Borsmenta napfényben

A borsmenta ezer arca

Borsmenta, borsosmenta vagy angol menta. Azért angol, mert az európaiak számára angliai felfedezése után vált ismertté az 1600-as évek végétől. Az egész világon közkedvelt ez az egyszerű, mégis lenyűgöző gyógynövény. Csípős, borsos íze először éget, utána hűsít – ennek is jó oka van. Felhasználási módozatai igen széles skálát ölelnek fel az egyszerű monoteától a különleges ételreceptekig. Egy szupernövény gazdag történelemmel és egyedülálló tulajdonságokkal. A NATURLAND több termékében is felhasználja drogját, azaz hatóanyagát. Nézzük meg, mitől különleges a peppermint?

A borsmenta egy természetes úton kialakult hibrid növény, amely a lándzsás menta (Mentha spicata) és a vízimenta (Mentha aquatica) keresztezéséből jött létre. Mindkét szülőnövény tulajdonságait és jellemzőit átvette. Azaz csípős és hűs egyszerre. A borsmenta ugyanis mentolt tartalmaz, amely felelős a hűsítő érzésért, mert aktiválja a bőr és nyálkahártya hidegérzékeny receptorait. Italként fogyasztva vagy helyileg alkalmazva frissítő és hűsítő hatást fejt ki. A borsmenta tudományos neve: Mentha piperita. A „piperita” kifejezés a borsos ízére utal, ami megkülönbözteti más mentafajtáktól.

Évezredek óta használják gyógyászati és kulináris célokra. Úgy tartják, hogy a Földközi-tenger térségéből származik, és már az ókorban termesztették Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban. Innen ered, hogy egyszerre sorolják a konyhai és a gyógynövények közé. Széles körben termesztik levelei miatt, amelyeket frissen, szárítva vagy illóolaj formájában különböző célokra használnak, például gyógyhatásai miatt.

A borsmenta arról is ismert, hogy enyhíteni tudja az emésztési problémákat. Segíthet az emésztési zavarok, a puffadás és a gyomorpanaszok tüneteinek mérséklésében vagy megszüntetésében. A borsmentaolajat gyakran használják emésztési problémák természetes gyógymódjaként. A hagyományos gyógyászatban alkalmazzák fejfájás enyhítésére, orrdugulás csökkentésére, izomfájdalmak és menstruációs görcsök enyhítésére.

A konyhában is sokoldalú társ fogazott, zöld levélkéivel vagy szárított kivonataival. Népszerű ízesítőanyag különböző ételekben és italokban. Széles körben használják cukorkákban, csokoládékban, rágógumikban, teákban, fagylaltokban és más desszertekben ízesítőként. Jellegzetes mentolos íze frissítő hatást kölcsönöz a különböző ételekben. Természetes leheletfrissítőként is használható – csak pár megmosott levelet kell elrágcsálni hozzá (ha kibírjuk igen intenzív ízét…).

Borsmenta bokor
Borsmenta esőben

Élénk aromája energetizáló tulajdonságú. Az aromaterápiában gyakran használják a mentális tisztánlátás elősegítésére, a stressz enyhítésére és a koncentráció fokozására. A borsmentaolaj belélegzése frissítő és élénkítő hatást biztosíthat. Nagyon hasznos, hogy erős illata természetes riasztóként működik a rovarok és kártevők esetében. Manapság ismét egyre gyakrabban használják a kémiai rovarirtók környezetbarát alternatívájaként. Ha borsmentát ültetünk a kertekbe, vagy borsmentaolajat használunk riasztóként, az jó eséllyel távol tartja például a vérszívókat is.

