Kék, vagy lila, esetleg zöldessárga

Kékre zöldre ütötte magát, mondjuk sokszor. Ha megütjük magunkat, bizony gyakran előfordul, hogy az érintett terület előbb piros lesz, majd sötétkékbe, végül pedig zöldessárgába vált és eltűnik. Ilyenkor zúzódásról beszélünk. Az ütődés hatására a bőr alatt megsérülnek, szétrepednek az erek és a bennük áramló vér beszivárog a bőr alá, a szövetekbe. A színváltozás a vér bomlásával együtt járó folyamat. Gyakran a zúzódás helyén vérömleny és duzzanat is kialakul. Több hét is eltelhet, mire a nyomok teljesen eltűnnek.

A zúzódásnak többféle változata van. Izomzúzódásról beszélünk, ha az izomrostok között keletkezik vérömleny. Ez azonnali és rendkívül heves fájdalommal jár. Olyannyira, hogy a mozgást is akadályozza. Ha az ízületben lesz vérömleny, az az ízületi zúzódás. Ez is fájdalommal jár, és akadályozza az ízületi funkciókat. Leggyakrabban sportolóknál fordul elő, a térd-, a sarok-, a vállízületben.

Legtöbbünk élete során valószínűleg egyszer megtapasztalja, hogy milyen heves fájdalommal járhat, ha a sípcsontunkat verjük be. Ekkor ugyanis a rendkívül érzékeny csonthártyában lévő erek szétszakadnak, azonnal vérömleny képződik a csontok és a hártya között. A fájdalom intenzíven jelentkezik, de szerencsére hamar meg is szűnik. Csontzúzódás ott jöhet létre, ahol a csontot csupán vékony bőrréteg fedi.

A belső szervek ütődése

 Ritka, de komoly sérülés a belső szervek zúzódása, például autóbaleseteknél, nagyobb eséseknél találkozhatunk ilyennel. A sérülést nem követik rögtön tünetek, de azonnali és alapos orvosi kivizsgálásra van szükség. A zúzódás bármelyik szervet érintheti a vesétől kezdve, a májon át a belekig. A szemet érintő zúzódások esetében is mindenképp orvoshoz kell fordulni, nehogy súlyossá váljon a sérülés, maradandó, akár látáskárosodást okozva. Többnyire sportolóknál, labdajátékok közben fordulhat elő, hogy a szem zúzódik és bevérzik.

 

Naturland tanácsok zúzódásra

  • Fontos, hogy a környező szövetekbe szivárgó vér és nyirok mennyiségét csökkentsük. Ennek hatékony módszere a hűtés, mert a hideg hatására az erek összeszűkülnek, kevesebb vér tud ürülni belőlük. Ehhez készítsünk jégpakolást, vagy hideg vizes borogatást, és hűtsük az érintett területet 15-20 percig. Figyeljünk arra, hogy a jég ne érjen közvetlenül a bőrhöz, mert fagyást is okozhat!
  • Ha megoldható, emeljük meg a sérült testrészt, hogy minél kevesebb vér áramoljon oda.
  • Használjunk nyomókötést
  • A fájdalom elmúltáig kerüljük a fizikai megerőltetést, különben a vér szivárgása erősödhet, és tovább roncsolódhatnak az erek még komolyabb bajt okozva.
  • Az árnika és feketenadálytő krémes pakolás meggyorsítja a vérömleny felszívódását és a duzzanat leapadását.