E-vitamin, az öregedésgátló

Az E-vitamin az antioxidáns hatású vitaminok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy semlegesíti a sejtek anyagcseréje során keletkező és sejtkárosító hatású szabadgyököket. Talán a nők örülnek a legjobban a következő állításnak: bizony az E-vitamin gátolja az öregedést. Ám szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni, ezért folyamatos pótlása szükséges.

Az E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, és jótékony hatását (vagy éppen a hiányát) szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk megérzi. Fontos szerepe van a gének működésében, márpedig azok hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat. Hozzájárul a sejtfalak jó állapotban tartásához, a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzéséhez. Továbbá erősíti az immunrendszert is.

Az E-vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története az 1900-as évek  elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik. Sajnos tévhit, hogy az olyan növényi olajok, mint például a szója- vagy mogyoróolaj az E-vitamin jó étrendi forrásai. Ezekben az olajokban ugyanis az E-vitamin másik formája található meg, mint amire a szervezetünknek a leginkább szüksége lenne.

Fajtái

A természetes E-vitaminnak különböző típusai ismertek. A d-alfa-tokeferol az E-vitamin nagyon jól felszívódó formája. A d-alfa-tokeferil-acetát egy ecethez hasonló molekulával kombinált E-vitamin, amelynek így nagyobb a stabilitása. Ez utóbbi a legjobb a szívbetegségek megelőzésére. A d-alfa-tokoferil-szukcinát az E-vitamin egy szintén stabil formája, amelyet a legtöbb rákellenes kutatásban alkalmaznak. Ellentétben más zsírban oldódó vitaminokkal az E-vitamin a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeresen kell pótolnunk azt.

Naturland tanácsok az E-vitamin pótlására

  • Használj búzacsíraolajat
  • Fogyassz napraforgómagot, mogyorót és mandulát
  • Az édesburgonya és a müzli is jó E-vitamin források
  • A máj és a tojás is jelentősebb mennyiségben tartalmazza