pihenő, méregtelenítő hölgy

Mentális méregtelenítés

Na ebből tényleg elegem van! Már nem bírom tovább! Hagyjon engem mindenki békén! Megfulladok a nyomás alatt… belefulladok a melóba… pocsékul alszom. Ha gyakran mondogatsz ilyeneket (akárcsak önmagadnak), azt jelzi, hogy messze nem vagy kiegyensúlyozott. Eluralkodott rajtad a rossz stressz hatása. Kimerültél lelkileg, elfogytak a mentális tartalékaid. Bizony méregteleníteni kellene – a pszichédet. Adunk pár NATURLAND-tippet, hogyan kezdj hozzá!

A méregtelenítés vagy salaktalanítás folyamatának több összetevője van. Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és legalább annyira az elégséges folyadékbevitel. De szintén lényeges, hogy lelkileg is rendben legyél vagy tedd magad rendbe, különben a másik kettővel is nehezen fogsz haladni. Kinek van kedve kalóriákat nézni, új recepteket kipróbálni, életmódot váltani, a decilitereket számolgatni, ha arra se érez erőt, hogy kimásszon az ágyból?

Fontos azonban azt is tisztán látni, hogy a nyomás, a változás az életünk része. Nem az ezek miatt jelentkező stresszt kell elkerülni (mert azt nem is lehet), hanem törekedni kell arra, hogy a jó stressz kerüljön túlsúlyba a mindennapokban. A jó és a rossz stressz különböző módon hat ránk, a jól létünkre és a teljesítményünkre. Nem minden stressz feltétlenül káros. Létezik a jó stressz (eustress) és a rossz stressz (distress). Fontos, hogy lássuk köztük a különbséget, mert ez sokat segít a pszichés méregtelenítésben.

A jó stressz (eustress)

Pozitív és jótékony hatású, mert motivál és fokozza a teljesítményünket. Ilyen lehet egy új állás, új párkapcsolat, érdekes feladat a cégen belül, felkészülés egy versenyre, vagy egy nagyobb kihívást jelentő, a képességeinket feszegető projekt bevállalása. Tehát minden olyan helyzet, amelyet izgalmasnak, ösztönzőnek, motiválónak érzékelünk és bízunk magunkban annyira, hogy meg is tudunk birkózni vele, az pozitív érzéseket kelt, lelkesedést eredményez. Ez a fokozott mentális állapot javíthatja a koncentrációt, az éberséget és a teljesítőképességet. Segíti a tanulást, az alkalmazkodást, az újra, a változásra való nyitottságot, rugalmasságot. A pozitív stressz nagyon hasznos.

A rossz stressz (distress)

Negatív vagy káros hatású, mert meghaladja a képességünket abban, hogy hatékonyan megbirkózzunk vele. Okozhatják a túlzott munkahelyi vagy párkapcsolati követelmények, elvárások, emberi konfliktusok, pénzügyi nehézségek vagy egyéb, traumatikus események.

Sajnos a leggyakrabban negatív élményekkel társul és az egészségünkre, a jól-létünkre káros hatásokat gyakorol. Különösen megterhelő, ha folyamatosan fennálló, feloldhatatlannak tűnő feszültség következménye. Szorongást, túlterheltséget és tehetetlenség érzést okozhat. Csökkenti a koncentráló képességet, a higgadt döntéshozatalt és rontja a teljesítményünket.

Ennél is rosszabb, hogyha tartósan fennáll, akkor fizikai és mentális – akár egészségügyi – problémákhoz vezethet.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy a kétféle stressz közötti különbségtétel függ az egyéni érzékenységtől. Mert amíg például egy munkahelyváltást az egyik személy pozitív stressznek érzékel, egy másik személyiség számára ugyanez nyomasztó lelki teher és negatív stressz lehet. A stressz bizonyos kifejeződési formái rövid távon még előnyösek is lehetnek, de a magas stresszfaktornak való krónikus, hosszútávú kitettség végül negatív következményekhez vezethet – ezt ne tévesszük szem elől!

Fejben dől el

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy minden változtatás, elhatározás sikere azon múlik, hogy fejben ott vagyunk-e, azaz a mentális-lelki tényezőkön. Salaktalanítsuk hát először az elménket és állítsuk magunkat csatasorba – saját magunkért! Amúgy ez egy alapvetően megszívlelendő tanács: már a NO PIA cikkeinkben is taglaltuk, hogy a változtatást saját magunkért kell megtennünk és nem valaki másért. Ha úgy tetszik, szeretni kell magunkat annyira ahhoz, hogy tudjunk és merjünk változtatni az életünkön.

Legyen ez az első, hogy eldöntöd: magam miatt csinálom. Mert olyan nincs, hogy a feleségem, a barátnőm, a gyerekem, a barátom, az anyám stb. miatt akarok változtatni az életemen. Az ember ezt mindig önmagáért teszi, a saját kedvéért és azért, mert szereti magát annyira, hogy képes változtatni. Bonyolultnak és nehezen kivitelezhetőnek tűnik és nem is állítjuk, hogy egyszerű. De mi az, amiért érdemes küzdeni, ha nem önmagunkért? Mindenki más csak utánam tud jönni a sorban, mert először magammal kell jóban lennem, magamat kell elfogadnom, a saját lelkemet, elmémet kell megtisztítani a sok salakanyagtól.

