Fekete nadálytő virága

A fekete nadálytő

Fekete nadálytő virága
A Fekete nadálytő virága

Számos szép népi elnevezést kapott az idők során: kövesnadály, madárgyökér, madárlevél, sarkosfű, fekete gyopár, forrasztófű. Az utóbbi utal leginkább a növény régóta ismert és jól dokumentált gyógyhatására. A népi gyógyászatban ugyanis zúzódások, csonttörések ke­ze­lésére használták, azért kapta a forrasztófű nevet. A fekete nadálytő hatásosságát ízületi és izomfájdalmak enyhítésében számos vizsgálat igazolja, így a növény a legmegalapozottabban alkalmazható gyógynövények egyike. A Naturland több termékében is fontos gyógynövényes összetevő. Ám óvatosnak kell lenni vele, ugyanis nem megfelelően alkalmazva mérgező. Nézzük, mit kell tudni erről az érdekes és egyébként nagyon látványos növényről!

Évelő, kedveli a nedves helyeket, réteken vizes gödrökben gyakran előfordul. Gyökerei 2,5–3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el a talajban, színük sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintásúak. Levele széles, érdes, hegyes csúcsokban végződik, bogernyős virágzata bíbor vagy rózsaszín, esetleg sárgásfehér. Egész nyáron virágzik, hazánkban őshonosan többek közt a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén fordul elő.

Európában és Ázsiában őshonos, de ma már Észak-Amerikában is elterjedt gyógynövény. Szereti a nedves, mésztartalmú, tápanyagban gazdag réteket, tavak és folyók partját. Akár az 1 méteres magasságot is elérheti, megfelelő körülmények között nagy, erős növénnyé válik. Könnyen termeszthető, rendkívül alkalmazkodó. Gyökérzete vastag, masszív, elágazó és könnyen tördelhető. Kívülről fekete, de felvágásnál láthatóvá válik a belül krémes fehér belseje. Nagy, lándzsás leveleit durva szőrszálak borítják. Az alsó levelek akár 25 cm hosszúra is megnőhetnek. Virágjának alakja egy kisebb haranghoz hasonlít, sűrű fürtökben helyezkedik el. Színe lehet lilás-kék, rózsaszínű, ciklámen, fehér és krémes sárga színű is.

Vannak országok, ahol tavasszal friss leveleit zöldségként használják, levesekhez és salátákhoz adják. Gyökerei nagyon mélyre lehatolnak az talajba, így még olyan helyekről is fel tudják hozni a tápanyagokat, ahová más növények gyökerei le sem jutnak. Amikor aszály, kártevők vagy viharok tesznek tönkre más növényeket, a fekete nadálytő tovább növekszik, nagyon szívós növény. Ez a mély gyökérzet teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű tápanyagot képes felszívni a talajból és azt vastag leveleiben tárolja, amelyek így sok nitrogént és hamuzsírt tartalmaznak. Egyaránt jól tűri a nagyon nedves talajt, és a szárazabb időjárási viszonyokat is, így teljes napsütésben és félárnyékben is termeszthető.  A leveleket évente ötször-hatszor is le lehet vágni anélkül, hogy a növény károsodna. Baromfi takarmánynak is kiváló. Oktatási vagy egyszerű esztétikai szempontok alapján is termesztik ezt a szívós, szép lombozatú, mutatós növényt. A népgyógyászat a levelét és a gyökérét használja fel. A gyökereket tavasszal vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

A forrasztófű leveleit különböző felhasználási célokra takaríthatjuk be, de fontos, hogy óvatosan bánjunk velük, mivel olyan vegyületek is vannak benne, amelyek nagy mennyiségben károsak lehetnek.  A legjobb időpont a forrasztófű levelek betakarítására a növekedés korai szakaszában, általában tavasszal, amikor a levelek már megszívták magukat tápanyaggal és gazdagok a gyógyító vegyületekben.

Mivel a forrasztófű pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva mérgezőek lehetnek a májra, ezért a belsőleges használata (lenyelése) egyáltalán nem javasolt. A szüreteléskor kövessük a következő lépéseket:

– Egészséges, fiatal leveleket válasszunk. (Az idősebb levelek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak potenciálisan káros vegyületeket.)

– Viseljünk kesztyűt, hogy megvédjük a bőrt a levelek apró szőrszálai által okozott esetleges irritációtól.

– Tiszta, éles ollóval vagy metszőollóval vágjuk le a leveleket, közel a növény tövéhez.

A betakarítás után meg kell szárítani a leveleket. Érdemes egy rétegben, száraz, jól szellőző helyen, a közvetlen napfénytől távol elhelyezni. Az egyenletes száradás érdekében rendszeresen forgassuk a leveleket. Amikor már teljesen megszáradtak (ropogós a tapintásuk), légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk.

Házilag is sokféle, külsőleges használatra alkalmas elegyet készíthetünk a szárított levelekből, de tudni kell, hogy ezek macerás és munkaigényes folyamatok. A nadálytő szárított levelei átitathatók vivőolajokkal, például olívaolajjal, hogy gyógynövényes olajat vagy kenőcsöt készítsünk. Az olaj elkészítéséhez tegyük a szárított leveleket egy tiszta, száraz üvegedénybe, fedjük le olívaolajjal, majd zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni meleg, de nem forró, napos helyen néhány hétig. Felhasználás előtt érdemes átszűrni az olajat.

A zúzott friss vagy szárított levelek borogatásban alkalmazva használhatók közvetlenül a bőrre helyezve, ami enyhülést nyújthat rándulások, húzódások és kisebb sérülések esetén.

Mivel a kövesnadály levele tápanyagokban gazdag, ezért értékes kiegészítője lehet a komposztkupacoknak vagy mulcsként használható a növények számára. Ahogy a levelek lebomlanak, ásványi anyagokat juttatnak a talajba, növelve annak termékenységét.

Sose feledjük, hogy bár a nadálytőnek/forrasztófűnek számos hagyományos felhasználási módja létezik, éppen mérgező vegyületei miatt is elengedhetetlen az óvatosság és az alapos kutatás, mielőtt bármilyen célra használnánk. Felhasználás előtt érdemes konzultálni egy képzett gyógynövényszakértővel vagy egészségügyi szakemberrel.

A nadálytő (Symphytum officinale) ugyanis amennyiben jó minőségű és ellenőrzött körülmények között készülő termékek összetevője és szakszerűen alkalmazzák, akkor veszélytelen és igen hasznos gyógynövény.  A NATURLAND számos termékében megtalálható a növény kivonata.

Fekete nadálytő növény
Fekete nadálytő növény

Ám a Naturland szakértői előtt is ismert az a 20. század második felében tudományosan felismert és bizonyított tény, hogy a növény májat károsító vegyületeket (ún. pirrolizidin-alkaloidokat) is tartalmaz. Ezek, az elsősorban a gyökérzetében megtalálható biológiai vegyületek nagy dózisban képesek akut májvéna-elzáródást (Budd-Chiari szindrómát) okozni. A tévedésből nagy mennyiségben elfogyasztott, pirrolizidin-alkaloidokat tartalmazó növényeknél számos tudományos leírás született a bekövetkezett káros hatásokról. Természetesen mivel a fekete nadálytövet csak ritkán (pontosabban inkább soha) eszik az ember nagy mennyiségben, annál veszélyesebb, hogy az említett vegyületek hosszú távon még kis koncentrációban fogyasztva is májkárosítóak, rákkeltőek lehetnek. A gyógynövények igazi szakértői ezt felismerve és alkalmazva csak külsőleges használatra fejlesztenek fekete nadálytövet tartalmazó gyógyhatású készítményeket. Ilyen készítmény a NATURLAND fekete nadálytő-krém családja is. Az említett veszélyes vegyületek ugyan bőrön keresztül nem szívódnak jól, de még a kenőcsöknél, krémeknél is megköveteljük és követjük, hogy a pirrolizidin-alkaloidok mennyiségei a biztonságosnak tekintett szint (mikrogrammos dózis) alatt legyenek. A NATURLAND gyógyszergyártási körülmények között készíti a nadálytő termékcsaládot is. Természetesen az egyes készítmények alkalmazásakor minden esetben a termékismertető, betegtájékoztató az irányadó. Mielőtt elkezdi alkalmazni a terméket, olvassa el figyelmesen a hozzá tartozó leírást, mert fontos információkat tartalmaz!

Ahogy már említettük, a Symphytum officinale gyökereinek használata kevésbé gyakori, mint a leveleké. A gyökerekben a pirrolizidin alkaloidoknak magasabb a koncentrációja, ezért még nagyobb óvatosság szükséges. Néhány fontos szempont és figyelmeztetés:

A nadálytő gyökereit, csak külsőleg, borogatás vagy kenőcs formájában alkalmazzuk. A gyökérzet vagy az abból készült kivonatok a sebgyógyulás támogatására és a kellemetlenségek enyhítésére szánt készítményekben szerepel gyógynövényes komponensként.

Mielőtt önállóan fontolóra vennénk az nadálytő-gyökér bármilyen felhasználását, elengedhetetlen, hogy képzett egészségügyi szakemberrel vagy gyógynövényszakértővel konzultáljunk. A szakemberek mérhetik fel a lehetséges előnyöket és kockázatokat, és az egyéni egészségügyi helyzet alapján útmutatást adhatnak.

A gyökér a levelekhez hasonlóan készíthető külsődleges alkalmazásra. Összezúzva vagy porítva borogatásba vagy kenőcsökbe lehet belekeverni, mielőtt bekennénk vele a bőrfelszínt.  Külső használat esetén mindig végezzünk próbát egy kis bőrfelületen, így ellenőrizve a mellékhatásokat, mielőtt szélesebb körben alkalmazná. A nadálytöves készítményeket zúzódások, rándulások és más helyi kellemetlenségek kezelésére használják.

A Symphytum officinale, azaz a fekete nadálytő évezredes múltra tekint vissza a gyógyhatású növények gyógyászati célú használatában. Potenciális toxicitása miatt azonban érdemes a megbízható gyártók, külsődleges használatra kifejlesztett termékeit használni. Ha önállóan vágnánk bele a termesztésébe és betakarításába, feldolgozásába, akkor óvatosan és képzett egészségügyi szakember vagy gyógynövényszakértő irányítása mellett tegyük mindezt.

FORRÁSOK

Ködpiszkáló blog

Házipatika

A pirrolizidin-alkaloidok

Wikipédia

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH.  Az Amerikai Egészségügyi Intézetek Nemzeti Központja a Kiegészítő és Integratív Egészségügy (NCCIH) számos tudományos alapú információt nyújt a gyógynövényekről, beleértve a hatásokat, a biztonságot és az esetleges kölcsönhatásokat.

National Institute of Health (NIH). Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) „Herbs at a Glance” című adatbázisában megbízható és részletes információkat találhatsz különböző gyógynövények hatásairól és biztonságáról.

A WebMD egészségügyi információs portál számos cikkben és adatbázisban foglalkozik gyógynövényekkel, beleértve azok hatásait, mellékhatásait és kölcsönhatásait is. A gyógynövényekkel kapcsolatos cikkeik megbízható forrásokra támaszkodnak.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Az MSKCC integratív medicina programja átfogó információkat nyújt a gyógynövényekről, beleértve a tudományos kutatások eredményeit, a hatásokat és az esetleges mellékhatásokat.