Homoktövis

Hippophae rhamnoides

A homoktövis bogyójának, levelének gyógyhatását már az ókorban felfedezték Ezt a napfényt nagyon kedvelő kétlaki növényt ezüsttövis, fűztövis, ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis néven is gyakorta szokták emlegetni. A homoktövist a Keleti-tenger partvidékén a homok megkötésére telepítették; Angliában, Franciaországban, a Kaukázusban, Elő-Ázsiában, Kelet-Ázsiában, Ázsia más vidékein tömegesen terem. Régebben több helyen is előfordult hazánkban, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai, de napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. Elsősorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, így dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban. Keresett C-vitamin forrás, de emellett B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Magas az olajtartalma, így gyulladások ellen, fekélyek kenőcseiben használják, sőt hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is. A cserje leveléből készült teát magas vérnyomás csökkentésére isszák. Elősegíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Immunrendszer-erősítő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, a fogínygyulladást, gátolja a kezdődő hajhullást és a korai ráncosodást. Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.