háziasszony ravasz ravasz és éhes szemmel nézi az asztal alól a kész grillezett halszeletet egy modern konyhában kezében késsel villával

Együnk (sok) halat!

Nem szeretem a halat, mert büdös és szálkás. Tipikus és sokszor hallott kifogás egy alapvetően nem halevő nemzet polgáraitól. Pedig a friss, jó minőségű és egészséges alapanyag kellemes „halillatú”, a szálka meg nem arra való, hogy megegyük. A legnagyobb ünnepünk környékén mégis sokan idegesek lesznek, hogy most halat KELL venni-sütni-főzni. Fordítsuk át ezt a negatív stresszt egy izgatott várakozásba, legyünk bátrak és tanuljunk! Pár NATURLAND-tipp mellett segítő kezet, ügyesen forgatott halkést és remek halsütési tippeket is bemutatunk.

Tipikus decemberi kép Magyarországról, ahogy hullámzó és iszonyat hosszú és iszonyat lassan halaldó sorok kígyóznak a piacokon, szupermarketekben a halas pultok előtt. Alapvetően kár, hogy a magyarok döntő többsége csak a karácsonyi ünnepkör tájékán fogyaszt halat, akkor is jellemzően rántott pontyot és halászlevet. Nagyon hasznos és az egészségünk szempontjából is áldásos lenne, ha nem ez lenne a trend. Segítünk pár gyakorlatias tanáccsal, ötlettel, hogyan kedveld meg a halat!

Alapkérdés: milyen halat vegyek? Azt javasolnánk, hogy lehetőség szerint frisset és egészet. Miután ugyanis kifiléztük, máris marad hozzávalónk egy fehér zöldséges, hal-alapléhez vagy halászléhez. Vezető séfek szerint a legjobb „gyakorló” hal a tengeri durbincs vagy más nevén oráta. A legtöbb üzletben, halasoknál is kapható. Amellett, hogy nagyon finom, az anatómiai szerkezete is könnyen azonosítható. Azaz a gerincen kívül csak egy sor szálka található benne, így akár elsőre is sikerélményünk lehet a filézésell. Az sem mellékes szempont, hogy a halak nagy többségének hasonló a felépítése, így a durbincson megtanultakat kiválóan tudjuk alkalmazni a többi halfajtánál is.

Bontsunk halat!

Kezdjünk bele! A tengeri halat minden esetben szárazon és alaposan lepikkelyezzük, majd folyó hideg víz alatt leöblítjük. A deszkát is töröljük szárazra. Késsel a melluszony tövénél és a fej mögött srégen gerincig bevágjuk a halhúst. Az éles, vékony pengéjű filéző vagy csontozó kés a legjobb. A szárazra törölt uszonyokat sose vágjuk le, mert meg tudjuk fogni és ügyesen vezetik a kés pengéjét a gerincig. A háta felől a hátuszony mentén haladva bevágjuk a bőrt és határozott, gerincre mutató pengével bevágjuk a filét. Ne kapkodjunk, igyekezzünk hosszú mozdulatokat tenni, hogy szép legyen a metszés! Aztán a hasüreg mentén levágjuk a filét, a késsel követve a hasi bordacsontok vonalát. Miután tenyerünkben van a filé, a faroknál levágjuk, majd a másik oldalon is megismételjük ugyanezeket a vágásokat. Ha maradtak bordacsontok a filéken, ügyesen alávágva eltávolítjuk, illetve a húsból kikandikáló szálkákat egy csipesszel kihúzzuk.

Orata hal főzése citrommal, olívaolajjal és fűszernövényekkel.
Tengeri hal előkészítése sütéshez

Miért egészséges a hal?

A halak az egészségtudatos táplálkozás alapjai, rendszeres fogyasztásukkal számos értékes tápanyaghoz juthatunk. Gyakorlatilag ma már minden üzletlánc kínálatának szerves részei a friss halak. Aki pedig sokféle tengeri herkentyű közül is válogatni szeretne, az célozza meg a piacokat!

A halak, kagylók, rákok rendszeres fogyasztása számos pozitív élettani hatást eredményez. A rendszeres halevés alatt a heti 2-3 alkalmat értjük. A hazai halfogyasztás évente mindössze 3 kiló per fő, ami nagyon alacsony érték. Halakat fogyasztani a következő élettani előnyök miatt érdemes fogyasztani. Egyrészt könnyen emészthetők és a szervezetünk számára jól hasznosítható, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak. A zsírsavösszetételük is nagyon kedvező, ezáltal pozitív hatással vannak a szív-, és érrendszer működésére. Azért a zsíros halakkal (lazac, ponty) legyünk óvatosabbak. A nagyon pacakos, zsírosabb jellemzően hasalja környéki részeket érdemes levagdalni.