Kanyarodjunk egy picit vissza még a konyhai felhasználás lehetőségeihez. Ne az angol filmekre (és konyhára) gondoljunk első körben, ahol a sültekhez rendszeresen mentaszószt kínálnak. Aki próbálta és nem ízlett neki a fogkrémre vagy rágóra hajazó ízvilág, az ne lepődjön meg: valószínűleg nem egy jó helyen kérte vagy kapta. A borsosmenta frissítő és mentolos íze ugyanis egyedi csavart vihet bele mind az édes, mind a sós ételekbe. A legegyszerűbb gasztronómiai felhasználás a tea mellett a különböző italok feldobása ezzel a zöldfűszerrel. Friss vagy szárított borsmentaleveleket adhatunk forró és jeges teákhoz egyaránt, éppúgy, ahogy limonádékhoz, koktélokhoz és mocktailokhoz, azaz alkoholmentes koktélokhoz. Remekül használható pár megcsavart levélke a sima csapvíz ízesítésére. De kapható szirup formájában is és innen egy lépés a frissítő mentaszörp citromkarikákkal. A legújabb kávézási divatokba is beszivárgott a menta. Aki ivott már tonikos kávét, az tudja, miről lehet még szó.

De akinek ez már sok, az is bizonyára találkozott vele például csokiban vagy süteményekben. Nagyon szépen kiegészíti az édes ízeket és az étcsokoládé kesernyésségét. Olyan desszertekbe tehetjük, mint a csokoládés borsmentás sütik, brownie-k, trüffelek , macaronok vagy éppen a karamell. A borsmentaolaj felhasználható fagylaltok, sorbetek, sütemények, bögrés sütik és mousse-ok egyedivé varázslására is. De kiváló lehet egy frissítő csavarként gyümölcssalátákhoz és zöldsalátákhoz is. Olyan összetevőket egészíthetünk ki pár apróra vágott friss borsmentalevéllel, mint a görögdinnye, az eper, az uborka, a feta sajt és a citrusfélék. Egészen kiváló egyedi mártásokat vagy önteteket készíthetünk, ha a borsmentaleveleket olyan összetevőkkel keverjük össze, mint a joghurt, a citromlé, a fokhagyma, az olívaolaj és a méz. Nemcsak saláták önteteként, hanem grillezett zöldségek, sült húsok ízének fokozására vagy finom mártogatósként használhatjuk ezt a mixet.

Bormentával készült sütemény
Borsmentás süti

A borsmenta meglepő pluszt nyújthat a sós ételekhez. De sose feledjük, hogy a borsmenta erős ízű, ezért kísérletezgessünk, kezdjük kis mennyiséggel, és úgy igazítsuk a szánk ízéhez. Lényeges még, hogy inkább konyhai minőségű borsmentát használjunk és keressünk, mivel azokat kifejezetten fogyasztásra termesztik. Nem feltétlenül jó ötlet a virágok között növő díszfajtákról letépkedni a leveleket…

Tehát intenzív íze miatt használja takarékosan olyan ételekben, mint a különféle sültek (sertéshez és bárányhoz passzol igazán). Kevergetős egytálételekhez, curryszószokhoz és pácokhoz is kipróbálható. Sült zöldségek tetejére is szórhatjuk, vagy házi salsához, guacamoléhoz adhatjuk.

Kicsit extrémebb felhasználásnak tűnik, de a borsmenta belerakható pékárukba is: süteményekbe, muffinokba és kenyerekbe. Az íz és az állag kiteljesítéséhez adhatunk zúzott borsmenta cukorkákat vagy borsmenta ízű csokoládéforgácsot. És végül, de nem utolsóként: olajok és ecetek átértelmezése egy pár zöld levélke beáztatásával, amely egy csipetnyi mentás ízt kölcsönözhet kulináris alkotásainknak. Használjuk bátran ezeket a felspécizett olajokat salátaöntetekben, pácokban, vagy csöpögtessük sült zöldségekre.

Kísérletezzünk hát a borsmentával, vigyük be bátran a konyhába, kóstolgassunk sokat, csökkentsük vagy éppen növeljük a tökéletes ízhatás érdekében. Jó szórakozást!

És még pár érdekesség:

Peppermint, a bosszú angyala

Peppermint candy

Magyar gasztronómiai oldal

További jó szórakozást!