Idegesség, stressz

Az idegesség az idegrendszer működési zavarainak hétköznapi elnevezése. Itt nem arra kell gondolni, hogy felhúzzuk magunkat egy figyelmetlen sofőrön, vagy mert a gyerek épp rossz jegyet hozott haza. Hanem arra, amikor azt vesszük észre magunkon, hogy minden különösebb ok nélkül ingerlékenyek, fáradékonyak vagyunk, rossz a közérzetünk. Esetleg álmatlanság, sokszor pedig fejfájás gyötör, indokolatlanul fogyunk és akaratlan mozgásokat, rángásokat figyelünk meg magunkon. Ezek mind annak a tünetei lehetnek, hogy valami nincs rendben, „idegesek” vagyunk.

Az idegrendszeri problémák többnyire a labilis, kiegyensúlyozatlan személyeket érintik, túlzott igénybevétel, pszichés terhek esetén. A fentebb már részletezett tüneteket láncdohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, vagy körömrágás is kísérheti. Az ideges embereknél szinte kivétel nélkül komoly testi panaszok is jelentkeznek. Megnyilvánulhat légzési problémákban, szédülésben, gyomor- és bél rendellenességben, de tapasztalható erős szívdobogás, erőtlenség is. Szinte állandó társuló panasz a fejfájás, az izzadékonyság, az alvási zavarok, a derékfájás és az étvágytalanság. Jellemző tünet a szexualitás terén megnyilvánuló valamilyen zavar is.

Naturland

Ha a lelkünkre vesszük

 A testi panaszok mellett folyamatos lelki problémákkal néz szembe az ideges ember. Együtt kell élnie a hangulat-ingadozásaival, a túlérzékenységgel, a depresszióval és az állandó szorongással. A pszichés terhek elviselése döntően attól függ, hogy mennyire tanultuk meg kezelni ezeket, miközben komoly befolyást gyakorol ránk a mindennapok rohanó tempója, hogy kevés idő jut a családra, barátokra. A félelem a munkanélküliségtől, a magánytól szintén okozhat nehézséget.

Természetesen ezek a félelmek, negatív gondolatok nem minden esetben kórosak, csak a nehezen megoldható helyzetek, családi és egészségügyi problémák velejárói. Betegessé akkor válhat ez a panasz, ha állandósul, s heves reakciókat vagy befelé fordulást okoz.

Kezeld az okokat!

Az idegrendszeri problémák oka szervi panasz is lehet, például a terhesség, pubertás vagy menstruáció idején felboruló hormonháztartás, de okozhatja a pajzsmirigy túlműködése. A kiváltó ok megszüntetésével, azaz a betegségek kezelésével a panaszok is megszűnnek – ez különbözteti meg a neurózistól. Gyakori, hogy idegrendszeri problémák testileg egyébként egészség embereknél jelentkeznek.

Naturland tanácsok idegesség ellen

  • Pihenj, aludj eleget
  • Törekedj a kiegyensúlyozottságra
  • Mozogj rendszeresen, ez ütemes séta is lehet
  • Meditálj gyakran, mélyülj és csendesedj el
  • A konfliktusokhoz türelemmel és őszinteséggel állj hozzá, de ha ez nem visz előrébb, akkor célszerű pszichológushoz fordulni