Kézápolás

Hogyan ápoljuk kezünket?

Sok ember, különösen a háziasszonyok és a kétkezi munkások számára a kéz a test leginkább megdolgoztatott és ugyanakkor a legmostohábban kezelt része.

Mindenféle sanyarú körülménynek van kitéve: időjárási és hőmérsékleti hatásoknak, gyakori benedvesedésnek, vegyszerek durva támadásának és különböző sérüléseknek, majd az ezeket követő gyulladások veszélyeinek. Ennek ellenére sokan teljesen elfelejtkeznek a kéz ápolásáról, ami ahhoz vezet, hogy kézbőrünk eldurvul, kirepedezik, körmeink pedig berepedeznek.

 

Mindennapi higiénés okokból a kéznek tisztának és baktériummentesnek kell lennie.Másrészt a víz és a szappan állandó használata (és főleg a mosogatóvízben levő tisztítószerek) megrongálhatják a bőr felhámját, és erőteljes hámlást, valamint a bőr kirepedezését okozhatják.

Vannak olyan bőrtípusok, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra és kirepedezésre. A problémát csak súlyosbítja a hideg időjárás és az elégtelen szárítás.

 

Amikor kezet mosunk, használjunk langyos vizet és egyszerű szappanokat. Bőségesen használjuk a szappant, és mosás után a kezet alaposan öblítsük le. Száraz törölköző segítségével gondosan szárítsuk meg a kezet, az ujjak közét se hagyjuk nedvesen. Mosás előtt a gyűrűket le kell húzni, mert alattuk szappan maradhat, amely izgathatja a bőrt.

A klórnak és egyéb konyhai vegyszereknek erősen kitett kezek súlyosan kirepedezhetnek.

A csupasz kezet soha nem szabad kitenni spiritusz, terpentin, benzin vagy száraztisztító folyadékok közvetlen hatásának.

A kéz védelmében hordjunk gumikesztyűt (egyes emberek allergiásak erre, különösen ha ekcémájuk is van). Ha gumikesztyűben mosogatunk, ne viseljük a kesztyűt 10-15 percnél tovább, mert a kéz izzadságától benedvesedhet. Ha a kesztyű belsejébe víz, szappan vagy tisztítószer kerül, azonnal húzzuk le, és ne vegyük fel, mielőtt púderes beszórással ki nem szárítottuk a belsejét.

Bár a piszkos munkáknál szerencsés védőkesztyűt hordanunk, de sok munkát kesztyűben lehetetlen elvégezni. Ebben az esetben munkakezdés előtt kenjük be a kezünket védőkrémmel.