Allergia is okozhat makacs köhögést

Kapar, szúr a torkod? Csak köhögsz, de semmi nem távozik? Akkor bizony száraz köhögésed van. Néhány apró trükkel azonban könnyebben átvészelheted a kellemetlen tünetet.

A téli időszakban bizony sokan küzdenek felső légúti betegségekkel. Ezek torokfájdalommal és köhögéssel járnak, amely egy reflexes folyamat. A szervezetünk a légutakat szeretné ezzel megtisztítani. Zárja a gégét, mellkasprést hoz létre, majd a zárás hirtelen elengedésével a tüdőnkből nagy sebességgel kiáramlik a levegő. Ha pedig szerencsénk van, a légutakból távoznak az oda nem illő dolgok is: a nyák és a kórokozók. 

Van olyan eset is, hogy igazából semmi nincs a légutakban, mégis köhögünk. A betegség okozta gyulladás miatt érezzük úgy, valami folyamatosan irritálja a torkunkat. Ez a száraz, vagy más néven ingerköhögés. A tünetet súlyosíthatja a száraz köhögés, ami a téli, fűtött szoba velejárója. Párásító használatával azonban megelőzhetjük a nyálkahártya kiszáradását.

A száraz köhögés a betegség aktív szakasza után még akár hetekig fennmaradhat. Bár ez az esetek többségében különösebb kezelést nem igényel, mindenképp jelezzük orvosunknak. Ő tudja ugyanis eldönteni, hogy valóban maradványtünetünk van, vagy más ok áll a háttérben. Ha azonban a köhögés napokig tartó magas lázzal, vagy mellkasi fájdalommal, esetleg nagyfokú elesettséggel társul, mindenképp fordulj szakemberhez!

Mely gyógynövényeket lehet bevetni száraz köhögésre?

A felső légúti panaszok, és kimondottan az ingerköhögés enyhítésére is számos gyógynövény áll rendelkezésre. Már az ókori Egyiptomban is használták az apróbojtorjánt. Teája egyebek mellett légzőszervi panaszokra javallott. A szurokfű szintén ismert köhögéscsillapító hatásáról. A bodzavirágból készült teát kellemes íze miatt sokan üdítőitalként is fogyasztják, és jó, ha tudod, hogy száraz köhögéskor érdemes kortyolgatni, ahogy az akácfavirág főzetét szintén. Az izlandi zuzmót a népnyelv köhögés elleni moszatként említi. A gyógynövény kivonata nyugtatja a torkot, támogatja a légutak egészségét és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Mire figyelj a gyógynövények alkalmazásakor?

Ne feledd, ha gyógynövény alapú készítményt is választasz, előfordulhat túlérzékenység az egyes alkotórészek iránt, és mindig figyelj az ellenjavallatokra. Alkalmazásukkor a termékismertetőben, vagy a betegtájékoztatóban leírtak az irányadóak. Használatuk előtt – a készítmény típusától függően – érdemes gyógyszerésszel, vagy kezelőorvossal egyeztetni. Válassz megbízható forrásból.

Naturland tippek, amit a gyógynövények mellett bevethetsz:

  • A párásítás mellett igyál sok folyadékot, mert azzal is megelőzheted a nyálkahártya kiszáradását
  • Estére vedd vissza a hőfokot, és ne aludj 20 foknál melegebb szobában
  • Emeld meg az ágy fej részét! Ne csak a fejed alá tegyél plusz párnát, hanem az egész hátadat emeld meg
  • Ízesítsd mézzel a teát, mert az is jótékonyan hat a gyulladásra