Kedveseim! Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én már elkezdtem bíbelődni a kis kertecskémmel. A rózsáimról leszedtem a fedést, és azt tervezem, hogy ültetek közéjük levendulát, hogy megvédjem a levéltetvektől a hajtásokat. Egyszerűen a tavaszi nap első sugaraival együtt, nekem is a szabadban a helyem. Magamba szívom az erejét, hosszabb túrákat teszek az unokákkal, és – ahogy a természet, úgy én is – formába hozom magam kicsikét. Tarts velem és töltődjünk fel együtt.

Őszintén bevallom Nektek, Drágáim tél végére bizony eltunyolok. Tudom, hogy a hideg, szürke napokon is minden nap jó lenne, vagy lett volna legalább sétálni egyet, de bizony nem mindig tudtam rávenni magam. És bár a lányaim perlekedtek miatta, az étkezésre se figyeltem annyira. Meg is látszik az eredménye… De hát a lányaimnak is mondtam, hogy a fókák is a hideg ellen zsírpárnákkal védekeznek, és hát mintha én se fáztam volna annyira 😉 A tavasz beköszöntével azonban ideje újra jobban törődni magunkkal. Sokat hallani a tavaszi fáradságról, de van néhány trükk a tarsolyomban, amelyekkel a tavaszi fittség kerülhet a középpontba.

„Altatók” a tányérunkon

Télen hajlamosak vagyunk kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és több zsíros ételt fogyasztani. Ahogy már azt elárultam Nektek, én is így jártam.  A nehezebb ételek feldolgozásával szervezetünknek is többet kell foglalkoznia, és egyszerűen elfárad a nagy munkában. Ezért is érezhetjük magunkat fáradékonyabbnak. Ezért azt javaslom Kedveseim, hogy egyetek több zöldséget, gyümölcsöt. Kora tavasszal már kapható a friss medvehagyma, amit én rendkívül imádok. Egyebek mellett erősíti az immunrendszert, méregtelenítő, baktérium- és gombaölő hatása van. Használhatjátok fűszerként, levesnek, főzeléknek, salátába, körethez, húsok mellé.

Ha télen nem ettetek, tavasszal ne hagyjátok ki a céklát. Egy igazi vitaminbomba, amire szükség is van ilyenkor. Szervezetünk vitaminraktárai ugyanis eléggé meg tudnak csappanni a hideg évszakban. Gazdag A-, B- és C-vitaminban és jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat, nátriumot, foszfort és ként is. Akárcsak a medvehagyma a cékláról s úgy tartják, hogy segíti az immunrendszert. Méregtelenítő hatása van és hozzájárul a zsírégetéshez.

Mozogj, hogy energikusabb legyél

Nem tudom Ti megfigyeltétek-e Magatokon, de én valahogy háklisabb vagyok a tavasz beköszöntével. Szegény papus issza meg általában a levét, de ennyi év után már ismer, tudja, hogy ilyenkor „zizi” leszek. Szóval Drágáim, tudjátok mi a legjobb módszer az idegesség oldásához? A fizikai aktivitás: legyen szó akár kertészkedésről, vagy egy kiadós sétáról. Én mind a kettőt „űzöm”. A rózsáimról már meséltem. Szerencsére van egy kis kertünk, ami mindig ad valami feladatot, amiben örömömet is lelem, elűzi a gondokat és kellemesen lefáraszt, amitől az alvás is jobban esik.

A nappalok pedig már érezhetően hosszabbak, és még világos van, amikor napközi után én megyek az unokáimért. Ilyenkor kihasználjuk az együtt töltött időt és mindig kerülőúton megyünk haza. Imádom hallgatni, ahogy csacsognak a napjukról. A hétközbeni kiadós séták mellett, hétvégén, ha engedi az idő túrázunk is. Drágáim meg kell, hogy mondjam, egyszerűen csodákra képes a mozgás. Nem csak oldja a stresszt, de azt érzem, hogy napról napra energikusabbá is válok.

A boldogságot adó napsütés

Kevés jobb érzést tudok elképzelni, mint amikor a tavaszi napsütés első sugarai simogatják az arcomat. Egyből mosolyra húzódik az arcom, ami nem véletlen. A napfény hat a hormonháztartásunkra. Míg télen, a kevés napfény arra serkenti szervezetünket, hogy többet termeljen az alvási ciklust irányító hormonból, a melatoninból, addig a napütéses órák számának növekedésével beindul az örömhormon, a szerotonin termelődése.

Szóval Drágáim töltsetek minél több időt a természetben, gyönyörködjetek a tavasz csodáiban és mozogjatok a kiegyensúlyozott életért!