A meddőség kezelése, gyógymódjai

Sajnos nagyon sokan változatos tévhiteket, rossz mintákat követve próbálják elősegíteni a gyermekáldást. Gyakran hallunk kifejezetten buta állításokat. Például: már van egy gyerekünk, simán megjön a következő is. Vagy: a családban többen szültek 40 felett, nekem is sikerülni fog. Esetleg: csak a nőknek kell vitaminokat, termékenység fokozókat szedni. Az is igaz, hogy a gyermekre vágyó párok, férfiak és nők igen sok mindenre hajlandók azért, hogy megszülessen a várva várt utód. Ebben a cikkünkben szedtük össze a pároknak azokat a hasznos tanácsokat, amelyek a helyes életmóddal kapcsolatos teendőket taglalják. Most kicsit bővebben foglalkozunk a meddőséggel és annak természetes kezelésével.

A meddőség okai

A meddőség összetett problémáját számos tényező okozhatja és befolyásolhatja. Ilyen például a társadalmi-gazdasági körülmények, egyenlőtlenségek, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az életmód és a kulturális környezet.

A meddőség globális előfordulási gyakorisága az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 10-15%-, azaz világszerte minden hatodik párt érinthet. A meddőségi arányok régiónként persze nagymértékben eltérhetnek. A magasabb jövedelmű országokban a meddőség előfordulási gyakorisága alacsonyabb, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban magasabb lehet az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés és a szexuális úton terjedő fertőzések magasabb aránya miatt.

Mind a nő, mid a férfiak életkora is fontos tényező a meddőségben. A 35 év feletti nőknél a petesejtek mennyiségének és minőségének csökkenése miatt csökkenhet a termékenység. A férfiak esetében is csökkenhet a termékenység az életkor előrehaladtával, bár náluk kevésbé látványos, mint a nőknél. Az okok közé sorolhatjuk a peteérési zavarokat, a spermiumok termelődésével és életképességével kapcsolatos problémákat éppúgy, mint a petevezetékekkel kapcsolatos tényezőket, az endometriózist. Sajnos az életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás is hozzájárulhatnak a meddőséghez.

Fontos emlékeztetni rá, hogy a meddőség a férfiakat és nőket egyaránt érintheti. Az esetek körülbelül egyharmadában női tényezőkre, egyharmadában férfi tényezőkre, egyharmadában pedig a kettő kombinációjára vagy megmagyarázhatatlan okokra vezethető vissza. Számos esetben tehát nem lehet feltárni az okokat, nincsen kézenfekvő magyarázat. És mindannyiunk környezetében tudunk időszakos meddőségre is példákat mondani, amikor sokáig próbálkozik egy pár, már le is mondanak a gyermekről, amikor egyszer csak váratlanul megtörténik a teherbe esés.

Fiatal boldog pár álmodik a  jövőbeni gyermekáldásról
Fiatal boldog pár álmodozik a jövőbeni gyermekáldásról

A meddőség orvosi kezelése

A korszerű orvostudomány állandó fejlődése különböző termékenységi kezeléseket eredményez, beleértve a mesterséges megtermékenyítést (In vitro – IVF), a méhen belüli megtermékenyítést (IUI) és a gyógyszeres kezeléseket, amelyek számos meddőséggel küzdő pár számára nyújtottak már segítséget.

Az érintettek nem minden esetben kérnek orvosi közbeavatkozást. Néhányan a megbélyegzéstől tartva, vagy a tudatosság hiánya, esetleg az anyagi korlátok miatt halogatják a segítségkérést. Ez azt is jelenti, hogy a meddőség tényleges előfordulási gyakorisága magasabb lehet az ismert adatoknál.

Ma már gyakran termékeny párok, egyének is termékenységmegőrzési eljárásokat vesznek igénybe. Ilyen például a petesejtfagyasztás vagy spermabank, amelyekkel megőrzik termékenységüket a jövőnek. Gyakran orvosi vagy életmódbeli okokból kerül erre sor, például rákkezelés vagy késleltetett gyermekvállalási szándék miatt.

