STOP a kullancsoknak 2. rész!

II. rész – Hogyan tartsd távol magadtól és otthonodtól a vérszívókat?

Míg évekkel ezelőtt jellemzően az erdős területeken fordultak elő a kullancsok, addig mára gyakorlatilag szinte bárhol megtalálhatók, városi környezetben is, és a saját kerted sem kivétel ez alól. Adunk néhány tippet, hogyan úszhatod meg a kullancscsípést, ha a szabadban töltöd az idődet, és arra is van módszerünk, hogyan tartsd távol saját udvarodtól a vérszívókat.

A kullancsok egész évben előfordulhatnak, de a melegebb hónapokban – azaz tipikusan késő tavasszal és nyáron – a legaktívabbak. Az nem kérdés, hogy ha túrázol minden bizonnyal áthaladsz olyan területen, ahol kullancsok élnek. Az viszont már más lapra tartozik, hogy adsz-e esélyt a vérszívóknak, hogy rád kapaszkodjanak. Kiránduláskor sétálj az ösvény közepén és igyekezz elkerülni a magas fűvel, levélszeméttel borított területeket és a behajló bozótostól is óvakodj. A kullancsok ugyanis repülni, ugrani nem tudnak, de a fűszálak, bokrok csúcsán megkapaszkodva várják lesben a prédát. Amint hozzáérsz a növényzethez, már át is másznak rád. Egy ideig még keresgélik a megfelelő helyet, ahol beléd marhatnak, majd szájszervüket a bőrbe fúrva elkezdik szívni a véredet. Ha pedig fertőzöttek, akkor a betegséget átadhatják neked is.

A ruha teszi az embert

Nem mindegy, mit viselsz túrázáskor. A hosszú nadrág és felső nem csak a növényzet okozta karcolásoktól, apróbb vágásoktól véd meg, hanem attól is, hogy a kullancsok a bőrödbe fúrják magukat. A felsődet tűrd be a nadrágodba, annak szárát pedig a zoknidba, hogy minél kevesebb testfelületed legyen szabadon. Hiába van meleg, ne szandálban indulj útnak. Egyrészt könnyen a bokád bánhatja egy ficammal, másrészt a csupasz lábfejed is kiváló célpontja lehet a kullancsoknak. Célszerű világos színeket választanod, mert azon könnyebben kiszúrod a vérszívókat.

A szabadon maradó testfelületeiden használj kullancsriasztót és a ruháidat is fújd be. Ne feledkezz meg arról se, hogy bizonyos időközönként – a tájékoztatóban leírtaknak megfelelően – újra kell alkalmazni a szert. A Naturland kullancs és szúnyogriasztó spray 4-6 órát át tartja távol a vérszívókat. Hazaérve pedig mindenképp ellenőrizd magad és a felszerelést is kullancsok után kutatva. Ezzel kapcsolatban is találhatsz hasznos tanácsokat ebben a cikkben. (ide a másik cikk linkje)

Biztonságban otthon

Ahogy azt már fentebb írtuk a saját kertedben, udvarodban is élhetnek kullancsok. A terület rendszeres ápolásával azonban sokat tehetsz ez ellen. Célszerű a gyakran használt részeken egy kullancsmentes zónát kialakítanod. Törekedj arra, hogy ezt ne árnyékod be bokrokkal és fákkal, az árnyékos területek ugyanis a kullancsok kedvencei.

Naturland tippek a kullancsmentes zónához:

  • A lehulló leveleket szedd össze, mert ott is megbújhatnak a vérszívók
  • Sok esetben a kullancsokat az egerek fertőzik meg Lyme-kórral, ezért szüntesd meg a rágcsálók élőhelyét otthonod körül. Tüntesd el a fa és sziklakupacokat

Több méter széles fakérges, mulcsos sávval válaszd el a kullancsmentes zónát az udvar szélén lévő bozótostól, fáktól, szabadon növő füvektől