Boldog, kedves fiatal pár

A termékenység érdekében

Közhely, de talán igaz, hogy a nők két dologért mindenre képesek. Egy: hogy legyen gyerekük. Kettő: hogy ne legyen gyerekük. Két észrevételünk van ezzel kapcsolatban. Egy: biztos, hogy nem csak a hölgyeknek kell mindent megtenniük a megfelelő termékenység és a gyermekáldás érdekében, mert ebben a férfiaknak is van felelősségük és dolguk. Kettő: a NATURLAND egy különleges, egyszerre mindkét nemnek kínált termékkel segít ebben. Életmódbeli tippeket is adunk, hogy egészséges lurkók szülessenek!

Ahhoz, hogy testileg-lelkileg egészséges utódok jöjjenek a világra, elengedhetetlen, hogy a szülők között megfelelő harmónia legyen. Mindketten szívből vágyjanak a gyermek megszületésére és ennek érdekében tegyenek meg minden tőlük telhetőt nemcsak a lelki, hanem a testi egészség terén is. Sajnos az egyre gyakoribb meddőség világjelenség – férfiak és nők körében egyaránt gyakran fordul elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a meddőség világszerte a párok 10-15%-át érinti, ami azt jelenti, hogy minden hatodik párnál előfordulhat, hogy nehézségekbe ütközik a fogantatás. Számtalan életmódbeli, egészségügyi ok és különféle kezelési lehetőségek vannak, ezeket egy másik írásunkban részletesebben is kifejtjük majd.

Régebben, a népi gyógymódok korszakában is sokat foglalkoztak a meddőség kezelésével. A gyógyításánál elsősorban az okokat próbálták megkeresni és kezelni, ami nem elvetendő hozzáállás. Ha a nem megfelelő érzelmi ráhangolódásban, elhidegülésben vélték megtalálni a hibát, akkor gyógynövényes teákkal, erős italokkal, fűszeres ételekkel (úgynevezett afrozidiákumokkal) próbálták helyrehozni az egyensúlyt és feléleszteni a nemi vágyat. Fontos ellenszernek tartottak bizonyos italokat (pl. rutatea, réti lóhere kinyomott leve stb.). Nagy szerepe volt a különböző fürdőknek (pl. természetes ásványi fürdők, vagy otthon elkészített fürdők különféle gyógyfüvekből főzve). De bizony vallásos és mágikus eljárásokat is hathatósnak tartottak (például ráolvasás, búcsújárás, misézés, böjtölés, gyertyaégetés, imádkozás gyermekáldásért stb.). Eleink a meddőség gyógyításánál arra is figyelemmel voltak, hogy valamilyen módon szabályozzák a természetes szaporulatot és próbálkoztak olyan módszerekkel, amely időszakos meddőséget idéztek elő. Mondanunk sem kell, hogy ma már egyrészt megmosolyogtatóak, másrészt igen veszélyesek ezek a módszerek, de a problémák gyökerét jól látták a régebbi korok emberei is.

Az akár időszakos meddőséget különböző tényezők okozhatják, és elengedhetetlen, hogy mindkét partner egyformán részt vegyen a probléma megoldásában, ha gondjaik adódnak a fogantatással. A termékenység elősegítése mind a nők, mind a férfiak esetében magába kell, hogy foglalja az egészséges életmód kialakítását, az esetleges alapbetegségek kezelését, valamint a táplálkozási és életmódbeli tényezőkre való fokozott odafigyelést.

Íme 9 NATURLAND jótanács és gyakorlati tipp a termékenység elősegítésére mindkét nem számára.

NŐK

FÉRFIAK

Ügyeljen az egészséges testsúlyra!

Az alultápláltság, kóros soványság éppúgy megzavarhatja a menstruációs ciklust és hatással lehet a termékenységre, mint a túlsúlyos állapot. Törekedjen az egészséges testtömegindex (BMI) elérésére kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással!

Tartsa meg az egészséges testsúlyt!

Az elhízás a spermiumok minőségének romlásához és a termékenység csökkenéséhez vezethet. Megfelelő étrend és testmozgás révén törekedni kell az egészséges BMI-re.

Kövesse nyomon menstruációs ciklusát!

A ciklus megértése segíthet a fogamzás szempontjából legtermékenyebb napok azonosításában. Az olyan eszközök, mint az ovulációt előrejelző készülékek vagy a termékenységet nyomon követő alkalmazások hasznosak lehetnek.

Hagyja abba a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztását!

Ezek az alapvetően káros szokások a sperma minőségét negatívan befolyásolhatják. A leszokás és a csökkentés segíthet.

Kezelje a rossz stresszt!

A krónikus stresszhelyzet befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt és az ovulációt. Gyakoroljon stresszcsökkentő technikákat, például meditációt, jógát vagy mély légzőgyakorlatokat.

Kerülje a túlzott meleget!

A magas hőmérsékletnek való tartós kitettség, mint például a forró fürdők vagy a szauna, károsíthatja a spermiumtermelést. Ne vegyen fel szűk alsóneműket, szűk nadrágokat, mert ezek a herék túlmelegedését okozzák.

 

Nőknél is ugyanolyan fontos a dohányzás és az alkoholfogyasztást felfüggesztése. Mindkét káros szokás negatívan hat a termékenységre, a leszokás javíthatja a fogamzás esélyeit.

A stresszkezelés a férfiak esetében is fontos!

Az állandó és felesleges stressz rányomja a bélyegét a mindennapokra, mondvacsinált feszültségeket okoz, elhidegíti, eltávolítja egymástól a párokat, ha az egyik fél állandóan valamin szorong vagy agyal. Tessék stresszcsökkentő technikákat bevetni!

