Szervezetünk méregtelenítése

A túlterhelt emésztőrendszer emésztési zavarokhoz vezet. Az emésztési zavarok miatt a tápanyagok nem kerülnek feldolgozásra és a salakanyagok könnyen lerakódnak a bélfalra, ahol nyálkahártya alatt az un. Peyer plakkokban található immunsejtjeink 70%-a. Érthető, hogy ha az immunsejtekhez ilyen közel méreganyagok halmozódnak fel, akkor az immunsejtek, így az immunrendszer gyengülésével kell számolni. A legtöbb méregtelenítő eljárás ezért a gyomor-bélrendszeren keresztüli tehermentesítést, méregtelenítést szolgálja (pl. böjt, hashajtás). A tisztítókúrák általában kevésbé ismert módjai a bőrön és a légzésen keresztül történő méregtelenítés is.
A rendszeres méregtelenítés szükséges, mert sok mérgező anyag kerül a környezetünkből, ételünkből, italunkból szervezetünkbe, illetve keletkezik testünkben az anyagcsere során és egészségünk érdekében ezeket hatékony beavatkozások segítségével el kell távolítanunk.

Tehermentesítjük a szervezetet egyfajta böjthöz hasonló speciális diétával, így a méregtelenítő szervek a bevitt napi táplálék feldolgozása helyett a szervezetben már felszaporodott méreganyagok bontását és kiválasztását (kiürítését) végezhetik. Jól ismert bizonyos gyógynövények vértisztító, méregtelenítő hatása, melyek fokozzák a méregtelenítő szervek működését, illetve hatékonyabb méregtelenítésre serkentik azokat. Az ilyen gyógynövények kombinációjából készített teák fogyasztása ötvözi a gyógynövények jótékony hatását a salakanyagok kimosása céljából bevitt extra folyadékmennyiség eltávolítását segítő hatásával.

 

Böjtölni sokféleképpen lehet, a lényeg mindig a mértékletességben és az ésszerűségen rejlik. Amennyiben a tisztítókúra után érzi a szervezetére gyakorolt pozitív hatást, akár rendszeresen is alkalmazhatja. Böjtölni akár hetente is lehet, az úgynevezett egynapos kúrákkal – nevezhetjük őket kímélő napoknak is. Ez azt jelenti, hogy heti egy meghatározott napon kerül kell a zsíros, fűszeres, nehéz ételeket, és helyette lehetőség szerint inkább zöldségeket, gyümölcsöt és sok folyadékot fogyasszon.

Az egynapos böjtök kiválóan alkalmasak az emésztőrendszer tehermentesítésére, valamint a kívánt alak megtartására. Aki már hozzászoktatta a szervezetét az egynapos böjtökhöz, tovább is nyújthatja e kúrákat, akár három-négy naposra is. A többnapos koplalásokat azonban havonta maximum egyszer, vagy két-három havonta szabad megismételni. Ezek a kúrák jót tesznek az egészségnek, tisztábbá és szebbé teszik a bőrt, erősítik a kitartást és az önbizalmat.