
2024. július 25.
A kamilla csodája
Egy nagyon szerény, igazán közismert és mindenhol előforduló gyógynövény az orvosi székfű. Úgy is mondják ezt, hogy közönséges. Az lehet, de az is biztos, hogy az egyik legkedveltebb és legrégebb óta alkalmazott gyógyhatású virág. A gyógynövénytárunkban leírtuk, hogyan kell gyűjteni, milyen a kémiája, milyen hatóanyagai vannak. Most nézzük meg a gyakorlati alkalmazását és még sok más érdekességet.
A kamillának számos változata létezik: római, angol, német. Nálunk ez utóbbi, latin nevén a Matricaria chamomilla terjedt el. A másik, gyógyászatban szintén használt fajtája a római kamilla (Chamaemelum nobile).
A német és a római
Érdekességként összehasonlítjuk a két fajt. A német egynyári és háromszor akkorára is megnő, mint a római, amely évelő növény. Virágzatuk a megtévesztésig hasonló, de a római rövidebb, kissé kerekebb szirmokat növeszt és összességében is tömörebbnek tűnik. A német apró, fehér szirmai sárga kúp alakú közepet vesznek körül és a szirmok jobban szétterülnek. Illatukban markáns eltérés mutatkozik. A német kamilla édes, almára emlékeztető, míg a rómaié erősebb, gyógynövényesebb illat.
Mindkettő fontos alapanyag a növényi gyógyászatban és a kozmetikában is. A német kamillát széles körben használják gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyugtató tulajdonságai miatt. Teákban a relaxáció elősegítésére és az emésztés elősegítésére alkalmazzák. A római is nyugtató és emésztést elősegítő hatásokkal bír, de kevésbé hatásos. A német magasabb bisabolol- és kamazulén-tartalommal rendelkezik, így értékes alapanyag a bőrápolásban és gyulladáscsökkentésben. A római esszenciális olaját szintén gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságairól ismerik, de inkább aromaterápiában használják, mert kevesebb kamazulént tartalmaz, mint a német kamillaolaj.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a nálunk is honos német kamilla édesebb aromájú egynyári növény, amelyet gyakran használnak teákban és illóolajának magasabb hatóanyag-tartalma miatt kozmetikumokban. Magasabbra nő, a jó vízelvezetésű, homokos talajt és a teljes napsütést kedveli. A római kamilla viszont egy évelő növény, erősebb, fűszeresebb aromával. Alacsony növekedési hajlandósága miatt gyakran használják talajtakaróként, vagy kísérő növényként. A talajok és éghajlatok szélesebb skáláját tűri. Rendszeres öntözést igényel, napsütésben és árnyékban is jól érzi magát.
Gyógyhatásaik hasonlóak, de a német kamillát hatékonyabbnak tartják belső használatra, míg a római kamillát szívóssága és kertépítésben való felhasználása miatt kedvelik.
A kamilla kémiája röviden
Mi most ebben a cikkben a német kamilla nyugtató és gyógyító tulajdonságaira fókuszálunk és a végén teszünk egy kis konyhai kitérőt is. Ez a kamillafajta számos bioaktív vegyületet tartalmaz, többek között flavonoidokat (apigenin, luteolin és kvercetin), terpenoidokat (α-biszabolol, kamazulén és bisabolol-oxid), kumarinokat (umbelliferon, herniarin) és esszenciális illóolajokat.
A kamilla gyógyhatásai
A német kamilla jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Magas flavonoid-tartalma okozza ezt a hatást. Helyileg alkalmazva hatásos az ekcéma, a dermatitisz és más gyulladásos bőrbetegségek kezelésére. Teákban és kivonatokban pedig a gyomor-bélrendszeri gyulladások és a gyomorhurut csillapítására. Görcsoldó tulajdonságai segítenek a simaizmok ellazításában, így jótékonyan hat az izomgörcsök csökkentésével az irritábilis bél szindróma (IBS), a kólika és más gyomor-bélrendszeri zavarok tüneteinek enyhítésében. Gyakran használják a menstruációs fájdalom és görcsök tüneti kezelésére is.

Enyhe nyugtató és szorongásoldó hatása miatt segít az álmatlanság és a szorongás csökkentésében. A kamillateát gyakran fogyasztják a relaxáció elősegítésére és az alvás minőségének javítására. Nyugtató hatása segít a stressz és a feszültség csökkentésében, hozzájárulva az általános mentális jóléthez.
A német kamillában található illóolajok antimikrobiális és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek, így hasznosak a kisebb sebek, vágások és égési sérülések gyógyulásának elősegítésében, ha borogatásként vagy kenőcsökben alkalmazzák. Szájvízben és szájöblítőkben is használják a szájfekélyek és ínybetegségek kezelésére.
A benne található flavonoidok segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és károsodástól, potenciálisan csökkentve a krónikus betegségek kockázatát. Rendszeres fogyasztása támogathatja az immunrendszert, például a megfázásos nátha és influenza tüneteinek (torokfájás és a orrdugulás) enyhítésére használjuk.