 

A rendszeres testmozgás segít az egészséges testsúly fenntartásában, az általános jól-lét elérésében, hangulat- és életminőség javító hatása egyértelmű. De érdemes óvatosnak lenni, mert a túlzásba vitt edzés sem jó, hiszen az állandó, nagymértékű fizikai igénybevétel kihatással lehet a menstruációs ciklusra és általában a termékenységre, ezért törekedjünk a mértékletességre.

A rendszeres, mérsékelt, ésszel végzett testmozgás a férfiak számára is csupa pozitív hatást eredményez. De a túlzásba vitt testmozgás, pláne, ha különböző, nem biztonságos szereket, bizonytalan eredetű izomnövelőket is szednek mellé, az csökkentheti a spermiumok számát, ezért az egyensúly és óvatosság a férfiak esetében is kulcsfontosságú.

 

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás!

Az vagy, amit megeszel – ez a mondás sajnos igencsak érvényes. Törekedni kell (nemcsak a gyermekvállalás időszakában), gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrendre. Szoptatás idején pedig még fontosabb a minőségi összetevőkből álló étrend!

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás!

Az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend elősegíti a megfelelő mennyiségű és minőségű spermiumok termelődését.

 

Legyünk mindig hidratáltak!

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az általános egészséghez, beleértve a reproduktív egészséget is.

Korlátozza a mérgező anyagoknak való kitettséget!

Kerülje a környezeti toxinokat, vegyi anyagokat, vegyszeres növényvédő szereket, mert ezek károsíthatják a sperma minőségét.

 

Ha szabálytalan a menstruációja, vagy olyan alapbetegségekkel küzd, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) vagy az endometriózis, forduljon egészségügyi szakemberhez a diagnózis és a kezelés érdekében.

Ha termékenységi problémákra gyanakszik, forduljon urológushoz spermaelemzés és további értékelés céljából.

Gyakorolja továbbá a biztonságos szexet a nemi úton terjedő fertőzések (STI-k) megelőzése érdekében, amelyek károsan befolyásolhatják a termékenységet.

 

Vegyen be naponta egy szemet a NATURLAND legújabb, termékenységet támogató étrend-kiegészítő kapszulájából!

Vegyen be naponta egy szemet a NATURLAND legújabb, termékenységet támogató étrend-kiegészítő kapszulájából!

Mind a férfi, mind a női termékenységet támogathatjuk különböző elemi összetevőkkel, ilyen a cink, szerves szelén, vitaminok és ásványi anyagok. A NATURLAND Repronorm étrend-kiegészítő kapszulában mindezek megtalálhatók. A hét hatóanyag mindegyike annak érdekében dolgozik mindkét nem szervezetében, hogy támogassa az egészséges termékenységhez szükséges élettani folyamatokat.

Ilyen például a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartása, az egészséges spermaképződés, a sejtosztódás és a hormonális aktivitás szabályozásának támogatása. Az egyes hatóanyagok közül a cink az, amely szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában, hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához és a normál DNS-szintézishez. Mellette a D-vitamin, a B12-vitamin és a magnézium elősegíti az egészséges sejtosztódást. A szelén hatóanyaga szerves L-szeleno-metionin, amelynek fontos szerepe van a spermaképződésben. A kalcium szintén a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában tölt be fontos küldetést. A B6-vitamin pedig hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.

A Repronorm további különlegessége, hogy nem tartalmaz titán-dioxidot a kapszula héja. A titán-dioxid ugyanis korábban gyakran alkalmazott kapszula színezék volt, amelynek használatát betiltották az étrend-kiegészítőkben. Ennek ellenére még lehetnek a piacon a lejárati idő végéig már legyártott ilyen termékek. A kizárólag a NATURLAND webshopjában megvásárolható Repronorm minőségi termék azonban már mentes ettől is és minden egyéb élelmiszer-allergén anyagtól is.

Fogyasztását az egészséges termékenység támogatására ajánljuk azoknak a pároknak, akik együtt, tudatosan gondolkodnak a gyermekvállalásról. Nemcsak egymás lelkét, hanem a szervezetüket is szeretnék felkészíteni erre a szép, tartalmas időszakra és már a fogantatás előtt gondolnak leendő gyermekük egészségére.

FORRÁSOK

Egészségügyi Világszervezet – WHO: átfogó információkat nyújt a reproduktív egészséggel kapcsolatban, beleértve a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos iránymutatásokat, kutatási kiadványokat és jelentéseket.

Weboldal

Centers for Disease Control and Prevention – CDC: rengeteg információt kínál a reproduktív egészséggel, a termékenységgel és a meddőséggel kapcsolatban. Az Egyesült Államok termékenységi rátáival kapcsolatos jelentéseket és adatokat tesznek közzé.

Weboldal

American Society for Reproductive Medicine – ASRM: a reproduktív orvostudomány egyik vezető szervezete. Irányelveket, betegoktatási anyagokat és tudományos kiadványokat biztosítanak a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos témákban.

Weboldal

European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE: kiemelkedő európai szervezet, amely a reprodukciós orvostudomány területén végzett kutatás és ismeretek fejlesztésének szenteli magát. Irányelveket, kutatási dokumentumokat és oktatási forrásokat adnak ki.

Weboldal

Fertility and Sterility Journal: elismert tudományos folyóirat, amely a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos kutatási cikkeket, áttekintéseket és klinikai tanulmányokat tesz közzé. Hozzáférést biztosít a terület legújabb kutatásaihoz.

Weboldal

OSZK

WHO

432/2012/EU Rendelet a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról