Kullncs

A kullancs

Népszerűtlen ízeltlábú a közönséges kullancs. Az emberek viszolyognak a vérszívóktól, ez a nyolclábú élősködő sem kivétel. Különösen azért tartunk tőle, mert veszélyes betegségeket is terjeszthet. Nem árt tehát a fokozott óvatosság, amikor erdőn, mezőn, bokros helyeken csatangolunk, kirándulunk, gombát és gyógynövényeket keresünk. Könnyen lehet ugyanis, hogy a kiskosarunk értékes tartalmán túl egy hívatlan vendéget is hazaviszünk. Fejjel a bőrünkbe fúródva.

Érdekes, hogy ugyan egy mindenhol elterjedt és közismert parazitáról van szó, mégis alig van róla régi nyelvemlékünk. Magyarán fogalmunk sincs, hogyan hívták őseink ezt a szúrós és szívós kis vérszívót. A valószínűleg szláv eredetű kullancs szó egy 1615-ből származó feljegyzésben bukkan csak fel először. Bizonyítottan szláv eredetű azonban másik elterjedt elnevezése, a paklincs. A különböző nyelvjárásokban ezeken kívül emlegetik még pákolláncs, picirkó, cék, csiglanc, kanta, kopic és óvantag neveken is.

Egy erdélyi néprajzkutató, Gub Jenő egyik könyvében egy idős székely ezeket a tudnivalókat osztja meg – az ottani nevén – kantáról: „Az erdőn lehet kapni, erőst nehéz kiirtani, kivenni az ember bőribő nem lehet, mer a feje belészakad s újra kinől. Petrót vaj benzint ké rája cseppenteni, s akkó legurú…Mongyák, hogy betegséget es lehet tőlle kapni, valami agygyulladás félét.” Nagyon sok mindent okosan mondott el ez a székely bácsi a kullancsról, de volt pár dolog, amit nem jól tudott. Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a kullancs?

A pókszabásúak rendjébe sorol ektoparazita faj. Azaz nyolc ízelt lába van és a gazdatest felszínén élősködik, konkrétan annak vérével táplálkozik. A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Viszonylag nagytermetűek (1-6 mm), elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők vérszívói. Hazánkban mintegy kéttucat fajuk honos, amelyek közül szempontunkból a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a legfontosabb.

Kullancsveszély!
Kullancsveszély!

Hol és mikor találkozhatunk kullanccsal?

Gyakorlatilag bárhol az országban, ahol növényzet található. Jellemzően gyakoribbak a gazdag aljnövényzetű erdőkben, gyertyánosokban, tölgyesekben), de minden egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területen is előfordul. Azért éppen ezeken a területeken, mert a kullancsokat leginkább a kiszáradás veszélyezteti, azaz olyan élőhelyeket keresnek, ahol stabil a páratartalom és kicsi a hőingadozás – ilyenek jellemzően a sűrűbb, árnyékosabb fás, bokros területek. Továbbá a lehetséges gazdaállatok is itt fordulnak elő legnagyobb számban. Az erdei emlősök és madarak mellett például a kiránduló, gyűjtögető emberek is. Városi környezetben is előfordul, az összefüggő növényzettel borított részeken, parkokban, családi házas övezetekben és a fűvel benőtt, elhanyagolt parcellákon. A családi házak kertjeibe pedig a házi kedvencek bundájában és a madarak, vadon élő kisemlősök révén kerülhet be.

A kullancs április-június között és szeptemberben aktív.

Pontosan melyek a kullancsveszélyes területek?