Megelőzés és természetes gyógymódok

A gyermekáldás elősegítésének egyik jó módszere, ha már eleve odafigyelünk a saját és a párunk egészségére, erről bővebben itt írtunk. Amikor ugyanis megfogalmazódik a babatervezés gondolata nemcsak a lelket, a szervezetet is ajánlott felkészíteni rá. A NATURLAND Repronorm kapszula például egy olyan, 7 hatóanyagot tartalmazó komplex készítmény, amely a termékenységet vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatja. Különlegessége, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott a szedése, napi egy kapszulával. Hatóanyagai az egészséges termékenység fenntartásához is szükséges élettani folyamatokat támogatják, úgymint a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartása, az egészséges spermaképződés, a sejtosztódás és a hormonális aktivitás szabályozása.

A termékenységet fokozó készítmények sorába illeszkednek a különböző gyógynövényes eljárások is.

Gyógynövényekkel a termékenységért

Számos olyan gyógynövényt és természetes alapanyagot ismerünk, amelyek segíthetnek a meddőség okainak enyhítésében. Ilyen a palástfű, a málnalevél, a cickafark, a méhpempő, a barátcserje és a fehér fagyöngy. Vegyük ezeket most sorra!

Palástfű és málnalevél

A palástfűből készült tea jó hatással van a progeszteron-termelésre. Ez a női hormon a petesejt beágyazódásáért és a terhesség megtartásáért felel, méghozzá úgy, hogy a medence vérellátását serkenti, így megvastagítja a méhnyálkahártyát és erősíti a méhet. A palástfüvet nem csak teherbeesést segítő gyógynövényként tartják számon, hanem a rendszertelen cikluson is segíthet. Növeljük a hatékonyságát, ha málnalevél teával kombináljuk, de nem szabad egyszerre a kettőt! A málnalevél ugyanis a peteérésben segít, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, ezért a ciklus első felében kell fogyasztani. A palástfű pedig a beágyazódásnál játszik fontos szerepet, ezért az ovuláció után kell alkalmazni! A belőlük készült főzetek elkészítése igen egyszerű. Erdei málnalevél teából 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megisszuk. A palástfű teát szintén 1 evőkanálnyi mennyiségből készítjük a fent leírt módon. Naponta 2 csésze teát nyugodtan lehet fogyasztani.

Cickafark

Teáját a peteérés előtt kell alkalmazni, lehetőleg éhgyomorra! A cickafark az ösztrogéntermelésre van jótékony hatással. Segíti a tüszőérést és javítja a sárgatest termelődését. A nők teájaként is szokták emlegetni, hiszen hatásosan enyhíti a menstruációs görcsöket és húgyúti fertőzések, úgynevezett felfázásos tünetek esetén is jó, akár ülőfürdőként alkalmazva. Az íze nem annyira kellemes, de mivel a gyógyteákat nem ajánlott ízesíteni, ezért tinktúra formájában is kapható. Ajánlott mennyisége napi 2 csésze tea, a szokásos módon elkészítve (egy csapott evőkanálnyiból készítünk forrázatot, amelyet lefedve 10-15 percig állni hagyjuk).

Méhpempő

A szorgos kis rovarok garatmirigyének váladéka a méhpempő, amely az emberi szervezetre pozitív hatású, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fontos enzimekben és aminosavakban. A nők leginkább termékenységet fokozó csodaszerként emlegetik, hiszen természetes úton stimulálja a hormonrendszert, így remek hatással van a tüszőérésre és a beágyazódásra.  Naponta 1-3 grammot érdemes belőle fogyasztani és savanykás, fanyar íze miatt egy kis mézzel összekeverni.

Barátcserje

Az egyik legjobb termékenység-növelő gyógynövényként tartják számon, amely jó hatással van a progeszteronszintre, ráadásul még a magas prolaktin szintet is csökkenti. (A prolaktin-túltermelődés (hyperprolactinaemia) azt jelenti, hogy a tejtermelést serkentő prolaktin hormonból túl sok termelődik, ami megnehezíti a teherbeesést, ezért kezelni szükséges.) A barártcserje nem ebben, hanem a progeszteronpótlásban nyújt segítséget. Drogját borsszemnyi termései hordozzák, gyógyteaként nem hatásos, nem is alkalmazzák. Tinktúra vagy tabletta formájában vihetjük be a szervezetünkbe értékes hatóanyagait.

