Az emésztési zavar

Emésztési zavar, vagyis dyspepsia 

Kellemetlen teltségérzeted van evés után? Feszülést, puffadást esetleg gyomortájon jelentkező fájdalmat, diszkomfort érzést tapasztalsz? Ezek mind a dyspepsia, vagyis az emésztési zavar tünetei közé tartoznak. Ahogy az émelygés, a hányinger, a böfögés és a gyomorégés is. Kezelése azért is fontos, hogy időben el lehessen különíteni a súlyos szervi betegségektől, amelyek szintén hasonló panaszokat okozhatnak.

A dyspepia elég gyakori, tíz felnőttből 4 szenved a rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoporttól. A gyomorégést, amely gyakran a mellkas középső részén jelentkező égő érzésben nyilvánul meg a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása okozza. A jelenség  akkor is jelentkezhet, ha a savtermelés egyébként megfelelő mértékű. Ennek oka, hogy a nyelőcső alján található izomgyűrű, amely megakadályozná a sav visszajutását, nem működik megfelelően. A savas gyomortartalom így a nyelőcsőbe jut és ott égő-maró érzést okoz.

A puffadás, felfúvódás, gyakori böfögés, teltségérzet, gyomortáji fájdalom pedig azért jelentkezik, mert dyspepsia eseténa gyomor ürülése elhúzódó folyamat. A gyomor feladata az elfogyasztott étel tárolása, feldolgozása és emésztésének megkezdése. A gyomor alsó részén található másik izomgyűrű amellett, hogy megakadályozza a vékonybéltartalom gyomorba való visszajutását, csak a megfelelően előemésztett táplálékot engedi tovább haladni a gyomorból a vékonybélbe. Ez a működés lassul le emésztési zavar esetén, ami kellemetlen panaszokat okoz.

Mi befolyásolhatja a tünetek megjelenését?

 Egyes krónikus betegségek vagy állapotok hajlamosítanak emésztési zavarokra, mivel lassítják a gyomor ürülését. Ilyen például a cukorbetegség, veseelégtelenség, műtétek utáni állapot. Dyspepsia társulhat a máj-, epeutak, hasnyálmirigy, belek betegségeihez, lázas állapothoz. Bizonyos ételek, italok, a mozgásszegény életmód és néhány gyógyszer is előidézheti, vagy súlyosbíthatja  a fenti emésztési zavarokat, ahogy az elhízás és a dohányzás is.

Naturland tanácsok emésztési zavarokra:

  • A kezelés első lépése az étkezési szokások és életmód megváltoztatása
  • Csökkenteni kell az emésztést megnehezítő ételek, italok fogyasztását. A zsíros, túlzottan fűszeres ételeket, a csokoládét, a koffein tartalmú italokat – mint például a kávé, a tea, a cola-féleségek – érdemesebb háttérbe szorítani. Az egyéb szénsavas és alkoholtartalmú italok fogyasztását is tanácsos mérsékelni.
  • Étkezés után nem ajánlatos hajlongani és a lefekvést sem szabad közvetlenül az evés utánra időzíteni.
  • Bármennyire vonzó, csinos és előnyös, de a szűk ruhák csak fokozzák a panaszokat, ahogy az öv viselése szintén
  • Tanácsos könnyű, vegyes étrendet tartani. Inkább gyakran együnk kis adagokat, kellő időt hagyva egy-egy étkezésre, mellőzzük a nagy „zabálásokat”