A magnézium

A magnézium kiemelt szerepe

Kémiaórák látványos kísérlete, amikor egy csík magnézium meggyújtva hatalmas, ezüstös-kék lobbanással egy pillanat alatt elég. Szerencsére a természetben ennyire tiszta (és gyúlékony) formájában nem, csak a vegyületeiben fordul elő. Biológiai jelentősége kiemelt, hiszen számtalan élettani folyamathoz nélkülözhetetlen a jelenléte. Nézzük meg most, mi is ez az Mg és miért ennyire fontos nekünk?

A magnézium az úgynevezett magnezit és dolomit kőzetekben, ásványokban fordul elő nagy mennyiségben. Az ezüstszínű könnyűfém a földkéreg nyolcadik leggyakoribb eleme. Egyes ásványvizekben oldott állapotban, Mg2+-ionok formájában található. Egy skót tudós, Joseph Black fedezte fel majd 50 évvel később, 1808-ban Sir Humphry Davy magnézia és higany-oxid keverékéből már tiszta magnéziumot tudott előállítani.

A nyelvújítás idején, amikor mindent magyarítani akartak, a kesereny nevet adták neki. A korabeli források szerint a „nevét onnan vette, mivel számos vegyületei keserű ízűek”. S hogy ez mennyire megalapozott állítás, arra remek bizonyíték a híres epsomi víz története, amely már átvezet a magnézium egészségügyi felhasználásához. Történt ugyanis 1818-ban, az angliai Epsom városában, hogy egy farmer hiába adott kútvizet a teheneinek, azok nem itták meg keserű íze miatt. A gondos gazda viszont észrevette, hogy a kútvíz segít a horzsolások és kiütések gyorsabb gyógyulásában. Az epsomi víznek hamar híre ment, és később kimutatták, hogy vízben oldott magnézium-szulfátot (MgSO4), azaz keserűsót tartalmaz. Egy másik vegyület, a magnézium-oxid jelölésére használták még a magnezia, a festősó, a keserűföld és tajtékföld szavakat is.

A magnézium élettani hatásai

A megfelelő magnéziumbevitel fontos a szervezetünk és az egészségünk szempontjából, mivel egy olyan alapvető ásványi anyag, amely számos testi, élettani funkcióban játszik döntő szerepet, többek között az energiatermelésben, az izom- és idegműködésben, nélkülözhetetlen a csontok és a szív egészségének fenntartásában. A megfelelő magnéziumbevitelt változatos étrenddel és szükség esetén kiegészítőkkel segíthetjük elő, hogy megelőzzük a magnéziumhiányhoz kapcsolódó problémákat, támogassuk az általános jó egészség megőrzését.

A magnézium támogatja a megfelelő izomműködést
A magnézium támogatja a megfelelő izomműködést

A magnézium támogatja a szervezet energiatermelését, mivel több mint 300 enzimatikus reakcióban kofaktorként működik a szervezetben, amelyek közül sok közvetlenül az energiatermeléshez kapcsolódik. (A kofaktor az enzim működéséhez szükséges szerves vagy szervetlen, nem fehérje molekula – a magnézium a szervetlenek közé tartozik.) Segít továbbá a táplálékot energiává alakítani, és létfontosságú szerepet játszik a szervezet fő energiahordozója, az adenozin-trifoszfát (ATP) szintézisében.

Magnézium szükséges a fehérjeszintézishez, beleértve az izomösszehúzódáshoz, izomjavításhoz és izomnövekedéshez nélkülözhetetlen fehérjék létrehozását. Fontos szerepe van a neurotranszmitterek szabályozásában. Ezek az ingerületátvivők jeleket küldenek szét az agyban és az idegrendszerben, ezért a normális idegműködés fenntartásához ez a szabályozás létfontosságú.

A kalciummal együtt hatva segíti az izmok megfelelő összehúzódását és ellazulását. A megfelelő magnéziumszint megelőzi az izomgörcsök kialakulását. A kalciummal sajátos kapcsolatban van, ugyanis a Mg részt vesz a kalciumszint szabályozásában, ami kritikus fontosságú a csontok egészségéhez. Nem véletlen, hogy szervezetünk magnéziumtartalmának 60 százaléka a csontokban tárolódik. A magnézium nemcsak hozzájárul a csontok szerkezeti felépítéséhez, hanem fontos szerepe van a DNS, az RNS szintézisében, a sejtosztódásban és növekedésben.

A magnézium a glükóz szabályozása és az inzulinanyagcsere folyamatának is részese. A megfelelő magnéziumbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázata között is van összefüggés. Jelenléte elengedhetetlen a szív egészségéhez, mert segít fenntartani a normális szívritmust és részt vesz a vérnyomás szabályozásában. A magnéziumhiány összefüggésbe hozható különböző szív- és érrendszeri problémák előfordulásában, mint amilyen a magas vérnyomás betegség és ritmuszavarok.

A magnézium szükséges a szív egészségéhez
A magnézium szükséges a szív egészségéhez

A magnézium segít fenntartani az elektrolitok egyensúlyát a szervezetben, s ez létfontosságú a hidratáció, az idegműködés és az izomműködés szempontjából.

A magnéziumhiány

A magnézium hiánya számos tünethez vezethet, többek között: izomgörcsök és görcsök, fáradtság és gyengeség érzés, mással nem indokolható hányinger, hányás, étvágytalanság, zsibbadás és bizsergés, szívritmuszavarok, hirtelen hangulatváltozások, beleértve a szorongást és a depressziót.

A magnéziumhiány elkerülése érdekében fontos a változatos táplálkozás, amely magnéziumban gazdag alapanyagokat tartalmaz. Bizonyos esetekben szükség lehet étrend-kiegészítőkre, különösen nagyobb magnézium szükséglet, vagy felszívódási problémák esetén. Egy másik írásunkban ezek megelőzését, a magnéziumban gazdag étrend elemeit és a felszívódást támogató módszereket vesszük sorra.

Megbízható források

 

A magnézium magyar elnevezései

Az étrendi magnézium és annak a krónikus betegségek megelőzésében betöltött szerepe

Adatlapok a magnéziumról, beleértve az étrendi forrásokat, az egészségügyi előnyöket és az ajánlott bevitelt

Oktatási anyagok és kutatási eredmények a magnézium közegészségügyre gyakorolt hatásáról

Átfogó tájékoztatás a magnézium egészségre gyakorolt jelentőségéről és az étrendi forrásokról