
2025. augusztus 27.
A JÓ kenyér JÓ nekünk
Áldott, mint a falat kenyér – ez csak az egyik abból a közel száz magyar közmondásból, amelyekben szerepel a kenyér szavunk. Nem véletlenül, hiszen nemcsak alapélelmiszer, hanem számtalan egészségügyi jótéteménye is van. Most ezeket vesszük sorra. Mennyi minden hasznosság, íz és élet van egy szelet kenyérben?
Például a kalcium, amiből napi négy közepes szelet fehér kenyér biztosítja az ajánlott kalciumbeviteli mennyiség egyharmadát. Tudod: kalcium = egészséges csontok és fogak!
Például a rost. Különösen a teljes kiőrlésű kenyér fontos rostforrás, mert segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet.
Hasonlóan fontos összetevő a fehérje. A kenyér ugyanis alacsony zsírtartalmú (nyilván növényi) fehérjeforrás. Szükség van rájuk a növekedéshez, a sejtek megújulásához és helyreállításához. Ha a kenyérre más, sovány fehérjetartalmú alapanyagot teszünk, például csirke- vagy pulykamell szelet, vagy vörösbabbal esszük a tojás mellé, máris kiváló és ízletes módját választottuk a napi fehérjeszükséglet bevitelének.
Ne feledkezzünk meg a vasról! A fehér kenyér vasat is tartalmaz. A teljes kiőrlésű kenyér is tartalmaz természetesen vasat – búzacsírából és a búzakorpából – amelyek a teljes kiőrlésű liszt előállításához használt gabona részét képezik. A vas fontos a megfelelő energiaszint és koncentráció szempontjából. Segíti az egészséges immunrendszer működését, fontos szerepe van a vérképzésben.

Vitaminok és egyéb ásványi anyagok. Hát persze, hogy a kenyér számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. B-vitaminokat, tiamint (B1) és niacint (B3) például, amelyek fontosak az ételekből származó energia felszabadításához. A B-vitamin mellett folsavat tartalmaz, amely fontos a terhesség alatt, mert segít megelőzni a gerincvelő-rendellenességek kialakulását.
Fontos energia-forrás. Nyilván attól függően, ki mennyire „kenyeres”, de ez a finomra sütött alapélelmiszer bizony a napi energiabevitel akár egytizedét is biztosíthatja. Mindezt úgy, hogy a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Egy átlagos közepes méretű szelet fehér kenyér 77 kalóriát, a barna kenyér 72 kalóriát, a teljes kiőrlésű kenyér pedig 79 kalóriát tartalmaz.
Van benne zsír. Ahogy írtuk is, ugyan alacsony zsírtartalmú élelmiszer, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy átlagos közepes méretű szelet fehér kenyér 2,1 g zsírt, a barna kenyér 2,0 g-ot, a teljes kiőrlésű kenyér pedig 2,5 g-ot tartalmaz. Ezért sem mindegy, hogy mit eszel a kenyérhez, mit kensz rá és milyen feltéteket választasz. Egy sós-paprikás, lilahagymás zsírosdeszka ugyan nagyon finom, de azért…
És cukrot is tartalmaz. Persze a legtöbb kenyér alacsony cukortartalmú (kivéve a vajas-lekvárosat és mézeset :-D), ami fontos az egészséges fogak és a egészséges testsúly fenntartása szempontjából. Általában a kenyér nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de például egyes teljes kiőrlésű kenyerekhez adagolnak némi cukrot vagy melaszt az ízprofil kiegyensúlyozása érdekében, ennek értéke általában 1% körüli.
Legősibb ételünk a kenyér
Amellett, hogy fehérje-, rost- és tápanyagforrás, a kenyér az egyik legrégebbi élelmiszer. Ma ismét reneszánszát éli, köszönhetően a sok-sok újonnan nyílt és minőségi, kézműves pékségnek. De nem volt ez mindig így, mert egészen a közelmúltig a kenyér rossz hírnevet szerzett magának, mint étrendünk egészségtelen része. Köszönhetően részben annak, hogy sokan nem tettek különbséget a „valódi” kenyerek és a feldolgozott, előrecsomagolt szeletelt kenyerek és a szupermarketek, „frissen sült” (fagyasztott) kenyerei között. Pedig kenyér és kenyér között nem az az elsődleges különbség, hogy teljes kiőrlésű és a fehér-e, hanem az, hogy vajon húsz különböző összetevőből álló, kenyérnek álcázott valami, vagy mindössze 3 vagy 4 összetevőből készült, valódi kenyér? Finom íze, állaga és illata mellett az igazi kenyér számos egészségügyi előnyt is hordoz, ami kiváló választássá teszi az egészségünk szempontjából, míg az ultra-feldolgozott kenyér káros hatással van egészségünkre.