Fehér fagyöngy

A fagyöngy a termékenység egyik jelképe. Az angolszász kultúrkörben él az a szokás, hogy karácsonykor alatta állva a szerelmesek csókot váltanak, így segítve elő a gyermekáldást. A fehér fagyöngy keringésjavítóként erősíti a méhfalat, szabályozza a hormonháztartást és segíti az embrió megtapadását. Menstruációs görcsöket, fejfájást enyhítő hatása is közismert. A fagyöngyből nem szabad forrázással teát készíteni, mert a magas hőmérséklet tönkreteszi legfontosabb hatóanyagát, a 17 aminosavból álló viszkotoxint. Elkészítése emiatt kissé hosszadalmas és nagyobb körültekintést igényel: áztassunk egy csapott evőkanálnyi mennyiséget 3 dl desztillált (vagy már felforralt és lehűtött) hideg vízben, tartsuk lefedve egy éjszakán át, majd fogyasszuk reggel hidegen! Tinktúraként, kapszulaként is kapható.

Kislány játszik egy napos, virágzó kertben
Kislány játszik egy napos, virágzó kertben

Termékenységi diéta és egyéb gyakorlatok

A gyógynövényes praktikák mellett fennmaradtak persze egyéb, hagyományos termékenységi gyakorlatok is, ám ezeket mindenképpen óvatosan és szkeptikusan érdemes megközelíteni. Bár e gyakorlatok némelyike kulturális és történelmi jelentőséggel bír, nem helyettesítik a bizonyítékokon alapuló orvosi tanácsokat és a meddőséggel kapcsolatos kezeléseket. A kizárólag hagyományos módszerek hatékonyságáról nem rendelkezünk tudományosan alátámasztott bizonyítékokkal.

A gyógynövényes kezeléseken kívül Európában a hagyományos étrendekben találhatunk olyan elemeket, amelyek hangsúlyt fektetnek a termékenységfokozónak tekintett élelmiszerekre. Az ilyen étrendek gyakran tartalmaznak tápanyagokban gazdag, akár nehezebb ételeket éppúgy, mint teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és bizonyos halfajtákat. Az American Journal of Obstetrics & Gynecology nevű szaklapban jelent meg egy tanulmány, amely szerint bizonyos ételek és alapanyagok kifejezetten megnövelhetik a fogantatás esélyeit. Kis odafigyeléssel akár egy „termékenységi diétát” is össze lehet állítani az ajánlott összetevőkből. Íme a lista: zsírosabb húsú halak (tonhal, lazac ), dió, szója, szójabab, halolaj és általánosságban a legtöbb tengeri étel. Jót tesz a baromfihús, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek, valamint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ezek az alapanyagok a nőket termékenyebbé tehetik, férfiak esetében pedig javíthatnak a sperma minőségén. A folsav tartalmú táplálékkiegészítők szedése is sokat segíthet.

Érdekességként említjük a végén, hogy a mai napig élnek különböző termékenységi rituálék, amelyek istenségek vagy szellemek áldását kérik a vágyott gyermek megszületéséért. Ha ezek a közös táncok, zenék – amelyek gyakran kulturális ünnepségek és fesztiválok szerves részei – közelebb hozzák egymáshoz a párokat és elősegítik, hogy harmonikusan, egymásba feledkezhessenek, már elérték hatásukat.

FORRÁSOK

Házipatika

Házipatika2

Endokrin Központ

Egészségügyi Világszervezet – WHO: átfogó információkat nyújt a reproduktív egészséggel kapcsolatban, beleértve a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos iránymutatásokat, kutatási kiadványokat és jelentéseket.

Weboldal

Centers for Disease Control and Prevention – CDC: rengeteg információt kínál a reproduktív egészséggel, a termékenységgel és a meddőséggel kapcsolatban. Az Egyesült Államok termékenységi rátáival kapcsolatos jelentéseket és adatokat tesznek közzé.

Weboldal

American Society for Reproductive Medicine – ASRM: a reproduktív orvostudomány egyik vezető szervezete. Irányelveket, betegoktatási anyagokat és tudományos kiadványokat biztosítanak a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos témákban.

Weboldal

European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE: kiemelkedő európai szervezet, amely a reprodukciós orvostudomány területén végzett kutatás és ismeretek fejlesztésének szenteli magát. Irányelveket, kutatási dokumentumokat és oktatási forrásokat adnak ki.

Weboldal

Fertility and Sterility Journal: elismert tudományos folyóirat, amely a termékenységgel és meddőséggel kapcsolatos kutatási cikkeket, áttekintéseket és klinikai tanulmányokat tesz közzé. Hozzáférést biztosít a terület legújabb kutatásaihoz.

Weboldal

OSZK

WHO

432/2012/EU Rendelet a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról