Étkezési látvány egy tányérral, rajta evőeszközökkel és egy ébresztőórával

Az intervallum diéta

Péntekenként nem eszem semmit. Este hat után már csak vizet iszom. Hetente két napon komoly böjtöt tartok. Biztosan találkoztál már ismerősi, baráti körben ezekkel a mondatokkal. Nos mindegyik az időszakos böjtölésre (IF=Intermittent Fasting) vonatkozik, amelyet gyakran intervallumdiétának is neveznek. Mostanában vált igazán népszerűvé ez a fogyási metódus a lehetséges egészségügyi előnyei miatt. Fontos azonban, hogy elválasszuk a mítoszokat a tényektől. Íme egy átfogó NATURLAND áttekintés hiteles, egészségügyi források alapján összeállítva.

Mi is az intervallumdiéta?

Időszakos böjtnek is nevezik ezt az étkezési mintát, amelyben az egyének ciklikusan, egy meghatározott rend szerint váltogatják az evés és a nem evés, a böjtölés időszakát. A leggyakoribb módszerek közé tartoznak az alábbiak:

  1. A 16/8 módszer: 16 órán át tartó böjtölés amikor az étkezések egy 8 órás időablakban történnek.
  2. Az 5:2 diéta: öt napon át normális, a napi aktivitásnak megfelelő kalóriatartalmú étkezést folytatnak, majd két nem egymást követő napon a bevitt kalóriák mennyiségét jelentősen korlátozzák, kb. 500-600 Kcal/nap értékre.
  3. Evés-böjt-evés módszer, amikor hetente egy vagy két alkalommal 24 órán keresztül nem esznek semmit.
  4. Alternatív napi böjtölés esetén pedig váltogatják a böjtös és az evős napokat tetszőleges ritmusban.

Előnyei

Az időszakos böjtnek számos bizonyított előnye van.

  1. Az egyik a fogyás és zsírégetés hatékonysága. Mivel az időszakos böjt során korlátozzuk a kalóriabevitelt, egyidejűleg pedig fokozzuk az anyagcsere aktivitását, így a módszer segíthet a testsúly és a zsír csökkentésében.
  2. Az intervallum diéta javítja az anyagcsere-egészségét. Az időszakos böjt elősegítheti az inzulinérzékenységet, csökkentheti a gyulladást és csökkentheti a vércukorszintet .
  3. A sejtszinten megvalósuló javítások hatással vannak a hosszú élettartamra. A böjtölés ugyanis autofágiát vált ki, azaz egy olyan sejtjavító folyamatot, amely segíthet a betegségek megelőzésében és az élettartam meghosszabbításában.
  4. A böjtölés jó hatással van a szív egészségére. Az időszakos böjt javíthatja a szív egészségi mutatóit, például a vérnyomást, a koleszterinszintet és a trigliceridek szintjét
Egy előkelő nő elutasítja az ételkiszolgálást.
Meg kell választani mikor, mit és mennyit eszünk

Tévedések, tévhitek

Természetesen gyakori mítoszok és tévhitek is olvashatók az intervallum diéta kapcsán.

Az egy közkeletű tévedés, hogy az időszakos böjt izomvesztéshez vezet. A tény ezzel szemben az, hogy megfelelően végrehajtva az időszakos böjt nem feltétlenül vezet izomvesztéshez. A megfelelő fehérjebevitel és az ellenállásos, tehát nem súlyzós edzés megőrizheti az izomtömeget a diéta alatt is.

Másik közkeletű mítosz, hogy az intervallum diéta mindenki számára alkalmas és jó módszer. Ez nem igaz, mert az időszakos böjt például nem jó és nem való az állapotos nőknek, az étkezési zavarokkal küzdő egyéneknek és bizonyos, főleg emésztőszervi és anyagcsere betegségben szenvedőknek. Fontos, hogy az intervallum diéta megkezdése előtt konzultáljunk kezelkőorvosunkkal, háziorvosunkkal.

Az is egy közkeletű tévedés, hogy az intervallum diéta étkezési időablakai alatt bármit ehetünk. Az ételek minősége, tápértéke még mindig sokat számít. A teljes értékű, tápanyagokban gazdag étrend döntő fontosságú az időszakos böjt teljes körű előnyeinek kiaknázásához.

Sokan állítják, hogy az időszakos böjt jobb és hatékonyabb, , mint más diéták. Bár az intervallum diéta sokak számára tényleg hatékony, de azt nem állíthatjuk, hogy eleve jobb, mint más módszerek. A hatékonysága ugyanis nagyban függ az egyéntől és attól a képességtől, hogy hosszú távon fenn tudja-e tartani.

Mosolygós nő, aki a friss saláta helyett süteményt választ a konyhában.
Senki sem állítja, hogy könnyű

Ajánlások, megfontolások

Érdemes alaposan megfontolni mielőtt intervallum diétába kezdünk. Ne a szomszédasszonyt tekintsük elsődleges és hiteles információforrásnak! Érdemes betartani az alábbi ajánlásokat:

A fokozatosság elve. Minden életmódváltoztatás esetén, így az időszakos böjtnél is érvényes, hogy kezdjük rövidebb böjtölési időszakokkal, és fokozatosan növeljük azt. Nem okos dolog rögtön, első lépésként a szervezetünket nagyon megterhelni és elvinni a tűrőképesség határáig. A hangulatunkra, általános közérzetünkre is nagyon rányomhatja a bélyegét egy hirtelen ötlettel megkezdett intervallum diéta, nem beszélve az egészségügyi hatásairól.

Fontos, hogy nagyon odafigyeljünk a megfelelő hidratáltságra, azaz igyon sok vizet és más kalóriamentes és alkoholmentes italokat a böjti időszakok alatt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiegyensúlyozott étrend szerepét. Gondoskodjunk róla, hogy az étkezési ablakok alatt elfogyasztott ételek elegendő fehérjét, egészséges zsírokat és rostokat tartalmazzanak.

Vegyük észre testünk jelzéseit! Figyeljünk arra, hogyan reagál a szervezetünk az időszakos böjtre, és ennek megfelelően igazodjunk hozzá. Ha nem érezzük magunkat komfortosan, inkább hagyjuk abba és forduljunk dietetikushoz vagy a háziorvoshoz!

Összességében elmondható, hogy az időszakos böjt jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, de fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk mielőtt belevágunk. A mítoszok, a tények és az ajánlások megértése és megfelelő mérlegelése segíthet eldönteni, hogy az intervallum diéta a megfelelő étrendi-fogyási stratégia-e számunkra.

Hivatkozások, források

Healthline: Az időszakos böjt 10 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

Mayo Clinic: Az időszakos böjt egészséges módja a fogyásnak?

PubMed Central: Az időszakos böjt hatása az egészségre, az öregedésre és a betegségekre

WebMD: Időszakos böjt: Útmutató az előnyökhöz, az izomgyarapodáshoz és még sok máshoz

Harvard T.H. Chan Népegészségügyi iskola: Az időszakos böjtölés előnyei

Johns Hopkins Medicine: Intervallum diéta: Mi ez, és hogyan működik?