STOP a kullancsoknak!

I. rész – Mit tegyél, ha kullancsot találsz magadon?

 Találkozhatsz velük az erdőkben, a játszótéren, de még a saját kertedben is. Az apró, sokszor szinte észrevehetetlen vérszívók súlyos betegségeket terjeszthetnek. Magyarországon a Lyme-kór és a kullancs okozta agyvelőgyulladás a leggyakoribb. Utóbbi ellen azonban létezik védőoltás. Néhány egyszerű trükkel pedig nagyban csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a fertőzött kullancs megbetegítsen bennünket.

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás egy vírus okozta fertőzés, amely a központi idegrendszert támadja meg. Hosszútávú betegséget, neurológiai tüneteket, sőt halált is okozhat. A fertőzés az esetek jelentős részében – mintegy kétharmadában – tünetmentes. Klinikai esetekben átlagosan 7-14 napos lappangási időt követően enyhe tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, hányinger, fáradtság. Majd a panaszok megszűnnek, napokkal, de van, hogy hetekkel később azonban újra jön a rosszullét. Ekkor már megjelennek a központi idegrendszer gyulladása miatti tünetek: magas láz, erős fejfájás, nyaki merevség, hányás, tudatzavar, izombénulás. Ez kórházi kezelést, akár intenzív ellátást is igényel. Fontos tudni, hogy a kullancs okozta agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető!

A Lyme-kór ellen azonban nem létezik védőoltás. A fertőzés a stádiumától függően sokféle tünetet okozhat. 3-30 nappal a csípés után vöröses bőrkiütés jelenik meg, amely fokozatos, kokárdaszerű terjedést mutat. Ez a fertőzöttek 70-80 százalékánál fordul elő. A kiütés meleg tapintású, de csak ritkán viszket, vagy fáj. Fontos, hogy a kiütés nem csak a csípés helyén, hanem a testen bárhol megjelenhet.  Korai tünet lehet – kiütés nélkül is – a láz, hidegrázás, fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak, duzzadt nyirokcsomók és arcbénulás is. Akár hónapokkal a csípés után jelentkezhetnek a kései panaszok, mint a súlyos ízületi fájdalommal és duzzanattal járó ízületi gyulladás, különösen a térd és más nagyízületek területén. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek: súlyos fejfájás és nyakmerevség. Szívdobogás, szabálytalan szívverés, szédüléssel és légszomjjal járó rohamok, az agy és a gerincvelő gyulladása, zsibbadás és bizsergés a végtagokban és idegfájdalom szintén a Lyme-kór kései jelei lehetnek. A betegség antibiotikummal jól kezelhető, fontos azonban a korai diagnózis, hogy a kései tünetek megelőzzük.

Az időfaktor

Az első 24 órának nagy jelentősége van. Ez idő alatt ugyanis minimális az esélye annak, hogy a kullancs – még ha fertőzött is – megbetegítsen. A szabadban töltött idő után – még ha az a saját kerted is – zuhanyozz le, mert a még meg nem tapadt kullancsokat így lemoshatod magadról. Közben, vagy utána vizsgáld át magad és gyermekedet.

Amennyiben a kullancs már rád tapadt, minél előbb távolítsd el. Ehhez kaphatók speciális csipeszek, de egy vékony hegyű körömcsipesz is megteszi. A bőrfelszínhez a lehető legközelebb, határozottan ragadd meg a kullancsot. Ne csavargasd, hanem egyenletesen húzzad kifelé, ügyelj arra, hogy ne nyomd össze. Légy türelmes, mert a kullancsok szájszervét tüskék borítják, ezért eltávolítása nehézkes és időigényes. Akkor se ijedj meg, ha minden igyekezeted ellenére mégis bennszakad a szájrész, fertőzni ez már nem tud. Hagyd, hogy akár csak egy szálkát, kidolgozza a tested.

Jegyezd fel a kullancscsípés idejét, mert a későbbiekben orvosi szempontból még hasznos lehet. A következő hetekben pedig figyeld a csípés helyét és magadat, hogy nem jelentkezik-e fokozatosan terjedő kiütés, vagy influenzaszerű tünetek. Amennyiben ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz.

További Naturland tanácsok

  • Miközben kullancsok után kutatsz magadon, vagy gyermekeden, különösen figyelj az olyan nehezen hozzáférhető területekre, mint a hónalj, az ágyék, a fül és fülek mögötti rész, a hajvonal és a hajas fejbőr, a térd mögötti rész, a köldököd, derékvonal
  • Fontos, hogy ne csak szemmel vizsgáld meg magad, hanem tapintással is. A kullancsok ugyanis olyan aprók is lehetnek, hogy nem biztos, hogy látod azokat
  • Egész testedet vizsgáld át akkor is, ha már találtál kullancsot magadon, mert több is megbújhat rajtad
  • A ruháidat, a fűbe leterített pokrócot, törölközőt és hátizsákot és háziállatodat is vizsgáld át, mert ezekkel is beviheted otthonodba a kullancsokat, amelyek később rád „akaszkodhatnak”. Legjobb, ha a textileket egyből kimosod, magasabb hőfokon. A hideg és langyos vízben ugyanis nem pusztulnak el a vérszívók
  • Miután eltávolítottad a kullancsot a csípés helyét tisztítsd, fertőtlenítsd le. A kullancsot pedig húzd le a WC-ben. Ne az ujjaid között nyomd szét!

A cikk következő részében arra adunk gyakorlati tanácsokat, hogyan tarthatod távol magadtól és saját kertedtől is a kullancsokat.

II. rész – Hogyan tartsd távol magadtól és otthonodtól a vérszívókat?