Körmünkről mindent

Az ápolt körmök és kezek személyiségünk névjegykártyái. Ugyanakkor a körmeink nincsenek egyszerű helyzetben: letörnek, beszakadnak. A körmök szépsége az egészségre is utal. Számtalan vegyszerrel érintkezünk mosás-mosogatás közben, melyek roncsolják körmünket. Körmeink kezünk és szervezetünk belső változásaira is érzékenyen reagálnak.

A körmünk:

Körmeink több fehérje-rétegből álló erős szarulemezek. A látható, felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, de a körömágyban különösen sok növekedésre programozott sejt található. Innen nő ki a köröm. Hetente egy milliméternyit nőnek a körmeink. Nagyjából 5 hónapig tart, amíg egy körömhossznyit nő.

A körmök szaruból álló képletek, melyek a matrixból (körömtermelő sejtekből) származnak. A körömágy felől látható félholdacska területén még nem fejeződött be az elszarusodás, ez az oka fehér színének. A körmök átlagos növekedési sebessége naponta 0,1 mm, ez a tempó az életkor előrehaladásával folyamatosan csökken.

Többféle bőrbetegség így a pikkelysömör, az ekcéma, az egyéb elszarusodási zavarral járó kórképek köröm tünettel is járhatnak. Ilyenkor főleg a kézkörmökön pontszerű behúzódások figyelhetők meg. Az egyébként korábban, valamilyen módon sérült, nem tökéletes felépítésű köröm könnyebben válik fertőzés áldozatává. A helytelen manikűrözés, a körömágy túlzott nyomkodása a matrix sérülését okozhatja , ami a köröm haránt irányú barázdáltságát eredményezi.

A gyerekek és a felnőtt férfiak körme gyorsabban nő, mint a nőké, nappal gyorsabban, mint éjszaka és nyáron gyorsabban, mint télen. A nők 90%-ának töredezik és beszakadozik a körme. Ez csak 15%-uknál vezethető vissza valamilyen belső problémára. Legtöbbször a körömlakk-lemosó gyakori használata, a mosó- és mosogatószerek vagy egyéb vegyszerek az okozói ezeknek a problémáknak.

 

 

A körömágy:

Ha nem ápoljuk eléggé a körömágyunk bőrét, az bizony nem csak arra vezet majd, hogy nem lesz szép, hanem arra is, hogy nem tölti be szerepét. Márpedig a csúnya kéz nem árulkodik ápoltságról.

A körömágy bőre nem véletlenül van ott, ahol van. A szerepe az, hogy védje a körmöt – így a testet attól, hogy fertőzések hatoljanak be. Éppen ezért nem szabad levágni! Viszont az sem jó, ha háborítatlanul hagyjuk nőni: ekkor akadályozhatja a köröm normális növekedését, és nem is nyújt túl szép látványt.

A köröm és körömágy elváltozásai:

Körömhiány:  a körömlemez teljes vagy részleges hiánya, amelynek oka fejlődési rendellenesség, vagy bőrbetegség.

Második köröm:  veleszületett elváltozás, a körömbőr túlműködődés okozza. A második köröm eltávolításával, rendszeres manikűrrel kezelhető.

Körmök színváltozása:

 

  •  Körömlemez elfeketedésének oka a körömlemez alatti vérgyülem, vagy körömlemez alatti rosszindulatú daganat.
  • Körömlemez fehéres elszíneződésének (fehér pontocskák, foltok) oka örökletes, sérülés, gombás fertőzés lehet.
  •  Sárga köröm oka öregkor, nyirokkeringési zavar
  • Fekete, szürke, sárga vagy barna elszíneződés oka vegyszerek, gyógyszerek, gombás betegségek
  • Kék köröm oka: vérkeringési zavar, vagy szívroham.
A körömlemez leválása a körömágyról:

Okai lehetnek az erős mechanikai hatások, vízben végzett munka, vegyszerek, bőrbetegség (pikkelysömör, ekcéma, gombásodás), általános betegségek (pajzsmirigy működésének zavara, keringési zavarok), fertőzések, gyulladások. A levált köröm óvatos elválasztásával kezelhető.

Körömrepedés:

Okai lehetnek a zsíroldó szerek, körömlakkok vashiányos vérszegénység, vitamin hiány, keringési zavarok. Kezelhető rendszeres körömápolással, elveszett zsiradékok pótlásával, körömerősítőkkel.

Körömlemez nagyfokú elvastagodása:

Ritkán örökletes, tüdőrák, májzsugorodás, jobb szívfél elégtelensége, vastagbélgyulladás, vagy a csak egy körmöt érintő változás keringési zavarra utal. Kezelése az alapbetegség gyógyításával történik.

Körömlemez eltorzulása, megvastagodása, kiszáradása:

Oka a körömágyat hosszú ideig ért trauma, esetleg körömlakk.

Kanál alakú köröm:

Oka a vérszegénység, szívkoszorú- ér betegség, ekcéma, daganat

A köröm kóros karomszerű elgörbülése:

Oka lehet örökletes, nyomás, sérülés, keringési zavar, vagy gyulladás. Főleg a láb körmein alakul ki.

A köröm lapos, lemezszerű felhasadása:

Oka elsősorban a vegyi anyagok, körömlakk, vashiány.

Körömsorvadás:

A mátrix sérülése, vérszegénység, keringési zavar válthatja ki.

Benőtt köröm:

Oka lehet örökletes, de szűk cipő, helytelen körömvágás, a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik

Körömsánc gyulladás:

Oka a körömsánc sérülése. Kizárólag orvos kezelheti.

Közönséges szemölcs:

A köröm alatti melanin tartalmú festékes daganat: festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú daganat, amely a köröm elemelkedését vagy leválását okozhatja. Kizárólag orvos kezelheti.

Köröm alatti bevérzés:

Általános bőr- és belgyógyászati betegségek, valamint erős sérülés okozhatja.

Rágott köröm:

Pszichés eredetű okokra vezethető vissza. Pszichiátriai kezeléssel, keserű ízű körömlakk használatával, rendszeres manikűrrel, műkörömmel, vitamin és nyomelem dús étkezéssel kezelhető.

Körömgombásodás:

Oka a körömlemez fonalas, sarjazó és penészgombák által kiváltott, nagyon gyakori elváltozása.

 

  •  Fonalas gomba: a körömlemezt a szabadszéle felől fertőzi, és a körömágy fele halad, a mosolyvonal szabálytalanná válik, elszíneződik, a körömlemez felrostozódik, nem fáj.
  • Sarjazógombák: körömágy felől felől támad, a körömlemezt alapjáról elemelik, elszíneződés, a köröm környezete gyulladt, piros, és fáj
  • Körömpenész gomba: a körömlemezt bárhol megtámadja, elszíneződik, nyomásra érzékeny a körömlemez