Tanácsok a tavaszi megújuláshoz

Hatóanyag/gyógynövény infó

Manna, hogy megkönnyebbülj

Ha a virágos kőris, vagy más néven a mannakőris kérgét behasítod cukornedv folyik ki belőle. Ez a sárgásfehér színű, kristályos anyag a manna. A nedv a levegőn megkeményedik. Szaga enyhe, íze édeskés. Három fajtája kapható a kereskedelemben. Az egyik a 2-3 centiméter vastag, 10-15 centiméter hosszú cseppkőhöz hasonlító Manna canellata. Ennek töredezett darabkáit Manna in granis, vagy fragmentis néven árusítják. In lacrimisként jelölik a könnycsepp alakban megszáradt szemeket. Az édesiparban ízesítőként, a gyógyászatban pedig enyhe hashajtóként használják.

Bábakalács, az időjós

A népi hiedelem számos tulajdonsággal felruházta a gyógynövényt. Ezek közül az egyik, hogy úgy tartották, képes előrejelezni a csapadékot. Eleink szerint ugyanis, ha becsukódik, bizony eső jön. Idősjóslásra már nem, a gyógyászatban viszont a mai napig használják a hegyi réteken, köves talajokon élő, évelő növényt. Legjellemzőbb előfordulási helye Európa magasabb hegyvidékei, hazánkban pedig a Mátrában és a Bükkben található meg helyenként. Drogja vizelethajtó, izzasztó, nyákoldó és menstruációt elősegítő, bélféregűző hatású.

Mirha, az ősi gyógynövény

Az ókori birodalmakban halottbalzsamozásra használták a mirhát. Az anyag az Arábiában és Afrikában őshonos fák – a balzsamfafélék családjába tartozó, Commiphora-fajok – kérgének gyantajárataiban képződik, vagy bemetszések helyén folyik ki. A levegőn megszáradó úgynevezett mézgagyanta dió nagyságú, sárgás-vörösesbarnás, illatos, olykor lyukacsos darabkák.  Illóolajat, gyantát, gumit, keserűanyagot tartalmaz. Külsőleg foghúsgyulladásra használják, de alkalmazzák toroköblögetőkhöz, füstölőkbe, fogporokba, szájvizekhez is.

Angyalgyökér, a sokoldalú gyógynövény

Európa magasabb hegyvidékein megtalálható, hazánkban is termesztett gyógynövény az angyalgyökér. Minden része felhasználható. Számos hasi panasz ellenszere. Teakeverékként étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, gyomor- és epebántalmak ellen is bevetik. Elkortyolgatva vizelethajtó, vértisztító, nyákoldó, idegerősítő és izzasztó hatású. Szeszes kivonatát reuma elleni bedörzsölőkhöz használják. Gyakran alkalmazzák gyomorkeserűk készítésénél, illóolaja a likőr-, az illatszer- és a cukoripar alapanyaga. Az északi országokban ízletes táplálék. A fiatal leveleket salátaként, főzelékként, húsos levélnyelét pedig cukrozottan fogyasztják.

Zedoáriagyökér, a kínai orvoslás alapanyag

Zedoáriagyökér, vagy más néven a citvárgyökér a fehér kurkumaként is ismert gyógynövény gyökértörzse. A növény valószínűleg Indiában honos, de termesztik Sri Lankán, Kínában, Japánban is. Szaga emlékeztet a kámforra, fűszeres, keserű ízű. Egyebek mellett illóolajat és keményítőt tartalmaz. Használják gyomorerősítőként, ízjavítóként és likőrök készítéséhez is. Az illatos ecet alkotóeleme. Az angyalgyökérrel lehet helyettesíteni. A hagyományos kínai orvoslásban már évszázadok óta használják.

Termékek