Elérkezett a tavasz, a nappalok hosszabbak, a természet kezd élénkülni, a napnak pedig már időnként érezhető ereje van. Ez utóbbi azonban ne tévesszen meg senkit, ez a napsütés egyelőre kevés ahhoz, hogy kimerült D-vitamin raktárainkat feltöltsük. Arra viszont tökéletes, hogy jókedvre derítsenek! Szóval elő a túracipőket és ne feledkezz meg arról, hogy szervezetednek még körülbelül áprilisig szüksége van D-vitamin pótlásra.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen, szervezetünk nagy mennyiségben képes tárolni. Ennek ellenére tél végére, kora tavaszra a lakosság többsége Magyarországon D-vitamin hiánnyal küzd. A vitamin fő forrása ugyanis a nap. Bőrünk elnyeli az ultraibolya-sugárzást és abból állítja elő. Hazánk éghajlati adottságai miatt azonban októbertől március végéig egyszerűen túl alacsonyan jár ahhoz a nap, hogy elegendő legyen az UV-B sugárzás, és ebben az időszakban kevesebbet is vagyunk a szabadban.

Bár bizonyos ételek – olajos halak, tojássárgája, vörös húsok – D-vitaminban gazdagnak számítanak, de nem annyira, hogy teljes mértékben fedezni tudják a szükséges mennyiséget. Legalábbis lehetetlenség annyit enni belőlük.

Egy szónak is száz a vége: bizony valószínűleg legkésőbb márciusra, már Te is elhasználtad szervezeted D-vitamin készletét. Szóval, ha eddig nem pótoltad a vitamint, ideje ismét kiegészítened az étrendedet D-vitamin készítményekkel. A Naturland mind tabletta, mind pedig csepp formájában kínál D-vitamin készítményeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt

Bár a napsugárzás márciusban ahhoz kevés, hogy elegendő D-vitamint állítson elő szervezeted, a szabadban tartózkodás jótékony hatással van testünkre és lelkünkre is. Így, ha D-vitamin raktáraidat nem is, de energiaraktáraidat minden bizonnyal feltöltheted.

Miért van szüksége szervezetünknek D-vitaminra?

A vitaminnak sokrétű hatása van. Elengedhetetlenül fontos az egészséges fogak, csontozat és izmok fenntartásához. Ha elegendő van belőle szervezetünkben, segíthet immunrendszerünknek védekezni a betolakodók ellen.

D-vitamin hiányra utalhat, ha a csontok gyengébbé válnak – csontritkulás alakul ki, könnyebben törik a csont, és a törések nehezen gyógyulnak – vagy izomgörcsök jelentkeznek és a fogak gyors romlásnak indulnak. Gyermekeknél pedig angolkórhoz vezethet a hiányállapot.

A D-vitamin hiány kockázata nagyobb például az idősebbeknél, a felszívódási zavarral küzdőknél és súlyos elhízás esetén.

Naturland tanácsok D-vitamin szedéséhez, raktározásához

  • Októbertől március végéig pótold szervezetedben a D-vitamint
  • Mielőtt elkezdenél használni bármilyen D-vitamin készítményt, egyeztess orvosoddal, hogy mekkora mennyiségre van szükséged. Ez különösen fontos idős korban, vagy ha vesebetegséged, csontritkulásod van
  • Egyél gyakran D-vitaminban gazdag ételeket, mert hozzájárulnak a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához
  • Áprilistól szeptember végéig tölts minél több időt a szabadban. Naponta legalább 10-20 perc javasolt
  • Ne felejtsd a napfénynek közvetlenül kell érnie a bőrödet, hogy kifejtse hatását. Erős napsugárzás esetén ügyelj a leégésre
  • Minél sötétebb a bőröd, annál több idő kell a napon, hogy ugyanannyi mennyiségű D-vitamint tudjon előállítani szervezeted