Méregtelenítési technikák

Ha egy kicsit rákeresel az interneten, számos technikát találsz. Némelyiket tréningeken oktatják, mások önerőből is elsajátíthatók. Az egyik technika például a kognitív viselkedésterápia (CBT), amelyik egy széles körben alkalmazott megközelítés. A stresszel kapcsolatos negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok azonosítására és megváltoztatására összpontosít. Segít az egyéneknek hatékony megküzdési stratégiák és problémamegoldó készségek kifejlesztésében. Léteznek aztán különböző mindfulness-alapú stresszcsökkentő technikák (MBSR). A mindfulness jelentése, hogy próbáljunk meg tudatosan, teljes figyelmünkkel jelen lenni életünk minden mozzanatában, gondolataink és érzelmeink tekintetében egyaránt. Kutatások kimutatták, hogy ez a tudatos jelenlét csökkenti a stressz káros hatásait és javítja az általános jólétet. Ezen túl vannak különböző relaxációs, lenyugtató technikák, ilyenek például a mélylégzési gyakorlatok, a jóga, az izmok tudatos ellazítása, amelyek mind segíthetnek a lelki méregtelenítés elősegítésében.

Fordíts több időt magadra!

Számtalan cikkben írtunk a rendszeres testmozgás fontosságáról. A fizikai aktivitás, a sport, a mozgás bizonyítottan enyhíti a stresszt és javítja a hangulatot. Növeli ugyanis a szervezetben az endorfinok termelését, amelyek természetes hangulatfokozók, és csökkenti a stresszhormonokat, például a kortizolt. A rendszeres fizikai aktivitásról számos kutatás megállapította, hogy csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, javítja a hangulatot és az általános stressztűrő képességet. A családtagok és jó barátok egy erős támogató hálót jelentenek, amely erős érzelmi támogatást nyújthat, és segíthet megbirkózni a mentális problémákkal. Az őszinteség, a valódi párbeszéd, a gondok megosztása és a szeretteink tanácsának kikérése szintén jótékony hatással lehet a pszichére. Fontos, hogy találjunk megfelelő mennyiségű és minőségű időt önmagunkra! Ne két megbeszélés közötti félórában, vagy a home-office káoszában akarjuk megváltani önmagunkat. Kell a minőségi, csak saját magunkra fordított idő, amit hatékony időgazdálkodási stratégiával (divatos szóval: idő-menedzsment) kell megteremtenünk, tudatosan kihasítani a napjainkból. Rangsorolni kell a feladatokat (fontos és sürgős, fontos, de nem sürgős, nem fontos és nem sürgős :-D) érdemes, apró, de reális célokat kitűzni, ami mind-mind csökkentheti a túlterheltség érzését.

És végül, de nem utolsósorban az egészséges életmód fenntartása a bázisa minden testi- és lelki méregtelenítési folyamatnak. Kiegyensúlyozott táplálkozás, elegendő alvás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás elkerülése mind olyan alap-tényező, amely hozzájárul a mentális jól-léthez.

És a NATURLAND figyelmessége, hogy mindezekhez még további kis segítségeket is kínál, a számtalan nyugtató, relaxációt elősegítő termékével. És ezek is megérik, nemcsak kedvező áruk, hanem a hatásuk miatt is!

Egyéb tippek, praktikák

Sokat tud segíteni, ha elhagyjuk akár kis időre is azt a közeget, amely szorongást okoz. A környezetváltozás nagyon hatékony tud lenni (magunk mögött hagyjuk a gondjainkat – ugye ismerős?) Idegesít valami? Kerüld el! Idegesít valaki? Kerüld ki! Ki a természetbe, egy rövidebb-hosszabb utazás egy nem megszokott útvonalon történő hazamenetel – mind segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Keress új társaságot, keresd fel a régi barátokat. Nagyon meglepőek tudnak lenni az ilyen találkozások, hiszen, ha csak kiöntitek egymásnak a szíveteket, máris érezheted, hogy nem vagy egyedül és még arra is rájöhetsz, hogy még csak szerencsétlen sem vagy annyira, mint gondolod magadról, hiszen a másiknak sokkal nagyobb gondjai vannak.

Sokaknak segít az alkotás, valamilyen aktív, kreatív tevékenység, hobbi okozta öröm: barkácsolás, festés, kertészkedés, kézműveskedés, főzés, zenélés. De ebbe a sorba illeszkedik minden olyan cselekvés, amely egész egyszerűen jókedvet és mentális kielégülést okoz. Olvassunk könyvet, tegyük le a mobilt, rakjunk rendet egy sarokban, pucoljuk ki a cipőinket, mélyüljünk el bármiben, kapcsoljuk ki az agyunkat és a laptopot, ne máson járjon az eszünk, nézegessünk régi fényképeket, vezessünk naplót! Mind-mind minőségi, önmagunkra fordított idő, amely meghálálja magát és méregteleníti, kisalakozza az elmét, a szívet! Hát nem megéri?!