Zúzódás, mint sérülés

Zúzódás akkor keletkezik, ha ütődés hatására a bőr alatt az erek megsérülnek, szétrepednek, és a bennük áramló vér beszivárog a bőr alá, a szövetekbe. Az érintett terület színe először piros, majd sötétkék, végül zöldessárga lesz, miután a szövetbe került vér lebomlik és felszívódik. Gyakran a zúzódás helyén vérömleny és duzzanat is kialakul. Több hét is eltelhet, mire a nyomok teljesen eltűnnek.

 

A zúzódásnak többféle változata van:

 

    • Az izomzúzódás nagyon fájdalmas. Az izomrostok között vérömleny keletkezik, a fájdalom azonnal jelentkezik, és annyira erős, hogy akadályozza a mozgást.
    • Az ízületi zúzódásnál az ízületben keletkezik vérömleny. Főleg sportolóknál fordul elő, a térd-, a sarok-, a vállízületben. Az ízületek vérömlenyei fájdalmat okoznak, és akadályozzák az ízületi funkciókat.
    • A csontzúzódás ott jön létre, ahol a csontot csupán vékony bőrréteg fedi, például a sípcsontban. A sípcsont csonthártyájában levő erek szétszakadnak, és vérömleny képződik a csontok és a csonthártya között. A csonthártya nagyon érzékeny, ezért a fájdalom azonnal és intenzíven érzékelhető, ellenben hamar megszűnik.
    • A belső szervek zúzódása ritka, de komoly sérülés. Bármelyik szervet érheti zúzódás, a vesétől kezdve a májon keresztül a belekig. A sérülést rögtön nem követik tünetek. Azonnali és alapos orvosi kivizsgálásra van szükség
    •  A szemet többnyire sportolók esetében, labdajátékok közben éri zúzódás. Ilyenkor a szem bevérzik.Feltétlen orvoshoz kell fordulni, nehogy a sérülések súlyosabbá váljanak!

 

Elsősegély

Fontos, hogy a környező szövetekbe szivárgó vér és nyirok mennyiségét csökkentsük. Az érintett területet 15-20 percig hűtsük! Ehhez készítsünk jégpakolást vagy hideg vizes borogatást! A hideg hatására az erek összeszűkülnek, kevesebb vér szüremlik ki belőlük. A jég ne érjen közvetlenül a bőrhöz, mert fagyást okoz!  Emeljük fel a sérült részt, hogy minél kevesebb vér áramoljon oda! Használjunk nyomókötést! Amíg a fájdalom nem múlik el, kerüljük a fizikai megerőltetést! A vér szivárgása erősödhet, és tovább roncsolódhatnak az erek.

Az árnika és a feketenadálytő krémes pakolás meggyorsítja a vérömleny felszívódását és a duzzanat leapadását.