Szervezetünk „harcostársai” az antioxidánsok

Az antioxidáns nem egy anyag, hanem különböző vegyületek megnevezése, amelyek szervezetünk számára létfontosságú elemek. Abban játszanak szerepet, hogy semlegesítik a DNS-t és a sejtkárosodásokat okozó úgynevezett szabad gyököket. De kezdjük az elején…

A már emlegetett szabad gyökök nagy reakcióképességű molekulák. Igazi napraforgók: egyrészt elpusztítják a szervezetünkbe jutott kórokozókat, vagy épp szabályozzák a véralvadást, vérnyomást, ugyanakkor bajt is okozhatnak. Képesek ugyanis felbontani a szervezetünkben a kémiai kötéseket, és újabb, de már nemkívánatos kölcsönhatásokat hoznak létre. Szervezetünk ezek ellen antioxidánsokkal védekezik. Ideális esetben annyi antioxidáns áll rendelkezésre, amennyi szükséges a szabad gyökök semlegesítéséhez.

 

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Bizonyos esetekben, például, ha stressz ér bennünket, vagy betegség alkalmával a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken. Ilyenkor a szabad gyökök elkezdenek „garázdálkodni” szervezetünkben. Egyebek mellett ők is felelősek az öregedésért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért.

A szabad gyökök ellen harcoló antioxidánsok például az egyes vitaminok: a C-, az A-, és az E-vitamin. Vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is.Jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában – és ezáltal a minőségi vörösborokban – található rezveratrol nevű vegyületnek is. Közismert antioxidáns a béta-karotin, a telítetlen zsírsavak, különösen az úgynevezett Omega-3 zsírsavak. Ezek mellett antioxidáns hatásúak lehetnek egyes enzimek, és egyéb anyagok, mint például a glutation-peroxidáz, a kataláz, a szuperoxis-dizmutáz, a galluszsav és vegyületei, valamint a növények által a talajból felvett szelén is.

 

Naturland tanácsok, hogy elég antioxidáns legyen a szervezetedben

  • Egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg olyanokat, amelyek természetes körülmények között termettek
  • A minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel is juttathatsz be plusz antioxidánsokat a szervezetedbe.
  • Antioxidáns hatásúak a halakban és a teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is, például a cink, a réz, a szelén.