A kamilla felhasználása
A kamillatea a leggyakoribb és legismertebb formája, amelyet szárított virágokból készítenek. Koncentrált formáit étrend-kiegészítőkben és gyógyászati készítményekben használják alapanyagként. Esszenciális olaja az aromaterápiában és egyes szájápolási termékekben népszerű. A kamilla alkohol alapú kivonatait különböző terápiás célokra használnak. Számtalan krém, kenőcs, tusfürdő és testápoló is tartalmaz kamillát.
A kamilla mellékhatásai
Bár a német kamilla általában biztonságosnak tekinthető, egyeseknél előfordulhatnak mellékhatások. A leggyakoribb az allergia, hiszen az Asteraceae családba tartozó növényekre (pl. parlagfű, körömvirág, százszorszép) érzékeny egyéneknél allergiás reakciók jelentkezhetnek. A kamilla kölcsönhatásba léphet vérhígítókkal, nyugtatókkal és más gyógyszerekkel. Fontos, hogy a kamilla rendszeres használata előtt, különösen, ha más gyógyszereket szedünk, egyeztessünk orvosunkkal. Terhesség és szoptatás ideje alatt is elővigyázatosan kell használni.

Jótékony élettani hatások
A kamillatartalmú teák, élelmiszerek fogyasztása segíti az emésztést. A kamillateát gyakran isszák étkezések után, hogy csökkentse a puffadást és enyhítse a bélgázok kialakulását. Enyhén keserű vegyületei serkentik az emésztőnedvek termelődését. Nyugtató hatással van a gyomornyálkahártyára, így jótékonyan hathat enyhe emésztési zavarok és gyomorrontás kezelésében. A kamilla enyhe vízhajtó hatású, ezzel segít a szervezetnek a felesleges víz kiürítésében, ami jótékonyan hatású a puffadás és az ödéma csökkentésében. A kamillatea rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, elősegítve a relaxációt és a jó közérzetet. Lefekvés előtti fogyasztása javíthatja az alvás minőségét.
Kamilla a konyhában
A német kamillát nemcsak gyógyászati tulajdonságai miatt értékeljük nagyra, hanem számos más, többek között kulináris felhasználási lehetőségei miatt is. Kreatívan felhasználható a konyhaművészetben, különösen népszerű összetevő italokban és desszertekben. A kamillát vízben áztatva kicsi mézzel ízesítve frissítő és finom ital készíthető. A kamillaszirupot koktélok ízesítésére használhatjuk, virágos jegyeket adva az ízkombinációkhoz. Számos kávézóban kapható a kamillás latte, ami egy nyugtató ital kamillateával és gőzölt tejjel, gyakran mézzel édesítve.
Igazán azonban a desszertekben mutatkozik meg sokrétűsége. A kamillát fagylaltba, vagy sorbet-ba (vízalapú fagyasztott édesség) esetleg tejszínes alapba is lehet keverni – mind egyedülálló virágos ízt kölcsönöz. Felhasználható sütemények, muffinok és más pékáruk ízesítésére. Például a tésztába kamillával átitatott tejet vagy teát lehet keverni – egy próbát biztos megér. Jól működik pudingok és puding-alapokba keverve, hiszen finom, nyugtató ízt biztosít. A kamillát zselék és lekvárok ízesítésére is használhatjuk, más gyümölcsökkel párosítva, mint például alma vagy bogyós gyümölcsök. Sós ételek fűszerkeverékeihez adagolva enyhén édes és virágos jegyeket kölcsönözhet baromfi és halételeknek. A kamillát ecetbe vagy olajba áztatva egyedi salátaöntetek készíthetők.
A kulináris és gyógyászati célokon túl természetes felhasználási terület az aromaterápia. A kamilla nyugtató illóolaja jól diffúzionálható vagy fürdővízhez adható. A bőrápolás és kozmetikumok mellett gyakran használják hajápoló termékekben a haj és a hajas fejbőr kondicionálására, és idővel természetes módon világosíthatja a hajszínt is. Természetes színezékként pedig alkalmazható szövetek természetes festékanyagaként, amennyiben szép szalmasárga színre vágynánk.
Összefoglalás
A német kamilla (Matricaria chamomilla) sokoldalú gyógynövény, számos jótékony egészségügyi hatással. Különösen gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató és antimikrobiális tulajdonságairól ismert. Különböző formákban használjuk fel, úgymint teák, kivonatok, illóolajok, krémek, kenőcsök. Gyógyászati felhasználásán túl a gasztronómiában is használatos. Jótékony mellékhatása például az emésztés és a relaxáció elősegítése. A kulináriában egyedi ízeket kölcsönözhet desszerteknek, italoknak, sőt még néhány sós ételnek is.
FORRÁSOK
Európai Gyógyszerügynökség (EMA)
Simon Mills és Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety
Drugs.com