Medvehagyma mező a tavaszi erdőben

Medvehagyma, a tavaszhírnök

A tavasz első zöld hírnökei közé tartozik a medvehagyma vagy népies nevein sásihagyma, boszorkányhagyma, vadfokhagyma, erdei fokhagyma. Hersenősen üde zöld színe, erős, fokhagymás illata teszi jellegzetessé. A medvehagyma közkedvelt gyógy- és fűszernövény, amit változatos módokon készíthetünk, alkalmazhatunk.

A tél legvégén jelennek meg a medvehagyma első levelei, áprilisra pedig már összefüggő szőnyegként borítja be a lomberdők alját.  Az amarilliszfélék családjába tartozó növény 30-40 cm magasra nő, évelő és április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú, a fokhagyma illatára és ízére emlékeztető növény erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. Egész Európában közismert és közkedvelt, Magyarországon a Dunántúli-középhegység és a Dél-Dunántúl üde bükköseiben, gyertyános-tölgyeseiben fordul elő tömegesen. A hűvös, párás mikroklímát és laza szerkezetű, morzsalékos, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Elnevezésének valószínűsíthető eredete az a megfigyelés, hogy a téli álomból ébredő medvék nagy mennyiségben fogyasztják, vélhetően vitaminforrásként és emésztésserkentő hatása miatt. Friss leveleinek konyhai felhasználására számtalan lehetőség van – cikkünk végén hármat be is mutatunk -, a virága pedig különleges aromájú mézet biztosít. Fogyasztásra a kifejlett, friss levelek gyűjthetők a virágzás kezdete előtt.

A medvehagyma gyógyító hatása

Régóta ismert és a népi orvoslásban a medvehagymát elsősorban a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére alkalmazzuk. Legfőbb hatóanyaga a kéntartalmú alliin, mely a növény jellegzetes fokhagyma-illatáért is felelős. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) is tartalmaz. Jól ismert értisztító továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága is, amelyek miatt bizonyos emésztési panaszok kezelésére is kiváló. Általában nagyon hasznos a téli, nehezebb, zsírosabb, kevesebb friss zöldséget tartalmazó étrend miatt ellustult, elrenyhült bélrendszer kitisztításában, mivel fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. A C vitamin tartalma is magas, így támogatja a szervezet ellenálló-képességét, amire a hosszú, sötét és hideg téli hónapok után igencsak szükségünk lehet. Salaktalanítja is a szervezetet, nemcsak az emésztőrendszert, de a veséket és a húgyhólyagot is tisztítja. Egyes szakemberek szerint pedig a hörghurutra hajlamosaknak is ajánlott minél több medvehagymát fogyasztani, mert segít felszakítani a letapadt váladékot.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású is, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterinszintjét csökkentette az alkalmazott hagymaadagok (kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek) mennyiségétől függően. Rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. A népgyógyászatban általánosan bélfertőtlenítőként és méregtelenítésére is használták – e két jótékony hatás nyilván összefügg egymással. Antibiotikus hatását is kimutatták.

Mivel enyhe mértékben vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátló szerekkel történő szedése nem javasolt, mert a vérzés kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad medvehagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

A medvehagyma elkészítése

Ha például a levelét kipréseljük ki, hozzáadhatjuk kefirhez, joghurthoz. Kiváló tésztafeltét, úgynevezett pesto is készíthető belőle. Nagy csokor medvehagymát a megmosás után kisebb darabokra szeljük, kb. 10 deka diót illatosra pirítunk közepes hőmérsékleten, egy mixelő edényben hozzáadunk bő egy deci extraszűz olívaolajat és kevés sóval esetleg reszelt parmezánnal az egészet rusztikusra turmixoljuk. Jól zárható üvegbe téve, pici olajréteggel a tetején hetekig eláll hűtőszekrényben. Rizshez és burgonyához is kiváló!

De meglephetjük magunkat egy kis medvehagymás túrókrémmel is: túró, tejföl, só, fűszerek és finomra aprított medvehagyma.

Érdekesség, hogy Nyugat-Európában olyannyira kedvelt, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek védeni, – a természetvédelmi területeken például a gyűjtését nem engedélyezik -, de még nem védett. Azonban állományainak fennmaradásához fontos a gyűjtés szabályainak betartása:

  • a leveleket ne tépjük ki tövestül
  • egy tőről csak a levelek egy részét vágjuk le
  • lehetőleg ne egymás melletti tövekről gyűjtsünk
  • észszerű mennyiséget szedjünk össze, annyit, amennyit egyszerre jól fel tudunk dolgozni, gondoljunk másokra is!
  • ha valahol csak nagyon kevés van belőle, kímélőbben szedjük, de még inkább hagyjuk ott.

A medvehagyma lelőhelyei

A Dunántúlon találhatók nagyobb telepei, legkorábban a Mecsekben és a Zselicben gyűjthető. A déli országrész hegyein-dombjain kívül a Bakony még egy biztos beszerzési forrás. Bakonybél és környéke, Zirc, Pécsely. És a Dunántúlon a Gerecsében, Sopron környékén, illetve Zalaszántó, Rezi, Várvölgy és Cserszegtomaj környékén érdemes kutakodni.

FORRÁSOK

https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/medvehagyma

https://greendex.hu/medvehagyma/

https://mme.hu/medvehagyma

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/a_legsokoldalubb_gyogynoveny_citromfu