Feltölt, kívül-belül hatásos, több száz éve használt, legendás készítmény. A svédfüvek elegye, a svédcsepp a generációról generációra szálló házi patika szinte állandó része.  Eleink úgy tartották, hogy a levertségtől kezdve, a gyomorpanaszokon át a bőrproblémákig hatásos. Hatékonyságát azonban elsősorban emésztési panaszoknál igazolták.

A legenda

Bár Paracelsus a 16. században kimondottan gyomorproblémákra és általános erősítésre alkotta meg az akkor még 11 összetevőből álló elegyet, később számos legenda kapott szárnyra széleskörű alkalmazhatóságáról. A készítményt a 18. században továbbfejlesztő svéd orvos – feltehetően miatta kapta az elixír a svédcsepp elnevezést – kéziratában például negyvenhat pontba szedte össze, hogy szerinte mely bántalmakra hatásos.

Korábban úgy tartották, hogy svédcseppet fogyasztva enyhíthetjük a  stressz-tüneteket, a levertséget és kedvetlenséget.  Migrénre is előszeretettel javasolták borogatásként. Lemosóként pedig nyílt sebek gyógyítására, rovarcsípésre, gennyes bőrkiütésekre, bárányhimlős hólyagok szárítására alkalmazták egykor. Tudományosan azonban a jótékony hatások csak egy részét igazolták, így a  feltaláláskori rendeltetésének megfelelően a svédcseppet ma is használhatjuk a különböző hasi problémákra.

 

A „titok”

A svédcsepp misztériuma az összetevők egységében rejlik. Hiába fogyasztanánk el ugyanis az egyes gyógynövényeket külön-külön, hatásuk nem lenne ugyanaz. Az is számít, hogy kis vagy nagy svédkeserűt fogyasztunk. Ezek nem a kiszerelésben, hanem a gyógynövények összetételében és arányában térnek el egymástól.

Mire javallott a Naturland Svédcsepp+C-vitamin?

A Naturland Svédcsepp+C-vitamin egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amely huszonnyolc féle gyógynövény hatóanyagait tartalmazza. Jótékony hatását szakirodalmi és népgyógyászati adatok is alátámasztják. Szedhető étvágytalanság, puffadás, teltségérzet, bélrenyheség és egyéb emésztési zavaroknál. Alkalmazhatjuk fertőző, vagy más hosszant tartó betegségek utáni lábadozás időszakában, valamint vérzéses hajlam – fogínygyulladás, fogínysorvadás – esetén.

A Svédkeserű tinktúra alkotórészei étvágyjavító, emésztést serkentő, epekiválasztást fokozó, valamint gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúak. A C-vitamin biztosítja a szervezet fokozott C-vitamin-szükségletét különböző típusú betegségekben, illetve a betegségek utáni felépülés időszakában, valamint tavaszi fáradtság, vérzési hajlam esetén.

Tanácsok a Naturland Svédcsepp + C-vitamin alkalmazásához

  • Ügyelj arra, hogy a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az orvosod, gyógyszerészed által elmondottaknak megfelelően szedjed
  • Vízzel, vagy ízesítetlen, hideg teával hígítva vedd be
  • Kúraszerűen legfeljebb három hónapig használd, majd tarts legalább egy hónap szünetet
  • Ha étvágyjavítóként alkalmazod a készítményt a főétkezések előtt fél órával vedd be
  • Az emésztés elősegítésére célszerű evés közben, vagy közvetlenül utána fogyasztani
  • Ha épp betegségből lábadozol, vagy vérzési hajlamra szeded a svédcseppet a bevételt a főétkezések utánra időzítsd