A halhúsban nagy mennyiségben megtalálható Omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, komoly szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében is. Van egy olyan halbelsőség is, ami kifejezetten csökkenti a szívproblémák kialakulását.

A halolaj áldásos hatása

Egy átfogó kutatás során közel 40 ezer középkorú és idős amerikai férfi étrendjét vizsgálták hat éven keresztül. A vizsgálat időtartama alatt közel 600 főnél alakult ki szívprobléma, közülük sajnos 34-en meg is haltak. A European Heart Journal című szaklapban publikált tanulmány leírja, hogy azoknál, akik egy héten legalább egyszer fogyasztottak halolajat, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata a szívgondok kialakulásának, mint azoknál, akik nem fogyasztottak halat. Az is kiderült, hogy azok, akik naponta bevettek egy csupán 0,36 gramm tőkehalmáj olajat tartalmazó kapszulát, azoknál egyharmadával csökkent a szívproblémák kialakulásának esélye. Persze, mint minden étrend-kiegészítő esetében itt is igaz, hogy nem érdemes túlzásba vinni. A kutatás ugyanis kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik egy héten háromszor ettek olajos halat, vagy az ajánlott mennyiséghez képest kétszer annyi kapszulát vettek be, nem csökkent a szívproblémák kialakulásának kockázata. Puff neki!

A halak ezen kívül számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem kiváló forrásai, ezek közül kiemelendő az A-, a D-, és a B-vitaminok csoportja, beleértve a B12-vitamint is, a vas, a cink, a réz, a foszfor, a kalcium, továbbá a pajzsmirigy optimális működéshez elengedhetetlen jód és a szelén is megtalálható bennük.

Szív alakú csendélet egészséges ételek a szív és a szív- és érrendszer számára, antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag friss összetevőkkel
Szív alakú csendélet egészséges ételek a szív és a szív- és érrendszer számára, antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag friss összetevőkkel

Süssünk halat!

Karácsony környékén is nagyon népszerű a kívül ropogósra, belül szaftosra süthető bőrös lazacfilé. Finom, könnyedén elkészíthető húsa kollagénben és Omega-3 zsírsavban is kimagasló. Hasonlóan népszerű a friss, egész pisztráng. Egy kis citrom, só, pici zöldfűszer és kész az ünnepi eledel. Nincs azonban magyar karácsony ponty nélkül! Ha nem pontypatkót vásárolunk, akkor viszont nem árt a nagyobb filézési rutin a több szálka és erősebb rostozatú hús miatt. Ha egész pontyunk van, akkor egy plusz lépés a belsőségek eltávolítása. A hasat ekkor alig egy-két centi mélyen végigvágjuk és kiszedjük a belsőségeket. Fontos, hogy ezután már csak papírtörlővel vagy konyharuhával törölgessük a hasüreget és a felszínt, vízzel ne mossuk! Utána ugyanazok a lépések, mint a durbincs esetén. Célszerű a zsíros hasaalját és a hátúszó környékén maradt részeket is lefaragni. A pontyban azonban annyi Y-alakú szálka van, hogy azokat egyesével kiszedni lehetetlen. Nincs mese, be kell irdalni. Nagyon éles késsel a kiterített filét egy-két miliméteres távolságban bevagdaljuk, ezzel elroppantjuk a szálkákat, de ügyelünk arra, hogy a bőrt ne vágjuk át, hiszen az tartja egyben a filét. Ha nem akarunk ezzel bajlódni, akkor válasszuk a szálkamentesebb tengeri halakat, kész filéket.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma már a tengeri halak éppúgy ott vannak a magyar konyhákban, mint az édesvízi fajták. Így akár fehér garnélás szósszal bolondított aranydurbincsot is készíthetünk szeretteinknek – bármikor.  Gyakoroljunk, nyűgözzük le a családot és együnk gyakran halételeket!

És akkor egy nagyon finom és egyszerű sült hal receptet is adunk ajándékba a végén. Az aranydurbincs bőrén sütve kiváló és egyszerűen elkészíthető halétel. A halat 10-15 oerccel sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy ne legyen annyira hideg. Közvetlen a sütés előtt sózzuk-borsozzuk, reszelt citrommal, aprított kakukkfűvel hintsük be a durbincs belső felét. A bőrét csak sózzuk és megkenjük olajjal. A két halfilét egymásra helyezzük és tűzforró serpenyőbe tesszük. A bőrös oldalain 2-2 percig sütjük, picit le is nyomkodjuk, amíg aranybarna, egyenletesen pirult nem lesz a bőr, a hús pedig kissé összetapad és üveges lesz. A cél az, hogy a bőr roppanós legyen, de a hús belül üveges és szaftos maradjon.

Jó étvágyat!