
Hársfa
Tilia grandifolia
A hárs a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó nemzetség fafajtája. Főképpen Közép- és Dél-Európában elterjedt faj. A Kárpát-medencében is honos. Jellemzően terjedt el: a nagylevelű, a kislevelű és az ezüsthárs. A gyógyászatban, az egészségiparban a nagy- és a kislevelű virágzatát használják fel. A hárs egy jellegzetes elegyfa, főleg gyertyános-tölgyesekben és ártéri ligeterdőkben gyakori. Uralkodó fajjá (a magas kőrissel közösen) csak a sziklai és törmeléklejtő-erdőkben válhat.
A kislevelű hársfa virágzatát a méhek igen kedvelik; a nagylevelű hárssal együtt fontos mézelő növényünk. Leginkább június közepe táján, a teljes virágzás idején gyűjthető: a méhek is ilyenkor készítik a legfinomabb hársmézet, ami igazi különlegesség (ezt sajnos az ára is tükrözi). Érdekesség, hogy a hársfavirágból készült méz kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, influenza, meghűlés esetén is ajánlott a fogyasztása.
A fa egészségmegőrzésre felhasználható részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán érdemes gyűjteni. Az időpont megválasztása azért is fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem lesz jó minőségű alapanyag. A szedéskor teljesen kinyílt virág ugyanis száradáskor széthullik.
A kislevelű hárs sárgásfehér, finom illatú virágai a többi hárshoz hasonlóan hosszúkás, ép szélű fellevélhez csatlakozó, 4–12 cm hosszú bogernyőben nyílnak. A virágok öttagúak: öt-öt csésze- és sziromlevéllel. A bibéje is ötágú. A hárs gömb alakú termései simák, a bibeszál maradványaként kis, hegyes szárban végződnek. Az érett termések jellegzetesen pörögve esnek le, a szél messzire elhordhatja őket.
A kislevelű hárs drogja a virágzat, más hársfajok (nagylevelű hárs, európai hárs) virágzatával együtt több gyógyszerkönyvben hivatalos Tiliae flos néven. Tartalmi anyagai a különböző illóolajok. A hársfa virágja ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat (tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat) és illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt). A benne lévő flavonoidok pedig antibakteriális hatásúak.
A virágzatból készült gyógytea alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére: köhögéscsillapítóként, izzasztóként, görcsoldóként, köptetőként, nyákoldóként funkcionál, és enyhíti a hörghurutos panaszokat. A népi gyógyászatban vértisztító és idegerősítő hatása miatt alkalmazták, de a vizelethajó és a gyomorerősítő teáknak is egyik fontos összetevője volt.
A hársfavirágból tea és fürdővízbe önthető főzet is készíthető. Utóbbit bőr- és hajápolásra szokták használni. A különböző virágokból nemcsak gyógyteákat, hanem édességeket is lehet készíteni.
Források
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-linden-tea
https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mire_jo_a_harsfavirag
https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/hars_kislevelu
https://www.healthline.com/nutrition/teas-that-help-you-sleep