Mi fán terem az oxidatív stressz?

Egyáltalán nem terem, viszont köze van a szervezetünkben lévő antioxidánsokhoz és szabad gyökökhöz. Továbbá azok egyensúlyának megbomlásához, ami hozzájárul az öregedéshez, és több betegség kialakulásához. De kezdjük az elején, vagyis azzal, hogy mik azok az antioxidánsok és szabad gyökök, és miért van rájuk szüksége szervezetünknek?

Az antioxidáns nem egy anyag, hanem különböző vegyületek megnevezése, amelyek a szervezetünk számára létfontosságú elemek. Abban játszanak szerepet, hogy semlegesítik a DNS-t és sejtkárosodást okozó úgynevezett szabad gyököket.

A már emlegetett szabad gyökök nagy reakcióképességű molekulák. Igazi napraforgók: egyrészt elpusztítják a szervezetünkbe jutott kórokozókat, vagy épp szabályozzák a véralvadást, vérnyomást, ugyanakkor bajt is okozhatnak. Képesek ugyanis felbontani a szervezetünkben a kémiai kötéseket, és újabb, de nagyon nem kívánatos kölcsönhatásokat hoznak létre. Ezek ellen védekezik a szervezetünk az antioxidánsokkal. Ideális esetben annyi áll belőlük rendelkezésre, amennyi szükséges a szabad gyökök semlegesítéséhez.

Bizonyos esetekben, például ha stressz ér bennünket, vagy betegség esetén a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Ha ez az egyensúly felborul, azt nevezzük oxidatív stressznek. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken. Ilyenkor a szabad gyökök elkezdenek „garázdálkodni” szervezetünkben. Egyebek mellett ezek felelősek az öregedésért, az érelmeszesedésért, a szív-érrendszeri problémákért.

A szabad gyökök ellen harcoló antioxidánsok például az egyes vitaminok: a C-, az A-, és az E-vitamin. Vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában – és ezáltal a minőségi vörösborokban – található rezveratrol nevű vegyületnek. Közismert antioxidáns a béta-karotin, a telítetlen zsírsavak, különösen az úgynevezett Omega-3 zsírsavak. Ezek mellett antioxidáns hatásúak lehetnek egyes enzimek, és egyéb anyagok, mint például a glutation-peroxidáz, a kataláz, a szuperoxis-dizmutáz, a galluszsav és vegyületei, valamint a növények által a talajból felvett szelén is.

Néhány Naturland-tanács, hogy legyen elég antioxidáns a szervezetedben:

  • Egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg olyanokat, amelyek természetes, vegyszermentes körülmények között termettek
  • A minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel is juttathatsz be plusz antioxidánsokat a szervezetedbe.
  • Antioxidáns hatásúak a halakban és a teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is, például a cink, a réz, a szelén.