A fájdalmas izomláz

Egy kiadós túra, egy hirtelen megerőltető edzés vagy egy nem megszokott testmozgás után gyakran küzdünk izomlázzal, főleg, ha nem vagyunk hozzászokva a tartósabb fizikai igénybevételhez. Az izomláz pár órával a testmozgás után már jelentkezhet. Évtizedekig úgy tartották, hogy az izmokban felgyülemlő tejsav okozza a fájdalmat, mára azonban megdőlni látszik ez a vélekedés. Az újabb elméletek szerint az izomrostokban keletkező mikroszkopikus szakadások miatt van izomlázunk.

E Nézzük először a „tejsav-hipotézist”. Intenzív edzéskor izomzatunk kevesebb vérhez és oxigénhez jut. Ez utóbbi esetben, vagyis az oxigénhiányos állapotban az izom a tápanyagokat energetikailag igen kedvezőtlen módon csupán tejsavvá tudja lebontani. Ettől megváltozik az ingerületátvitelben szereplő anyagok koncentrációja, ami pedig ingerli az érző rostokat, amelyek a fájdalom közvetítésében vesznek részt. A tejsav izomlázban betöltött szerepe azonban az utóbbi időben megkérdőjeleződött. Izomláz ugyanis leggyakrabban a nem kellően edzett embereknél lép fel, a tejsav viszont minden anaerob – oxigénhiányos – erős megterhelés után keletkezik, tehát élsportolóknál is. Ráadásul a tejsav mennyiségének a fele 20 perc alatt lebontódik, a fájdalom viszont órákkal vagy napokkal a megerőltető mozgás után jelentkezik.

Az újkori felfogás

egy másik, újabb elmélet szerint az izomláz eredete nem más, mint az izomrostokban keletkező mikroszkopikus szakadások. Ezek helyén gyulladás lép fel, ami a fájdalmat okozza. Így érthető, hogy mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok az izomlázzal szemben, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Következésképp az edzés utáni masszázs és nyújtás csak ront a helyzeten, mivel a már elszakadt rostokat ezzel tovább  izgatják. De akkor mégis mit tehetünk a gyötrő izomfájdalom ellen? 

Naturland tanácsok izomlázra

  • Borogassuk meleg vízzel a fájdalmas gócot. A meleg hatására javul az izom vérkeringése, és így gyorsul az izomrostok regenerációja
  • A szaunázás is jót tesz az izomláznak, miután hasonló hatásai vannak, mint az előbb említett melegvizes borogatásnak
  • És tartsuk a fokozatosság elvét, ne a nulláról akarjunk pár nap alatt élsportolóvá alakulni