Csipkebogyó termés

Csipkebogyó (és rózsa)

Rosa canina

A közismert és közkedvelt csipkebogyó elnevezése a vadrózsa faj termésére utal. A csipkebogyó vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben nagyon gazdag. Már az ókorban is nagyra becsülték, de nemcsak ínyencségként, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként is. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármelyik főzeléknövény. A C-vitamin szervezetünk számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag, A hiánya legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot okoz. Járványok idején, különösen Covid és influenza ellen szervezetünk ellenállóképességét C-vitamin fogyasztásával eredményesen fokozhatjuk. A csipkebogyót nemcsak teaként fogyasztják, hanem készítenek belőle lekvárt, likőrt, mártást és levest is. Erősítő, üdítő és élvezeti célú felhasználás mellett jótékonyan hat vese- és hólyagproblémák esetén is. Említik még kedvező hatását magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok esetében is.

Íme néhány általánosan ismert terápiás felhasználási mód, valamint a csipkebogyó lehetséges egészségügyi előnyei:

Kiváló C-vitamin forrás, azaz általános immunerősítő. A C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában, amely fehérje fontos a bőr és ízületek egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, valamint az egészséges csontok, fogak és erek fenntartásához.

A csipkebogyó különböző antioxidánsokat tartalmaz: C-vitamint, flavonoidokat és karotinoidokat. Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő káros szabad gyököket, csökkentve az oxidatív stresszt és védve a sejteket a károsodástól. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az általános egészségi állapot fenntartásában, szív- és érrendszeri és bizonyos rákbetegségek gyógyulási esélyeinek fokozásában.

A csipkebogyóból készült kivonatokat az ízületi fájdalmak és gyulladások kezelésében rejlő lehetséges előnyök miatt vizsgálták, különösen olyan állapotokban, mint az ízületi porckopás (osteoarthritis) és a tartós ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). Egyes kutatások szerint a csipkebogyó gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a tünetek enyhítésében és az ízületi funkciók javításában.

A csipkebogyóban található antioxidánsok és vitaminok hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez. A gyümölcs magjából nyert csipkebogyóolajat gyakran használják bőrápolási termékekben potenciális hidratáló és öregedésgátló hatása miatt. Javíthatja a bőr textúráját, elősegíti a hegek gyógyulását, és védelmet nyújthat a napsugárzás okozta károsodások ellen.

A csipkebogyó élelmi rostokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést és elősegítik a rendszeres bélmozgást. A benne található tanninok például enyhe összehúzó tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a hasmenés enyhítésében.

Előzetes kutatások arra utalnak, hogy a csipkebogyó-kivonatok jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére. Csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet, elősegíthetik az erek normális működését.

Mint minden gyógynövénynél, a csipkebogyó és kivonatai gyógyászati célú használata előtt is tanácsos konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már fennálló egészségügyi problémára gyógyszereket szedünk.

Csipkebogyó termés
Csipkebogyó

A cikkhez felhasznált források:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.

Házipatika