Köhög a gyerek? Ne pánikolj!

Száraz, vagy hurutos? Az egyik fő kérdés, ha gyermekünk köhög. A kétféle típust ugyanis különböző módon tudjuk enyhíteni. A száraz köhögést csillapítani kell, míg a hurutost pont, hogy nem szabad. Az inhalálás mindkettőnél hasznos, de szigorúan csak hidegen. 

Valószínűleg sokunkban él a gyermekkori emlék, hogy köhögésnél, náthánál egy fazék kamilla forrázat felett görnyedünk, fejünkön törölközővel. A legtöbbször igazi tortúra volt, utáltuk mindannyian.  Ma már ezt a közkeletű házi gyógymódot egyáltalán nem ajánlják a gyermekorvosok, mert a meleg gőz nem tesz jót a nyálkahártyának. Helyette hideg inhalálást javasolnak, amely mind a száraz, mind pedig a hurutos köhögésre jótékonyan hat. Ahogy a mézes hársfatea, és – ha elég idős hozzá a gyermek – a torokfertőtlenítő cukorka is.

Ha gyermekünk köhög, szinte automatikusan azon gondolkozunk, hogyan tudnánk csillapítani. Ez azonban csak a száraz köhögésnél jó módszer, vagyis akkor, amikor nincs mi távozzon a légutakból. Ilyenkor a torkot kell megnyugtatni, és a köhögés is megszűnik. A népgyógyászatban erre évszázadok óta használják az izlandi zuzmót. A gyógynövény kivonata, támogatja a légutak egészségét és nyugtatja a torkot.

Mit tegyünk akkor, ha gyermekünk hallhatóan hurutosan, szörcsögősen köhög?

Elő kell segíteni, hogy a váladék felszakadhasson, amit köptetővel érhetünk el. Figyeljünk, hogy csak délelőtt adjunk ilyen gyógyszert a gyermeknek, különben egész éjszaka köhögni fog. A köptetők használatakor fontos, hogy igyon sokat a gyermek, mert az segíti elfolyósítani a letapadt váladékot. A hurutos köhögés bizony orrfolyással, vagy épp dugulással társul. Használjunk ezért orrcseppeket.

Nagyanyáink még zsírral kenték a mellkasunkat, ha köhögtünk. Ma azonban már léteznek különböző mellkaskenőcsök, amelyek segíthetnek. Ötféle gyógynövényt - körömvirág- és kamilla virágzat-kivonatot, eukaliptusz olajat, malabár-olajfű illóolajat, kakukkfűolajat és ánizsolajat  – tartalmaz a Naturland Légzéskönnyítő mellkenőcse gyermekeknek, amellyel két éves kortól dörzsölhetjük be a kicsik mellkasát. A gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmény használata meghűlés, felső légúti fertőzések és hurutok, valamint köhögés és hörghurut kiegészítő kezelésére ajánlott. Köptető és görcsoldó hatása miatt krónikus hörghurut esetén is alkalmazható. Használat előtt a kockázatokról és mellékhatásokról olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!

A rettegett krupp és az asztmatikus köhögés

Főként a három év alatti gyermekeket érinti. Az amúgy is szűk gégéjüket akár egy enyhe gyulladás is még tovább szűkíti, és nehezen kapnak levegőt. A krupp éjszaka jelentkezik, a gyerek rémült, köhögése ugatásszerű, a belégzéskor sípoló hangot hallat. Az ijesztő tünet azonnali ellenszere a hideg pára. Késlekedés nélkül csavarjuk pokrócba a kicsit és télen irány ki a levegőre, vagy menjünk a kitárt ablak elé. Nyáron pedig a mélyhűtőt nyissuk a gyerekre. Ha a roham néhány percen belül nem szűnik, hívjunk mentőt. Ha gyermekük jobban lesz, akkor elég lehet reggel orvoshoz fordulni, de az éjszaka további részében nyitott ablaknál, hidegben aludjon.

Bár a krupp tipikusan éjszaka, hajnalban jelentkezik sok gyermeknek napközben is rekedt a sírása, beszéde, vagy teljesen elmegy a hangja. A jelenség oka, hogy a hangszálak területén gyullad be a gége, ezért azok is megduzzadnak, és nem tudnak olyan jól rezegni. Lehetséges azonban, hogy a krupproham után másnap, láthatóan már semmi baja a gyereknek. Érdemes ezért telefonnal felvenni az éjszakai tüneteket, hogy az orvosnak meg tudjuk mutatni és eldönthesse valóban kruppal állunk-e szembe. Készüljünk fel arra, hogy a napközben szinte tünetmentes gyermeknél, este újabb roham jöhet. Csökkenthetjük azonban a krupp jelentkezésének esélyét, ha orrcseppet használunk, tisztítjuk a kicsi orrát. Eleve hűvös, párás szobában altatjuk és az egész hátát, fejét fekvés közben megemeljük.

A krupphoz hasonlóan az asztmaszerű köhögés is ijesztő. Ilyenkor a kilégzés lesz elnyújtott és sípoló. A hideg levegő ezen is segíthet, de kevésbé oldja meg a problémát. Az igazi ellenszere a hörgőtágító. Ha van otthon, adjunk belőle az előírásoknak megfelelően, ha nincs, akkor hívjuk az ügyeletet, vagy súlyosabb tünetek esetén a mentőket.

Naturland jótanácsok, ha gyógynövényeket, vagy gyógynövény alapú készítményeket alkalmazunk

  • Mindig megbízható gyártótól válasszunk készítmény
  • Figyeljünk oda az ellenjavallatokra, az esetleges túlérzékenységre az egyes alkotórészekkel szemben
  • Vannak gyógynövények, amelyek bár hatásosak köhögés ellen, de gyermekeknél nem használhatóak. A készítmények alkalmazása előtt győződjünk meg arról, hogy az hány éves kortól ajánlott
  • A gyógynövényt tartalmazó termékek használatakor minden esetben a termékismertető, vagy betegtájékoztató az irányadó
  • A készítmény típusától függően érdemes gyógyszerésszel, vagy kezelőorvossal egyeztetni, mielőtt beadunk valamit a gyermeknek