Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy Amerikában például csak minden tizedik felnőtt eszi meg az ajánlott napi zöldségadagot, és körülbelül ugyanennyien fogyasztanak elegendő gyümölcsöt. Sajnos a világ nagy részén hasonló a helyzet. A fejlett világban az emberek nagy arányban étrend-kiegészítőkkel pótolják a táplálkozásbeli hiányosságaikat. Leggyakrabban multivitaminokat, D-vitamin készítményeket és omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket vásárolnak. A NATURLAND is számos ilyen terméket állít elő gyógyszergyártási körülmények és szigorú minőségbiztosítás mellett. Lássuk, miért hasznosak ezek a mikrotápanyagokat tartalmazó készítmények!

 

Talán kevesen tudják, hogy a táplálékkiegészítők története 1912-ben kezdődött. Egy Casimir Funk nevű biokémikus felvetette, hogy az emberi egészség fenntartásához apró mennyiségben ismeretlen szerves anyagokra is szükség van. A makrotápanyagok, mint például a fehérje és a szénhidrátok mellett az élelmiszerekben számos, akkor még felfedezetlen összetevő, úgynevezett mikrotápanyagok is megtalálhatók voltak. Az első vitamint 1936-ban fedezték fel és állították elő mesterségesen – ez volt a B1-vitamin. Ez a forradalmi felfedezés indította be a vitaminok felfedezését, előállítását és ehhez kapcsolódóan az étrend-kiegészítők iparágát, ahol a NATURLAND is jelen van immár 30 éve.

A 80-as évek közepén kezdett terjedni az a gondolat, hogy a mikrotápanyagok, vitaminok alkalmasak lehetnek például a mentális betegségek kezelésére is. Számos kutatás indult el ezen a területen és ma már ott tartunk, hogy tanulmányok sora támasztja alá azt az elméletet, hogy szoros kapcsolat van az emberek táplálkozása és mentális egészsége között. Kimutatták például, hogy a B12-vitamin hiánya depressziót okoz és felelős a rossz emlékezőtehetségért. Az alacsony D-vitamin szint a demencia, az időskori elbutulás és a stroke fokozott kockázatával jár, valamint szerepet játszik az idegrendszer fejlődési zavaraiban. Egy memóriaklinikán kezelt, időskorú betegek körében végzett vizsgálatból az derült ki, hogy az öregek 40 százalékának a szervezetében az öt vizsgált vitaminból egynél hiányosság mutatkozott (azaz nem volt a megfelelő mennyiségben megtalálható), minden ötödik idős embernél pedig kétféle vitaminból nem volt elegendő a szervezetükben.

A mikrotápanyagok mentális egészségi állapotok kezelésére történő felhasználását azóta is számos vizsgálat kutatja és hatékonyságukra is egyre több bizonyíték van. Egy 2022 szeptemberében közzétett nagy vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a napi szintű multivitamin-szedés javíthatja az agyi és szellemi képességeket a 65 év felettiek körében. A kutatók több mint 2000 embert követtek nyomon, és becslések szerint a három évig tartó étrend-kiegészítő szedése 60%-kal lassította a kognitív hanyatlást.

Sokan azonban bizalmatlanok az étrend-kiegészítőkkel szemben, mert azt gondolják, hogy vagy nem tudják pontosan, mit kapnak, vagy feleslegesnek tartják. A mértékletesség az élet sója – tartja az ókori bölcsesség és való igaz, hogy a túlzásba vitt vitamin-bevitel sem egészséges. Tény, hogy a túl sok A-vitamin káros lehet a terhesség idején. A béta-karotin és az E-vitamin túlzott szedése számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Az egyik mikrotápanyag nagy dózisban megzavarhatja a többi tápanyag felszívódását.

Fentiek miatt is érdemes olyan, megbízható gyártó termékeit keresni és vásárolni, mint például a NATURLAND, ahol már a márkanév is garancia a megbízhatóságra. A NATURLAND gyógyszergyártási minősítéssel és teljeskörű gyógyszergyártási engedéllyel rendelkező vállalat, ahol minden termék a legszigorúbb, ISO 9001:2015 szabvány szerint, gyógyszergyártási körülmények között, a Szabályos Gyógyszergyártás (GMP - Good Manufacturing Practice) irányelveinek megfelelően készül. Mindezek szavatolják az állandó magas minőséget és megbízhatóságot az étrend-kiegészítők terén is. A megbízható gyártó termékén lévő adagolási és egyéb információk betartásával az étrendkiegészítők fogyasztása nem rejt egészségügyi kockázatot és nyitva áll a lehetőség táplálkozástudományi szakértővel, háziorvossal vagy gyógyszerésszel is átbeszélni ezt a kérdést.