Bodza a konyhában

  • Pincér, kérek egy rántott bodzát!
  • Talán bordát akart mondani, hölgyem?
  • Nem bordát, hanem bodzát!
  • Olyannal mi sajnos nem szolgálhatunk.
  • Micsoda egy hely... látszik, hogy nem szezonális étlapot visznek!
  • Kérem, ahogy óhajtja!

Május-június folyamán akár ilyen párbeszéd is megtörténhet és elárulom, nem a vendég lesz a hunyó. Az illatosan nyíló bodzavirág és maga a termés, azaz a bodzabogyó többféleképpen felhasználható ugyanis a gasztronómiában. Naturland Nagyi segítségével most körbenézünk a konyhában és adunk pár tippet, hogyan használjátok fel ezt a szezonális finomságot a konyhában. Például, ha csak a virágokat belekeverjük egy sima limonádéba, már önmagában ezzel a művelettel egy sokkal illatosabb, ízgazdagabb frissítő italt kapunk. És ez csak egy sima limcsi.

NATURLAND-jótanács: mindig ügyeljünk arra, hogy a bodza minden része mérgező, csak a virágokat és az érett termést használjuk fel. A virágokat is úgy, hogy az ernyős virágzatot tartó, zöld törzseket is távolítsuk el! Figyeljünk rá, hogy lehetőleg eldugottabb, háborítatlan helyekről szedjünk, forgalmas útszélekről, árokpartokról inkább ne, hiszen ott biztos, hogy sok szállópor, kipufogógáz éri őket. Ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, mert ott befülled (legjobb a füles kosár erre a célra, mert ott szellőzik is és nem is törik össze). A gyűjtött virágzatokat frissen, a lehető legrövidebb időn belül használjuk fel. És még egy fontos NATURLAND-kérés: szedjük mértékkel, nem kell lekopaszítani a bokrokat, maradjon másoknak is, nyílhasson jövőre is - a legtöbb bodzás fogáshoz pár virágzat elegendő.

Na de térjünk a lényegre! Mit készíthetünk bodzából? Naturland Nagyink a legközismertebb bodzaszörpön túl palacsintát, fánkot, illatos desszerteket, pezsgőt, a terméséből lekvárt és természetesen rántott bodzát is készít. Akit ez utóbbi recept érdekel, az nézzen utána az interneten, rengeteg félét találhat. Az alapja amúgy a könnyű palacsintatészta és ezt variálják ezerféle módon.

De mi most két izgalmasabbal ismertetünk meg, mindkettő Csíki Sándor gasztronómiai szakújságíró, blogger gyűjtéséből.

Az egyik egy 1600-as évekből származó recept. A bodzát évszázadok óta használják alapanyagként, úgy is hívták régebben, hogy a szegények patikája, hiszen nagyon sokféle nyavalyát orvosoltak vele, de erről ebben a cikkben írunk bővebben, mi most a virágporban gazdag virágzat csavarosabb felhasználására koncentrálunk. Az első leírás egy desszert, a bodza kása, ami leginkább egy pannacotta-ra emlékeztető krémes édesség. Négy egyszerű alapanyag: bodzavirág, tej, tojás és liszt kell az elkészítéséhez.

Két-három teljes bodzavirágot (zöld tartószárak nélkül) tegyük a tejbe, forraljuk fel, majd szűrjük le. A főzőedényt kimossuk és a leszűrt bodzás levet visszaöntjük és újra tűzre tesszük. A tej egy kis részét tegyük külön edénybe, s hagyjuk hűlni. Ha lehűlt üssünk bele egy tojássárgáját adjunk hozzá némi lisztet, jól keverjük össze, majd öntsük a tűzön lévő, már forró bodzás tejhez. Keverjük el, és azonnal húzzuk is le a tűzről, mert kicsapódik. Csak tálalás előtt közvetlenül főzzük készre.

Csiki Sándor szerint ez a recept megérdemel némi korszerűsítést is, például elmozdulhatunk az angolkrém és a cukrászkrém irányába. Így akár bodza ízű madártej (krémes) is készíthető belőle.

A másik már egy munkásabb és bonyolultabb tétel, ez pedig a bodzapezsgő! A hígra készített bodzaszörpnél is megfigyelhető, hogy nagyon könnyen és hamar „megbuggyan”, azaz forrni kezd. Nos ez a recept ezt a tulajdonságát használja ki és turbózza fel, annak érdekében, hogy hónapokig eltartható, a koranyárt idéző frissítőnk lehessen és ezért mindössze az alábbiakat kell tennünk. Vegyünk elő két nagy lábast. A kisebbikben forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük át a nagyobb edénybe. A forró vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben, amelybe belekeverünk és feloldunk 700 gramm kristálycukrot, Ezután beletesszük a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Hozzáadunk 2 evőkanál (kb 30 ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Bolondíthatjuk az ízt reszelt narancshéjjal is, ekkor a fele legyen narancs. Ha savanykásabban szeretjük, akkor két citrom leszűrt levét is hozzáadhatjuk. Az edény tartalmát alaposan összekeverjük és lefedjük. Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd és további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le. A kész bodzapezsgőt töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe. Ha megfelelően hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt, akkor hónapokig is eláll. Mindig jól lehűtve, jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.