Csipkebogyó és csipkerózsa
Rosa canina
Az ókorban is nagyra becsülték, de nemcsak ínyencségként, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként is. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármelyik főzeléknövény. A C-vitamint szervezetünk számára nélkülözhetetlen, hiánya legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot és skorbutot okoz. Járványok idején -különösen influenza ellen – a szervezet ellenállóképességét C-vitamin fogyasztásával eredményesen fokozhatjuk. Nemcsak teaként fogyasztják, hanem készítenek belőle lekvárt, bort, pálinkát, likőrt, mártást és levest is. Nemcsak erősítő, üdítő és élvezeti célokat szolgál a csipkebogyó, hanem hatásos gyógyszer vese- és hólyagproblémák estén is. Említik még jó hatását magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok esetében is.