Poharak-friss-organikus-zöldség-és-gyümölcslevekkel.-Detox-diéta

A léböjt kúra

A nyers gyümölcs és zöldség egészséges. De mennyire az a kipréselt változataikra épülő léböjt-kúra? Alapvetően elmondható, hogy különösen a rövidtávra tervezett léböjtölésnek számos pozitív hatása van, de kockázatokat is rejt magában, ugyanúgy, ahogy bármely egyoldalú táplálkozás. Utánanéztünk a lehetséges előnyöknek, hátrányoknak és most megosztjuk ebben a cikkben. Egy másik írásunkban pedig sorra vesszük, melyik gyümölcsökből, zöldségekből és milyen módszerekkel érdemes egészséges facsart leveket készíteni.

A gyümölcslé-böjt, vagy más néven gyümölcslé méregtelenítés, egy olyan diétatípus, ahol egy meghatározott időtartamban csak gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztunk. A léböjt-kúra során kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből készült folyadékokat iszunk. Időtartama általában pár nap szélsőségesebb esetekben néhány hét is lehet, de ez utóbbi már nagy körültekintést igényel. A támogatók azt állítják, hogy ez a kúra hatékonyan méregteleníti a szervezetet, elősegíti a fogyást és javítja az általános egészségi állapotot. Vegyük sorra először a lehetséges előnyöket!

Sokoldalú tápanyagbevitel.

Nem kérdés, hogy a friss gyümölcs- és zöldséglevek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Ezek a tápanyagok támogathatják testünk különböző funkcióit és az általános egészséget.

Segít a hidratálásban.

A gyümölcslevek fogyasztása fenntartja a megfelelő hidratáltságot, de az ivóvízfogyasztást nem helyettesíti.

Elősegíti a fogyást.

A pusztán gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása kalóriadeficithez vezet, ami fogyást eredményezhet. Ez a fogyás azonban jellemzően inkább a víz- és izomtömeg csökkenését eredményezi, a zsírveszteség minimális, ahhoz sportolni is kell.

Kíméli az emésztőrendszert.

Egyes támogatók azt állítják, hogy a gyümölcslé böjt az emésztőrendszert pihenteti, mivel a gyümölcslevek könnyebben emészthetőek, mint a szilárd ételek.

Mik ezekre az állításokra a tudományos bizonyítékok? Sokan érvelnek amellett, hogy a léböjt-kúra jó méregtelenítő. A szervezetünk természetes módon és hatékonyan méregtelenít a májon, a veséken és a beleken keresztül, nincs ehhez szüksége fokozott gyümölcs-vagy zöldségalapú levek bevitelére. Korlátozottan vannak csak tudományos bizonyítékok arra, hogy a gyümölcslé böjt fokozná ezt a folyamatot.

A léböjt kúra egészséges alapanyagai
A léböjt kúra egészséges alapanyagai

Veszélyforrás viszont, hogy pláne a hosszan tartó léböjtök a fehérje-, zsír- és egyéb alapvető tápanyagok hiányához vezethetnek, hiszen ezeket nem tartalmazzák a préselt levek. Hosszútávú kúra esetén tehát mindig gondoskodni kell a megfelelő fehérje és egészséges zsírok beviteléről is.

Bár a léböjt kezdetben valóban fogyáshoz vezethet, ez gyakran nem fenntartható. Mint a legtöbb időleges diéta, úgy a gyümölcslé-kúra esetén is érvényes az a megfigyelés, hogy a legtöbb ember visszanyeri a leadott súlyát, miután visszaállt a normál étrendre.

Minden szélsőséges diéta rejt magában kockázatokat. A léböjt-kúra sem kivétel ez alól. Érdemes megfontolni pár körülményt.

Vércukorszint

A magas gyümölcsléfogyasztás, különösen, ha magas cukortartalmú, édes alapanyagokból készítjük, megemelheti a vércukorszintet. Ez sem a cukorbetegek sem az inzulinrezisztenciában szenvedők számára nem jó állapot.

Izmok

Mivel nem történik fehérje-bevitel, ez izomtömeg-vesztéshez vezethet, ami nem kívánatos hatás.

Fáradtság

A folyamatosan alacsony kalóriatartalmú levek fogyasztása fáradtsághoz, szédüléshez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Emésztési gondok

Egyeseknél emésztési problémák, például hasmenés jelentkezhet a magas léfogyasztás miatt, ez különösen időskorban veszélyes az egészségre. A gyümölcslé-böjt továbbá kockázatos lehet bizonyos egészségügyi problémákkal küszködő emberek, például a vesebetegségben szenvedők számára.

Éppen a kockázatok miatt hasznos, ha figyelembe veszünk pár ajánlást, mielőtt belevágunk egy ilyen kúrába!

Nagyon nem mindegy például a léböjt-kúra időtartama. A rövid távú gyümölcslé-böjt (1-3 nap) általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb egészséges ember számára. A hosszabb távra tervezett léböjtöket azonban fokozott óvatossággal és ideális esetben orvosi felügyelet mellett érdemes elkezdeni.

Mindig törekedni kell az egyensúlyra és a változatosságra! A különféle zöldségek beiktatása és a magas cukortartalmú gyümölcsök lecsökkentése segíthet a vércukorszint megfelelő szinten tartásában.

A gyümölcs és zöldséglevek nem tartalmaznak fehérjéket. Ezért növényi alapú proteinforrások, például spirulina vagy borsófehérje bevitele fontos, különösen hosszabb távú kúra esetén.

Ha már meglévő egészségügyi problémáink vannak, mindig egyeztessünk háziorvosunkkal vagy kezelőorvosunkkal, mielőtt bármilyen böjtölési kúrába belekezdenénk.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a gyümölcslé-alapú böjtölés, különösen rövid távon járhat bizonyos egészségügyi előnyökkel, de nem kockázatmentes. Óvatosan kell belevágni és alapvető fontosságú, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Kérjünk szakmai tanácsot, ha gyümölcslé-böjtöt fontolgatunk, különösen akkor, ha hosszabb időre tervezzük ezt.