Előbb pontosítsunk: a kullancs azért veszélyes, mert betegségek kórokozóit hordozza. Magyarország egyes tájegységein az elmúlt évek betegszámai alapján fokozottan fertőzött területnek számít:

  • Nógrád vármegye (elsősorban a Cserhát, kevésbé a Mátra)
  • Zala vármegye nagy része,
  • Somogy vármegye (elsősorban a megye középső és déli része)
  • Vas vármegye (elsősorban a megye déli, Zalával határos része)
  • Győr-Moson-Sopron (kizárólag a vármegye nyugati, Ausztriához közeli része)
  • Budapest környéke (Budai-hegység, Pilis, Gödöllői-dombság)

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

A kullancsok világszerte számos emberi és/vagy állati betegség átviteléért felelősek. Hazánkban a két legismertebb általa terjesztett betegség a kullancsencephalitis és a Lyme-kór.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás fertőzése az esetek jelentős részében tünetmentes. Egy kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél bekövetkezik azonban egy második, lázat okozó és a központi idegrendszert érintő szakasz a csípés utáni 3-4. héten. Ennek jellemző tünetei a rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, a nyak merevsége, hányás, tudatzavar, izombénulás. Ez a fázis bizony kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. Fontos tudni, hogy nemcsak kullancscsípéskor, hanem kullanccsal fertőzött szarvasmarha/kecske/juh nyers (forralatlan, pasztörizálatlan) tejének fogyasztásakor is megfertőződhetünk. Jó hír azonban, hogy védőoltással megelőzhető és viszonylag ritkábban előforduló fertőzés, a kullancsencephalitis.

A kullancs encephalitis megbetegedések Magyarországon
A kullancs encephalitis megbetegedések Magyarországon

Ezen a tudományos kutatási eredményeket összegző térképen jól látható, hogy a vírusos agyvelőgyulladás az ország nyugati felén Vas, Zala és Somogy, míg északon Nógrád és Heves vármegyében fordul elő leggyakrabban.

A másik betegség a Lyme-kór, amit egyrészt baktérium okoz, másrészt körülbelül hússzor többet azonosítanak belőle, mint agyvelőgyulladásból. Elnevezése onnan ered, hogy 1975-ben, az amerikai Old Lyme városában írták le. Egy elsősorban gyermekeket érintő járványt figyeltek meg, ahol a jellegzetes tünetnek számító ízületi gyulladást sok esetben azonos bőrtünet előzte meg. A betegség kórokozóját hét évre rá a kullancsok tápcsatornájából, Willy Burgdorfer azonosította és a baktérium a Borrelia burgdorferi nevet kapta felfedezőjéről. A fertőzés legjellegzetesebb, az esetek nagy százalékában előforduló tünete az ún. vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formáz. Kísérheti enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés és felléphet magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és izületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat, idegrendszeri tünetek. Igen ritkán, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél napokkal, hetekkel, esetleg hónapokkal a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények (zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás, szívpanaszok) jelentkezhetnek, de legtöbbször semmilyen társtünet nincs. Mivel bakteriális fertőzés, így antibiotikummal általában jól gyógyítható, védőoltás nincs ellene.

A Lyme-kór megbetegedések Magyarországon
A Lyme-kór megbetegedések Magyarországon

A Lyme-kór országos gyakorisága, már bonyolultabb mintázatot mutat. Ezen a tudományos kutatási eredményeket összegző térképen látható, hogy Vas, Zala és Somogy megye mellett Veszprém hegyvidéki része, Győr-Moson-Sopron határhoz közeli területei valamint a Vértes-Gerecse hegység érintettek. Az ország másik felén egyértelmű az északkeleti területek fertőzöttsége: Nógrád, Heves valamint Borsod megye északi fele.

A kullancsok vajon hány százaléka fertőzött?

Erre nem lehet egy egyszerű számmal válaszolni. Általánosságban elmondható, amit már az előbb is írtunk, hogy az agyvelőgyulladás vírusa ritkábban, a Lyme-kór baktériuma gyakrabban fordul elő a kullancsban. Az előfordulási gyakoriság azonban a gyűjtési helytől, a vizsgálati módszertől és a kullancsok fejlődési stádiumától is függ.

