Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland

Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland a légcső és a hörgők gyulladásos folyamatainak kezelésére alkalmazható készítmény.

Hatóanyag

150 g belsőleges oldat 45,00 g kakukkfűtinktúrát, 9,00 g szirupkészítéshez való narancstinktúrát, 6,75 g 33,3%-os nátrium-bromid oldatot tartalmaz.

Segédanyagok

szacharóz, tisztított víz, 96%-os etanol, fűszeres tinktúra (kasszia fahéj, narancshéj, kardamomumtermés és szegfűszeg alkoholos kivonata), metil-parahidroxibenzoát, szorbinsav.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland
kakukkfűtinktúra, szirupkészítéshez való narancstinktúra, 33,3%-os nátrium-bromid oldat Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
A betegtájékoztató tartalma:
 1. Milyen típusú gyógyszer az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 1. Milyen típusú gyógyszer az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland a légcső és a hörgők gyulladásos folyamatainak kezelésére alkalmazható készítmény.
 1. Tudnivalók az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland szedése előtt
Ne szedje az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot:
 • ha allergiás a kakukkfűtinktúrára, a szirupkészítéshez való narancstinktúrára, a nátrium-bromidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha vékony- és vastagbélgyulladásban (enterokolitisz) szenved,
 • ha szívelégtelensége van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha a kezelés első hetében a tünetek nem javulnak, vagy rosszabbodnak, vagy nehézlégzés, láz, gennyes köpet jelenik meg, orvoshoz kell fordulni. Egyéb gyógyszerek és az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Nem ismert gyógyszerkölcsönhatás más gyógyszerekkel történő, egyidejű alkalmazás során. Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal A gyógyszer alkoholt tartalmaz, egyidejűleg fogyasztott alkohol hatását fokozhatja.   Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség A készítmény hatóanyagainak terhesség alatt történő biztonságos alkalmazhatóságáról nem állnak rendelkezésre kielégítő adatok. A készítmény terhesség ideje alatt csak orvosi javaslatra, a kezelés előnyének és kockázatának mérlegelését követően alkalmazható.   Szoptatás A készítmény szoptatás alatt történő biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért ebben az állapotban a készítmény csak orvosi javaslatra, a kezelés előnyének és kockázatának mérlegelését követően alkalmazható. Az anyatejbe átjutó brómsó a szoptatott csecsemőnél aluszékonyságot, bőrén aknét okozhat.   Termékenység Termékenységet befolyásoló hatására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.   A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.   Az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland szacharózt, etanolt és metil-parahidroxibenzoátot tartalmaz A készítmény 1 adagja (10 ml) 4,31 g szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

  Ez a készítmény 10,5 térfogat % etanolt (alkohol) [legfeljebb 983 mg adagonként (10 ml), 26 ml sörrel, 11 ml borral megegyező adag] tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.   A készítmény metil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, allergiás reakciókat okozhat (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).    
 1. Hogyan kell szedni az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot?
  Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.   A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek naponta 3-szor 10 ml belsőleges oldat.   Ha az előírtnál több Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot vett be Túladagolás esetén a mellékhatások fokozódhatnak.   Ha elfelejtette bevenni az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot Amint észrevette, hogy elfelejtette bevenni az előírt adagot, pótolja azt mielőbb, de soha ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.    
 1. Lehetséges mellékhatások
  Mint minden gyógyszer, így az a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.   Nagyon ritkán (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) allergiás bőrreakciók, pl. kiütések, csalánkiütés, arcödéma, száj- és toroködéma (Quincke-ödéma), vagy nehézlégzés, emésztőrendszeri problémák (görcsök, hányinger, hányás) alakulhatnak ki. A mellékhatások előfordulási gyakorisága nem ismert.   Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.    
 1. Hogyan kell az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland-ot tárolni?
  Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a palack a dobozában tartandó.   A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!   A dobozon, valamint a címkén feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.   Ne szedje ezt a gyógyszert, ha az oldat zavarosodását, üledék kiválását, vagy ízének csípőssé válását észleli.   Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.    
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
  Mit tartalmaz az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland?
 • A készítmény hatóanyagai: 150 g belsőleges oldat 45,00 g kakukkfűtinktúrát, 9,00 g szirupkészítéshez való narancstinktúrát, 6,75 g 33,3%-os nátrium-bromid oldatot tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: szacharóz, tisztított víz, 96%-os etanol, fűszeres tinktúra (kasszia fahéj, narancshéj, kardamomumtermés és szegfűszeg alkoholos kivonata), metil-parahidroxibenzoát, szorbinsav.
  Milyen az Elixirium thymi compositum FoNo VII. Naturland külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Sötétbarna színű, tiszta vagy kissé opálos, jellemző, fűszeres szagú, édes-sós ízű, belsőleges oldat.   150 g belsőleges oldat műanyag (PE) csavaros kupakkal lezárt, barna színű, műanyag (PET) palackban. 1 palack + 1 műanyag adagoló eszköz dobozban.   A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó Naturland Magyarország Kft. 1106 Budapest, Csillagvirág u. 8. Tel.: +36 (1) 431-2000 Fax: +36 (1) 431-2052 E-mail: info@naturland.hu OGYI-T-9852/01   A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. június.