A máj egészsége és védelme

Anyagcserénk központi szerve a máj, szinte minden ilyen jellegű folyamatban részt vesz. Fontos szerepe van a méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében. Létfontosságú funkciói miatt a természet a minimálisan szükséges máj-kapacitás körülbelül tizenötszörösét biztosítja nekünk. Ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy mostohán bánhatunk ezzel a szervünkkel, sőt, tudatosan figyelni kell rá, hogy megelőzzük az esetleges károsodását.

Szinte felsorolni is alig lehet, mennyi feladata van a májunknak. Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőtt korban 1,2 – 1,5 kg. Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében. Kiszűri a bélből felszívódó baktériumokat és a méreganyagokat a vérből. A bélből felszívódó tápanyagot tovább bontja, hogy még jobban hasznosíthassuk azt.  Koleszterint termel, amely nélkülözhetetlen az emésztésben szerepet játszó epe előállításához. Továbbá fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít a megemésztett ételek egy részéből, és keményítőt raktároz. Ez utóbbiból biztosítja számunkra az energiát fizikai, vagy agyi megterhelés esetén.

A máj szervezetünk legfőbb zsírégető szerve. Amikor azonban túlterheljük különféle mérgekkel, mint amilyen az alkohol vagy egyes szennyezőanyagok, túlságosan elfoglalttá válik. A tisztítómunka mellett már nem jut ideje, hogy a hatékony zsírégetéssel is foglalkozzon. Így a súlyunk emelkedhet, kövérebbé válunk. Egyes felmérések szerint az emberek 15 százalékának lassú a májműködése, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

A méregtelenítő mechanizmus

Májunk naponta hozzávetőleg 1 liter epét termel és ürít ki, ezzel ellátva méregtelenítő funkcióját. Az epében lévő mérgező anyagokat az elfogyasztott táplálékban található rostok megkötik és ezzel megakadályozzák, hogy azok a bél falán felszívódva visszajussanak a szervezet belső körébe. A májban keletkező méreganyagok eltávolításának legfontosabb útja a rendszeres epeürítés. Ez azért is fontos, hogy ne képződjenek epekövek. A pangó, besűrűsödő epében ugyanis megnő a sókristályok keletkezésének az esélye. Az epe pangását – számos egyéb tényező mellett – kiválthatja az alkohol, az úgynevezett endotoxinok, az örökletes rendellenességek, a pajzsmirigy túlműködése, vagy a tiroxin, azaz a pajzsmirigy hormonjának pótlása. Továbbá a vírusos májgyulladás, a terhesség, bizonyos gyógyszerek, mint például a szteroidok, ösztrogénok, fogamzásgátlók is előidézhetik.

Ha nem vigyázunk...

Életünk során szervezetünk számtalan májkárosító tényezővel kerül szembe. Ilyenek egyes kémiai anyagok, a vegyszerek – permetezőszer, festékek, oldószerek – gyógyszerek. Közismert, hogy az alkohol mértéktelen fogyasztása szintén májkárosító, valamint gyakori a különböző vírusfertőzések okozta fertőző májgyulladás – latinul hepatitis – is.

A máj működési zavarára utalhat az étkezés után hirtelen kialakuló csalánkiütés. A testszerte megjelenő viszkető, hólyagos, szélein vérbő kiütések olykor ijesztő méretűek is lehetnek. Gyakori tünet még a háton vagy akár az egész testen jelentkező kínzó viszketés, főleg idősebb korban. Előidézheti az epehólyagban lévő kő, idült epeút gyulladás, különböző okokból kialakult májgyulladások és igen gyakran gyógyszerek is, amelyekre a beteg túlérzékenységi reakcióval válaszol. Jellegzetes panasz lehet a tenyéren és a talpon szimmetrikusan kialakuló bőrpír. A kifeszített bőrfelszín alatt láthatók néha a kitágult, pulzáló kapilláris erek. A körömágyon egy barna sánc végighúzódása észlelhető. A szájnyálkahártyák gyulladásai és a szájszél berepedése is felhívhatja a figyelmet egy esetleges májműködési zavarra. Előrehaladott állapotú májbetegség esetén a páciens lehelete sajátságosan édeskés és aromás jellegű lehet. Kísérő tünet még a fénylő, piros nyelv.

Májunk védelme szempontjából a megelőzést kell előtérbe helyezni.

Naturland tanácsok májunk védelméhez:

  • A máriatövis szilimarin nevű flavonoid vegyületcsoportja a tudományos kísérletek szerint rendkívüli mértékben védi a májat és fokozza annak méregtelenítő működését.
  • Hasznos lehet az articsóka, a gyermekláncfű, a borbolya, a gyömbér és az ánizs is
  • Mérsékeljük a zsír és proteinbevitelt
  • Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk
  • Gyógyszert csak orvosi, vagy gyógyszerészi javallat esetén szedjünk, az előírt adagban és időtartamban
  • Étkezésünk során törekedjünk a természetes, vegyszermentes alapanyagok felhasználására, minél kevesebb előre feldolgozott élelmiszert fogyasszunk