Korábbi hazai felmérések alapján az agyvelőgyulladás vírusát a kullancsok 0,05%-a hordozza, azaz kétszáz kullancsból egy fertőzhet. A Lyme-kór kórokozóját európai átlagban viszont a kullancsok 12%-a hordozza. A legfertőzöttebb területeken pedig a kifejlett kullancsok több mint 20 százalékában mutatható ki, azaz minden ötödik fertőzhet. Mindkét kórokozó előfordulása sajnos a közép-európai országokban és a balti államokban a legmagasabb.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

Az egyéni védekezési módszerek a leghatékonyabbak a vérszívók ellen, legyen szó kullancsról vagy szúnyogról. Vegyük sorra a 2 legfontosabbat!

  1. RIASZTÓ. Túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és ruházatunkra fújva. A riasztószereket a használati utasításuk szerint alkalmazzuk. A különböző készítményeknél ugyanis eltérő gyakorisággal javasolják ismételt használatukat. A legjobb riasztóhatást a dietil-toluamid (DEET), a pikaridin, valamint az etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyagú készítmények biztosítják. A NATURLAND kullancsriasztó permetének ez utóbbi a hatóanyaga.
  2. RUHÁZAT. Sokat tehetünk a csípések megelőzéséért, ha minél kisebb bőrfelületet hagyunk szabadon. Viseljünk ezért világosabb színű, hosszú ujjú sportruházatot, inget, valamint sűrűbb szövésű, szintén világos színű nadrágot. A világos színű ruházaton sokkal könnyebb ugyanis meglátni a sötét színű kullancsokat. A (póló)inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba. A pihenőpercekben pedig vizslassuk meg a ruházatunkat, hogy a rajtunk mászó kullancsokat hamar észrevegyük.
Egy jóllakott, vérrel teleszívott kullancs
Egy jóllakott, vérrel teleszívott kullancs

Mi van, ha mégis belém mászott?

Egyszerűen mielőbb észre kell és ki kell venni. Nem kell pánikba esni, mert a kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a szúrást követő pár óra múlva kezdődik el.

Az erdőből hazaérve, a kertből bejőve először is gondosan át kell vizsgálni a bőrfelületeket, azok közül is alaposabban a hajlatokat, a deréktájékot, a combtöveket, hónaljakat, ahová a kullancsok előszeretettel fúrják magukat. Vegyük igénybe kisméretű tükör segítségét a nehezebben belátható helyekhez vagy kérjük közeli hozzátartozónk segítségét. Mivel a kifejlett kullancs a vérszívás megkezdésekor egy apróbb anyajegyre is hasonlíthat, ezért figyelmes keresésre van szükség.

Az eltávolításhoz vásárolhatunk speciális kullancs-eltávolító kanalat vagy csipeszt. Amúgy egy sima, vékony hegyű kozmetikai csipesz is tökéletes, amellyel a kullancsot a bőrhöz legközelebb eső részénél fogjuk meg, anélkül, hogy utótestét összenyomnánk. Ha megvan, egy határozott mozdulattal kihúzzuk. Szükség esetén két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható. Az a legfontosabb, hogy minél előbb eltávolítsuk.

Az apró sebet lehetőleg langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Előfordulhat, hogy a sebben marad a kullancs visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerve, ami a kórokozó-átvitel szempontjából azonban már nem jelent veszélyt. Ha nem tudjuk kiszedni, később mint egy apró szálka magától kilökődik a bőrből. A befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét célszerű naptárba feljegyezni, és figyelni hogy kialakulnak-e a Lyme-kór jellegzetes bőrtünetei. Illetve esetleges más tünetek megjelenésekor így az orvost is tudjuk tájékoztatni a kullancscsípés időpontjáról.

Források

Térképek forrása: Személyes közlés, Viktor Zöldi, Attila Juhász, Csilla Nagy, Zoltán Papp, László Egyed. Tick-borne encephalitis and Lyme borreliosis in Hungary – The epidemiological situation between 1998 and 2008.Vector-Borne and Zoonotic Diseases; 13(4):256-265. DOI 10.1089/vbz.2011.0905; 2013 eredeti közlemény eredményei alapján

Webbeteg

OEK

http://magyarnyelv.c3.hu/12-1/KicsiSA_121.pdf