NATURLAND - napfürdőző nő

Élvezd a napfényt kockázatmentesen!

A mi éghajlatunkon a napfény jótékony hatásait a nyáron élvezhetjük leginkább, de ez nem jelenti azt, hogy télen ne lenne rá szükségünk (csak éppen akkor nehezebb hozzájutni). A legfőbb D-vitamin forrásunk ugyanis a napból érkező UV-B sugárzás, amelyet bőrünk elnyel és megindul benne a szintetizálás, azaz a termelődés. Adunk jónéhány Naturland-tippet a lehető legtöbb D-vitamin hatékony eltárolásához, de úgy, hogy közben a bőrödet is megóvd a nap káros sugaraitól.

Meglepő amúgy, hogy az éppen aktuális divatirányzatok mennyire beleszólnak az életvitelünkbe és gyakran milyen károsan befolyásolják az egészséggel kapcsolatos döntéseinket. Például egy időben elképesztően divatos volt a „szolizás”. Az emberek heti több órán át feküdtek a szoláriumpanelek alatt és az volt a menő, aki télen is csokibarna bőrre húzta fel a nagykabátot. De volt olyan időszak is, amikor átestünk a ló túloldalára és a porcelánfehér bőr jött a divatba, mert barnának lenni olyan „parasztos”. Mára szerencsére ez is elmúlt. A napfény élvezete és a napozás tekintetében nyugodtan követhetjük az ókori bölcsességet, miszerint: a mértékletesség az élet sója. Ma már tudjuk, hogy nem kell sötétbarnára pirítani magunkat ahhoz, hogy jól nézzünk ki és a megfelelő mennyiségű éltető napfényt is beszívjuk.

Persze azzal nem árt tisztában lenni, hogy például a magyarok közel háromnegyede D-vitamin hiánnyal küzd. Bár sokféle élelmiszer tartalmaz D-vitamint, ám azokból szervezetünk nehezebben képes akkora mennyiséghez hozzájutni, amennyire szüksége lenne. Természetesen étrend-kiegészítőkkel is biztosíthatjuk a megfelelő adagot, de a napnak nincs párja. Az UV-B sugárzás hatására előállított vitamin ugyanis sokkal tovább marad meg a vérünkben. Ez a fajta vitamin ráadásul zsírban oldódó, ami azt is jelenti, hogy szervezetünk képes belőle elraktározni. Ha elegendőt gyűjtünk a napfényes időszakokban, akkor a készleteink télen is kitarthatnak. A modern, városi-nagyvárosi életmód elterjedésével sajnos az is együtt jár, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban és napfényen. Sokan emiatt még nyáron sem jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, ami nagyon nem jó. Pedig a D-vitamin elengedhetetlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez: egyebek mellett erősíti az immunrendszert, hozzájárul a csontritkulás megakadályozásához, a normál fogazat és izomzat fenntartásához.

NATURLAND - LEMENŐ NAP FÉNYE
Napnyugta

Na akkor következzenek a NATURLAND-tippek a minél egészségesebb napozáshoz és a minél sikeresebb D-vitamin felhalmozáshoz!

Ne égj le!

Napi 15-30 perc is elegendő reggel 8-11 és délután 15-18 óra között, ha testünk legalább negyedét, közvetlenül éri a napfény. Fényvédőt minden esetben használjunk!

Ne (csak) a hasadat süttesd a nappal!

A karok, a has a mellkassal együtt, valamint a hát körülbelül egyforma felületét teszik ki testünknek: kábé egyötödét. Lábaink pedig több, mint egyharmadát. Pusztán a lábaink napoztatásával már elegendő D-vitamint tudunk előállítani, hiszen ez bőven több, mint a megfelelő vitaminszintetizáláshoz szükséges 25 százaléknyi bőrfelület.

Mindig legyen nálad naptej/krém/spray

Akár világosabb, akár sötétebb a bőröd, kerüld a fényvédelem nélküli napfürdőzést! Jó, ha tudod, hogy nem csak verőfényben éghetsz le, ezért felhős időben is kend le magad! Az UV-sugarak akár 80 százaléka is áthatol a felhőkön, ekkor is ruhával, krémekkel óvni kell a bőrt.

A gyerekek könnyebben megégnek

A fiatal bőr gyorsabban gyógyul, de kevésbé képes védekezni a nap káros sugarai ellen. A hathónaposnál fiatalabb csecsemőket soha ne tedd ki közvetlen napfénynek, de megfelelő védelem nélkül a nagyobbakat se! Ha mégis leég a gyermek, kíméletesen hűtsd le a bőrét: fürdesd meg tiszta, langyos (ne hideg!) vízben. Utána kenj el óvatosan könnyű, vízalapú, nem zsíros hidratáló krémet, de ne dörzsöld, mert az nagyon fáj! A napégés gyakran kiszáradást is okoz, ezért adj szobameleg (ne jéghideg!) vizet, savanykásabb gyümölcslevet csemetédnek. Ha pedig úgy látod, hogy a vizelete kevés, vagy nem rendszeres, késlekedés nélkül vidd orvoshoz. Amíg a leégés nem gyógyult meg, semmiképppen ne vidd napra. Egyéves kor alatt pedig a leégés sürgősséggel ellátandó eset, azonnal orvoshoz kell vinni a picit! Az idősebbeknél, amennyiben erős fájdalom, hólyagosodás, bágyadtság, fejfájás vagy 38,3 °C feletti láz jelentkezik, szintén fordulj orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy napszúrást is kapott a gyermek.

NATURLAND Napfényvédő felszerelések
Megfelelő napfényvédelmi eszközök

És akkor most további 9 NATURLAND jótanács a D-vitaminban gazdag és biztonságos napozáshoz

  • Bár erősebb UV-B sugárzásnál kevesebb idő is elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéshez, 11-15 óra között semmiképpen nem javasolt a tűző napon tartózkodni.
  • Ha sötétebb a bőröd, több időt kell a napon töltened elegendő mennyiségű D-vitamin termeléséhez. A Fitzpatrick-féle skála alapján – amelyről a Mutasd a bőröd, és megmondjuk mennyire kell védened a naptól! című cikkben részletesen írtunk – a II-es bőrtípusúaknak 15 perc elég, a III-asoknak 30 perc reggel 8 és 11 valamint délután 15 és 18 óra között
  • Ha bőröd érzékenyebb, használj naptejet, nehogy leégj
  • Naptej felvitelekor a fentebb javasolt napozási időtartamokat növelned kell, mert a krémek megszűrik az UV-B sugárzást és ezzel csökkentik a D-vitamin termelődést
  • Az ablaküvegen keresztüli napozást felejtsd el, csak meleged lesz, továbbá a hagyományos ablaküveg átengedi az alattomos UV-A sugárzást, amely inkább leégést okoz, mint tartós barnulást. Ráadásul akadálytalanul átjut a felhőkön, a szmogos levegőn is, tehát gyanútlanul és csúnyán meg lehet sülni, aminek okozója az UV-A sugárzás.
  • A munkahelyeden a kávé -, vagy egyéb szünetben menj ki a szabadba a napfényre
  • Idősebbeknek több napra van szükségük, mert D-vitamin termelődésünk a kor előrehaladtával csökken
  • A legjobb, ha fekszel, vagy hátradőlsz, miközben napozol, mert úgy több napfény ér
  • Ha már tavasztól szoktatod magad a naphoz, kisebb eséllyel fogsz leégni