Milyen kenyeret együnk és honnan tudhatjuk, melyik az „igazi”?
Egy külön cikkünkben részletesen írunk a hét legfinomabb és legegészségesebb kenyérről. Röviden elmondhatjuk, hogy a tömeggyártott kenyerekkel ellentétben, amelyek tele vannak adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel és mesterséges aromákkal, az igazi kenyér egyszerű, egészséges összetevőkből készül. A hagyományos kenyérreceptek általában lisztből, vízből, élesztőből (vagy kovászból) és sóból állnak – és semmi másból. Ha a csomagolás hátulján hosszú összetevőlistát olvasunk, melyek nagy részéről azt se tudjuk, micsoda, akkor az ultra-feldolgozott termék. Nem jó az emésztőrendszernek. Az igazi, pékek által, kis pékségben készített kenyérrel elkerüljük a rejtett cukrokat, vegyszereket és mesterséges adalékanyagokat, ami sokkal egészségesebb választás.
A valódi kenyér tele van tápanyagokkal
Különösen érvényes ez a teljes kiőrlésű és teljes gabonás kenyerekre, amelyek bővelkednek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a B-vitaminokat, a vasat, ahogy fentebb is írtuk. Ezek az ún. esszenciális tápanyagok fontos szerepet játszanak az emésztés, az energia termelés és az immunrendszer működésének támogatásában, így az igazi kenyér tápláló és nélkülözhetetlen kiegészítője minden kiegyensúlyozott étrendnek.
Laktató és tartós
Az igazi kenyér nem csak a testnek, hanem az ízlelőbimbókon keresztül a léleknek is jót tesz, mindamellett kiválóan csillapítja az éhséget. Míg a magas feldolgozottságú kenyerek elfogyasztása után hamar jön az éhségérzet (és elégedetlenség) addig a minőségi alapanyagokból készült kenyerek tartós energiaforrást jelentenek, hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet. Az igazi kenyérben található komplex szénhidrátok lassan emészthetők, segítve a vércukorszint szabályozását, és nem okoznak olyan glükóz-kilengéseket, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához kapcsolódnak.
A helyi pékségek támogatása
Az igazi, kézműves kenyér nem csak az egészségünk megőrzéséhez kapcsolódó téma, hanem egyben remek környezettudatos lépés is, azzal, hogy a helyi pékségeket, termelőket, kézműveseket támogatjuk a vásárlásunkkal. A szentendrei Kenyérlelke Fesztivál kiállító pékségei már garanciát jelentenek a minőségre. Sok kis pékség külön büszke arra, hogy hagyományos módszerekkel és helyi alapanyagokból készíti kenyerét, ami kiváló ízt és minőséget eredményez.
Nem utolsó sorban ez a bizonyíték is arra, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszer készítés, amely hosszútávon fenntartható, mind a termőföld szempontjából, mind a kisipar szempontjából és természetesen a fogyasztó szempontjából. Minden kenyérfogyasztó érdeke nemcsak a helyi gazdaság támogatása, hanem az is, hogy utódai egészséges élelmiszert fogyasztva nőjenek fel!
Az igazi kenyér több, mint csak alapvető élelmiszer – tápláló, egészséges és finom választás, amely számos módon javíthatja az egészséget és a jólétet. Ha egyszerű, minőségi alapanyagokból készült igazi kenyeret választasz, élvezheted ennek a legősibb és örökzöld ételnek az ízét. Legközelebb, amikor egy szelet zsírosdeszkára vágysz, válassz igazi kenyeret!
FORRÁSOK
https://www.fob.uk.com/nutrition-and-health/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/295235
https://www.thecornishfoodboxcompany.co.uk/blog/real-bread-better-for-your-health/
https://www.kenyerlelkefesztival.hu/